Farul Constanța Poveștile lui Daniel Ghișan, „fotbalistul fără post“. „Tâlharul“, uleiul de sub mașină și duelul cu Patrick Vieira (GALERIE FOTO + VIDEO)

  • Daniel Ghișan a evoluat la prima echipă de la Farul Constanța din 1991, timp de şapte ani neîntrerupţi, fiind unul dintre jucătorii importanţi ai clubului constănţean din acea perioadă.
 
Meciul Farul Constanța - Universitatea Craiova 2-0, din etapa a șaptea a acestui sezon din Superligă, a avut parte de un oaspete special, fostul fotbalist al „marinarilor“ Daniel Ghișan!
 
În vârstă de 55 de ani, acesta locuiește de mai mult timp în Spania, iar acum a venit la Constanța pentru a da lovitura de start a meciului cu formația din Bănie. A fost un moment emoționat pentru fostul fundaș, aplaudat din nou la scenă deschisă, de un stadion întreg, ca în vremurile sale de glorie. Daniel Ghișan s-a revăzut la Constanța cu foști colegi, a fost și la șantierul din strada Primăverii, unde a fost demolat stadionul pe care a jucat pentru Farul în perioada 1991 - 1998, iar, într-un interviu pentru Farul TV, a rememorat repere din cariera sa în tricoul alb-albastru.
 
„Cea mai frumoasă perioadă din viața mea“
 
„Da, după mai mulți ani, din Spania, din nou acasă. Cum aș putea să mă simt când vin înapoi la Farul? Excelent! Am venit special pentru acest eveniment, să rămână ceva în urma mea, să mă mai vadă lumea, am venit pentru nepoți, pentru copii. Farul e cea mai frumoasă perioadă din viața mea. Când strigă 20.000 de spectatori numele tău, cum să te simți altfel decât minunat?“, a menționat Daniel Ghișan, potrivit sursei citate.
 
Combativitate şi dăruire exemplară în joc
 
Născut la Constanţa, fostul jucător a început fotbalul la Portul Constanţa, la vârsta de 13 ani. A jucat apoi la Minerul Paroşeni, iar din 1991, timp de şapte ani neîntrerupţi, a evoluat la FC Farul, fiind unul dintre jucătorii importanţi ai clubului constănţean din acea perioadă.
 
Daniel juca fundaş dreapta, fundaş stânga sau fundaş central, dar și mijlocaș, caracterizându-l combativitatea şi dăruirea exemplară în joc. Numărul 2 de la Farul marca foarte bine adversarul, avea viteză apreciabilă şi, în ciuda înălţimii de 1,71 m, şi o detentă excelentă. Din 1998, a mai jucat la Midia Năvodari, Pandurii Tg. Jiu, Parângul Novaci şi Aurora 23 August. A avut şi o scurtă revenire la Farul, în anul 2000, rămânând legat afectiv pe viaţă de formaţia „alb-albastră“.
 
„Petre Buduru m-a susținut cel mai mult, e tăticuțul meu“

 
Pe când Daniel Ghișan evolua la Petroșani, Farul l-a solicitat, însă fotbalistul a jucat întâi la Portul Constanța. „Perioada mea la Farul a început cam rău, fusesem la Jiul Petroșani, în Divizia A, am jucat toate meciurile. Antrenor era Marcu, fostul jucător de la Craiova. A sunat cineva după mine. Marcu m-a întrebat: «Daniele, tu nu ești din Valea Jiului?». «Nu, de ce?». «Păi sună cei de la Constanța că ei dau bani pe fotbaliști, iar fotbaliștii lor joacă pe aici». A venit tata, «hai acasă, că îți dă apartament». Am venit acasă de la Divizia A, iar antrenorul, Dumnezeu să-l ierte, Hașoti, a zis că el nu mă cunoaște, să mă duc la Portul. Astfel că de la Divizia A am ajuns la Divizia C. Am jucat un an - doi la Portul, iar apoi s-a întâmplat ca Farul să aibă mulți accidentați. Au venit după Onisemiuc, dar li s-a spus «Dacă vreți să luați pe cineva, luați-l pe Ghișan». M-au luat pentru trei meciuri, dar am rămas și pe mai departe. Președinte la Farul era Petre Buduru, el m-a susținut cel mai mult, e tăticuțul meu“, a menționat Daniel Ghișan, la Farul TV.
 

„Îl iei pe Lăcătuș. Să nu miște, îl desființezi!“
            
Fundașul avea să joace peste 200 de meciuri pentru Farul în prima ligă. Daniel era un fotbalist polivalent. „La Farul am jucat de toate, pe multe posturi, în afară de vârf. Mulți ani, cu Florin Marin și nea Gică Constantin, eu pur și simplu nu am avut post. Jucam cu Steaua, mi se zicea, «Daniele, îl iei pe Lăcătuș, să nu miște, n-am nevoie să urci sau să cobori. Îl deființezi». Iar atunci era Generația de Aur. Jucam cu Dinamo, «ia-l pe Lupu, ține-l în marcaj». Eu nu aveam post. Jucam cu Craiova, îl marcam pe Vlădoiu. Contra Craiovei, făceam marcaj la Luțu. Cele mai special dueluri erau cu Lăcătuș și cu Vlădoiu. Greu tare. Erau echipe bune, iar noi jucam în acea perioadă în Intertoto, eram pe locul trei - patru, dar n-am avut și posibilitatea să ieșim campioni, ca băieții de acum. Stadionul era plin, spectatorii stăteau și pe nocturnă sau la balcoanele blocurilor din jur“, a povestit Daniel Ghișan. 
 
Daniel Ghișan, despre:
 
…poreclele pe care le avea ca fotbalist - „Am avut două. Grigoraș mi-a spus «Chingu», ceilalți îmi ziceau «Tâlharul». Prima dată mi-a spus așa Florin Marin, din cauza ziarelor pe mi le luam să le citesc în cantonamente. Nea Gică voia și el să-mi spună și el «Tâlhare», dar nu mimerea și-mi spunea «Bandite»“.
 
…antrenorii și colegii cu care s-a înțeles cel mai bine - „Ca antrenori, au fost nea Gică Constantin și Florin Marin, Constantin Gache sau Gabriel Zahiu. Dintre foștii colegi, m-am înțeles bine cu toți, dar îi aveam și eu pe ai mei, speciali, Gică Butoiu, Bănică Oprea, care e nașul copilului meu, Marius Axinciuc sau Gabriel Zahiu, Fane Petcu, Cristi Cămui, Constantin Gîrjoabă, Dumnezeu să-l ierte!“.
 
„A fost ceva deosebit, care rămâne“
 
Fostul jucător are amintiri plăcute și din campania din 1995 din Cupa UEFA - Intertoto, în care Farul a înregistrat rezultate excelente - trei victorii și un egal, golaveraj 6-2 - câștigând o grupă din care au mai făcut parte AS Cannes (0-0), Dnepr Moghilev (2-0), Becej (2-1) și Pogon Szczecin (2-1). „O campanie extraordinară, am avut rezultate, ne-am calificat mai departe. La Cannes juca Patrick Vieira, dar nu era așa de cunoscut atunci. A fost adversarul meu direct. Era și «mic», pe lângă mine! Am pierdut apoi finala, 0-4 la Heerenveen, dar pentru noi a fost ceva acel parcurs. Noi, o echipă mică, nu era Steaua și Dinamo, să ajungi până acolo… A fost ceva deosebit, care rămâne“, a punctat Daniel Ghișan.
 
În partida din Franța, cele două echipe au fost:

AS Cannes (antrenor, Safet Susic): Lemasson - Person, Hutteau, Hampartzoumian, Vieira, Capoue (46 Marquet), Bedrossian (70 Marsiglia), Ferhaoui, Micoud, Korniku, Horlaville (70 Rodriguez).
 
Farul (antrenor, Ion Marin): Cr. Munteanu - Ghișan, Cr. Petcu, Gh. Barbu (70 Axinciuc), M. Dinu, Șt. Nanu, Mănăilă, Carabaș, G. Toma, Cornățeanu, B. Oprea.      
 
A ieșit afară în pijamale, panicat!
 
În lumea fotbalului, mereu și-au făcut locul și întâmplările hazlii, iar Daniel Ghișan are tolba plină cu povești de acest gen. „Am multe, dacă mă apuc să le povestesc… Vă spun ce îmi vine repede în cap acum, că ce făceam cu băieții prin cantonamente, săream balcoanele… Eram în cantonament la Câmpina, cu nea Gică și cu Florin Marin. Seara, înainte de culcare, ieșeam afară cu toții. Și eram gașcă puternică, cu Ciurea, Barbu, Nițu, glumeți rău. Nea Gică era cu soția, își luase mașină nouă. Și nu știu ce-i vine lui Florin Marin… a trimis pe cineva la bucătărie să aducă o sticlă de ulei, pe care l-a turnat sub mașină. A fost anunțat nea Gică și a coborât, săracul, în pijamale! Florin Marin: «Nea Gică, vezi, bre, că-ți curge ulei de sub mașină, ce i-ai făcut, ai lovit-o? Că e nouă!». Nea Gică a înnebunit, a doua zi s-a dus cu ea la service. Era «rânjeală» multă pe atunci“, a povestit Daniel Ghișan.
 
Daniel Ghișan, despre:
 
…pregătirea din vremea sa - „Dacă prindeai un cantonament cu Florin Marin pe la Poiana Brașov, pe zăpezile alea, până la genunchi, și ne alerga numai pe munți, kilometri întregi, de mureai… Acum sunt condiții, e altceva. Pe vremea noastră, terenurile erau înghețate, nu aveai crampoane, alunecai, ploi, înghețai de frig“.
 
…o eventuală revenire din Spania în România - „Eu mi-aș dori să revin în țară din Spania, dar e cam greu acum. Îmi lipesc un an și șapte luni pentru a lua pensie din Spania. Una e pensia din România și alta cea din Spania. Eu am fost hotărât să rămân acum, dar e păcat, am stat 20 de ani și să nu mai stau nici doi ani…“.
 
„Constanța merită un stadion modern“
 
Revenit la Constanța pentru meciul Farul - Universitatea Craiova, Daniel Ghișan nu a ratat nici o vizită la locul în care a fost stadionul din strada Primăverii, demolat pentru a se construi o altă arenă. „M-au încercat sentimente de nostalgie, când am văzut că a fost demolat. Am jucat atâția ani acolo! Dar, pe de altă parte, acest oraș merită un stadion modern. E păcat ca o echipă ca Farul să fie pe unde era înainte, să nu aibă succes deplin și să nu aibă un stadion nou. Acum a dat Dumnezeu de a preluat Gică Hagi echipa, sunt în Divizia A. Merită un stadion mare, e vorba totuși de Constanța, iar Farul e un nume în fotbal“, a precizat Daniel Ghișan.
 
Daniel Ghișan despre:
 
…atmosfera din lotul Farului, de pe vremea sa - „Tot timpul eram o familie, ieșeam și după antrenamente, cu toții, 15 - 20 de inși, la un suc sau la o bere“.
 
…turneul câștigat cu Săgeata Stejaru, la old-boys - „După ce am plecat în Spania, m-au sunat cei de la Săgeata Stejaru, să joc pentru această echipă la un turneu la sală. Și am câștigat turneul, contra foștilor mei colegi de la Farul Butoiu, Bănică și Marian Dinu! O dată am venit și am câștigat turneul. Erau frumoase aceste întâlniri, atât în teren, cât și după, la repriza a treia“.
 
„Le urez succes, să aibă încredere și curaj!“
 
Daniel Ghișan e fericit că Farul a ieșit campioană, împlinindu-le visul tutror fariștilor, și speră ca echipa să continue pe această linie țși să se mențină în prim-planul fotbalului românesc. „Și generația noastră a avut echipă bună, dar nu am avut posibilitatea să ieșim campioni, ca cei de acum, noi am prins Generația de Aur. Acum, ei trebuie să joace pentru ei, să-și mențină blazonul, că sunt campioni. Am mai prins și noi un Intertoto și am fost aproape de Cupa UEFA, dar să ieșim campioni n-am avut șansă. E momentul lor, să țină de orgoliu, să lupte în continuare. Degeaba se va face stadionul, dacă nu se va continua pe linia aceasta. Sigur, nu poți ieși campion în fiecare an, dar să fie acolo, pe locul doi - trei. Să joace și pentru Hagi, că datorită lui Farul e aici. E interesul lor, să fie sus, văzuți de toată lumea, să ia un ban. Le urez succes, să aibă încredere și curaj!“, a încheiat Daniel Ghișan, căruia Gheorghe Hagi i-a oferit un tricou al Farului cu numărul 10, cu autograf și cu mesajul „Cu prietenie, pentru Daniel“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: capturi Farul Constanța și Facebook (Farul Constanța, Ionel Tudor, Daniel Ghișan)
 
Citește și:
 
Celebrul fundaş al Farului din urmă cu 20 de ani
Daniel Ghişan îşi duce viaţa în Insulele Baleare (galerie foto)

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 834

Fotbal Constanța Rezultatele etapei a 28-a de la Liga a 4-a (seniori și juniori + clasamentele) - FOTO – VIDEO

28 Apr 2024 374

Gheorghe Hagi, după FCSB - Farul Constanța 2-1 „Puteam face mult mai mult“ (VIDEO)

27 Apr 2024 1351

LIVE TEXT. Superliga 2023/2024 Farul Constanța, înfrângere cu FCSB, care a cucerit titlul de campioană! (GALERIE FOTO + VIDEO)

27 Apr 2024 1263

Superliga 2023/2024 Oțelul Galați - FC Hermannstadt, duel tare la vârful clasamentului din play-out

27 Apr 2024 780

Farul Constanța. Luca Andronache a spart gheața „Încercăm să jucăm cât mai bine pentru fani și pentru toată Constanța“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Apr 2024 732

Farul Constanța a primit licență pentru participarea la competițiile de club UEFA și UEFA WCL, sezonul 2024 / 2025

26 Apr 2024 731

Superliga 2023/2024 Cu un egal contra Farul Constanța, FCSB iese campioană. „Marinarii“ sunt pregătiți însă pentru un nou meci mare

26 Apr 2024 1199

CS Farul Constanța Halterofilii au urcat pe podium la Naționalele de juniori 2 (GALERIE FOTO)

25 Apr 2024 368

Superliga 2023/2024 Farul Constanța – Rapid 3 – 1. „Marinarii” urcă pe locul 2. Două goluri în două minute au decis soarta partidei (GALERIE FOTO + VIDEO)

24 Apr 2024 1086

Constanța. Asociaţia Fotbal Club Unirea a intrat în faliment! Vasile Geambazi, nepotul lui Gigi Becali, s-a opus (MINUTĂ)

24 Apr 2024 706

Au trecut 23 de ani de la meciul de retragere al lui Gheorghe Hagi (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 466

Noul stadion de la Constanța Gheorghe Hagi - „Nu cred că îmi va purta numele“. Ce variantă ar fi cea potrivită (VIDEO)

23 Apr 2024 3237

Superliga 2023/2024. Farul Constanța - Rapid Hagi - „Sperăm să prindem iar o zi bună și, cu ajutorul publicului, să câștigăm“ (VIDEO)

23 Apr 2024 1890

Farul Constanța are patru jucători în echipa rundei! Gheorghe Hagi, desemnat antrenorul etapei

23 Apr 2024 711