Pilotul constănțean Alex Cascatău, gata să înceapă primul său sezon în campionatul olandez Supercar Challenge (galerie foto)

  • Prima etapă a Supercar Challenge, de la Assen, se dispută în acest weekend.
  • Alex Cascatău își începe drumul în cunoscuta serie Supercar Challenge dedicată GT-urilor, turismelor și prototipurilor.
  • Pentru constănțean, stagiunea se anunță a fi una de învățare, de explorare, dar și una în care Alex speră să-și susțină cu succes coechipierul.

Pilotul BS Racing by Baticonsult Alex Cascatău (din Constanța) este, în sfârșit, gata să pună capăt pauzei lungi din acest an, cauzată de pandemia de coronavirus, și să înceapă primul său sezon în campionatul olandez Supercar Challenge. Etapa de deschidere de la Assen din acest weekend face parte din programul suport pentru DTM, se arată într-un comunicat al agenției West Competition Racing Promotion.
La aproape 60 de zile de la data în care ar fi trebuit să-și înceapă drumul în cunoscuta serie Supercar Challenge dedicată GT-urilor, turismelor și prototipurilor, Alex Cascatău va coborî în fine la bordul modelului Norma M20 FC a BS Racing pentru a începe o stagiune care se anunță a fi una de învățare, de explorare, dar și una în care Alex speră să-și susțină cu succes coechipierul, pe Alain Berg, care face trecerea după câțiva ani la bordul unui Radical SR3. Cursele vor putea fi urmărite în direct, pe canalele de social media ale Supercar Challenge, menționează sursa citată.
 

Cascatău este deja familiar cu Norma M20 FC

Berg și Cascatău vor întâlni la Assen mai multe figuri cunoscute din Belcar și nu numai, clasa CN din Supercar Challenge fiind deschisă prototipurilor cu cockpit deschis sau închis care sunt echipate cu motoare mai mici de 3 litri. Norma M20 FC este printre cele mai populare alegeri la această categorie, rezultatele sale peste tot în lume (și chiar și în România) vorbind de la sine despre povestea de succes a unei mașini cu care Cascatău este deja familiar. Constănțeanul a luat, anul trecut, parte pentru a doua oară la cursa de 24 de ore de la Zolder, cea de-a doua participare în cursa-regină din Belcar, campionatul belgian de anduranță, fiind și prima sa ocazie de a merge cu un prototip Norma M20 FC. Înscris pe mașina #67 a T2 Racing, Alex a fost printre cei mai rapizi piloți de pe circuit atunci când a contat, efortul său fiind răsplătit cu un podium în clasamentul clasei sale.
 

S-a dovedit a fi prea zgomotoasă

Acum, însă provocarea va fi diferită căci în Supercar Challenge se pune accentul pe curse de sprint. După ce Zandvoort Superprix, etapa care ar fi trebuit să deschidă sezonul, a fost anulat ca urmare a pandemiei de COVID-19, Alex va debuta la Assen. Pe pista cunoscută ca și „catedrala” motociclismului viteză, se vor da lupte strânse între mașini de clasă CN ca Norma de 260 de cai putere a lui Alex, Radical-uri SR3, prototipuri de clasă LMP3 și GT-uri foarte rapide de clasă Super GT. Cursele au o lungime de o oră plus un tur, iar fiecare etapă conține două astfel de întreceri. Echipa BS Racing a testat înainte de începerea acestui sezon la Zolder, dar timpul petrecut pe pistă de către Berg și Cascatău a fost foarte limitat, căci plafonul maxim de zgomot admis la Zolder este jos, iar Norma M20 FC a formației luxemburgheze s-a dovedit a fi prea zgomotoasă. Niște tururi la bordul unui Radical SR3 – o altă premieră – sunt, pe lângă orele adunate în simulator, pregătirea lui Alex înainte de acest weekend, unde procesul de învățare se va derula cu multe alte mașini pe pistă în același timp.
 

O legendă vie

„Pista de la Assen, mai degrabă un areal al iubitorilor curselor pe două roți, este o legendă vie pentru a cărui început trebuie să dăm timpul înapoi până în 1925. În acele vremuri, circuitul era unul stradal, drumul cu dale care lega mai multe sate din apropierea orașului Assen fiind închise pentru a se forma un traseu-mamut de 28.5 kilometri (Nurburgring-Nordschleife măsoară 22 de kilometri fără circuitul de Grand Prix). În acea formulă s-a rulat până în 1955 când s-a construit în apropiere un circuit dedicat cu o lungime de aproape opt kilometri. Deși mai puțin complex decât traseul original, noul circuit de la Assen era mai sigur și a continuat să găzduiască curse de Grand Prix (sub titulatura de Tourist Trophy-ul Olandei) și nu numai“, se menționează în comunicatul West Competition Racing Promotion.
 

Era cunoscut pentru virajele sale ușor banchizate

În 2006, bucla nordică a fost scoasă din uz și s-au mai efectuat modificări și asupra altor viraje care au fost fie lățite, fie s-au adăugat zone de degajare mai generoase în confirmitate cu ultimele reglementări în materie de siguranță. Astfel s-a ajuns la circuitul de 4.5 kilometri de astăzi care mai împarte cu vechiul traseu stradal doar linia de sosire ce nu a fost niciodată mutată de la locul său. În trecut, Assen era cunoscut pentru virajele sale ușor banchizate, însă această caracteristică, ce făcea din pista olandeză una dintre cele mai rapide din calendarul motomondialului, a dispărut încetul cu încetul deoarece vitezele atinse aici erau periculos de mari. Cu toate acestea, TT Circuit Assen rămâne o pistă rapidă, deși virajele foarte rapide se îmbină cu câteva curbe lente. Alături de Supercar Challenge, și DTM-ul va alerga în weekend la Assen, circuit care mai primește an de an și vizita MotoGP-ului și a Campionatului Mondial de Superbike.
 

Programul weekend-ului de la Assen (ora României)

Zua de vineri, 4 septembrie, a fost dedicată celor două sesiuni de antrenamente libere.
Sâmbătă, 5 septembrie
9.25 - 9.45 - Calificări Grupa 1
9.50 - 10.10 - Calificări Grupa 2
16.50 - 17.50 - Cursa 1*
Duminică, 6 septembrie
16.15 - 17.15 - Cursa 2*
* Cursele vor fi transmise live, pe canalele de social media ale Supercar Challenge.
 

Calendar Supercar Challenge

Etapa 1 - 4-6 Septembrie - TT Circuit Assen (Olanda)

Etapa 2 - 25-27 Septembrie - TT Circuit Assen (Olanda)
Etapa 3 - 9-11 Octombrie - Circuit Zandvoort (Olanda)
Etapa 4 - 31 Octombrie - 1 Noiembrie - TT Circuit Assen (Olanda).

Credit foto: Rob Blank / Federico Vecchio / Daniel Mossessohn / Ivan Tarantsov


Citește și:

Alain Berg l-a ales coechipier Pilotul Alexandru Cascatău, primele teste cu bolidul Norma M20FC al echipei BSRacing



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pilotul Alex Cascatău, din Constanța Prima participare în ADAC Prototype Cup Germany, primul podium (GALERIE FOTO)

01 Jul 2023 1174

Pilotul constănțean Alex Cascatău, debut la bordul unui prototip de clasă LMP3. „Se pare că lucrurile nu se aliniază pentru mine la «Paul Ricard»“

08 Apr 2023 1030

Premieră în cariera pilotului constănțean Alex Cascatău. Va concura cu o mașină de clasă LMP3. „Mă bucur să încep acest nou capitol“

22 Mar 2023 1426

Debut de succes în Ultimate Cup Series Pilotul Alex Cascatău, pole position, iar apoi podium, pe circuitul „Paul Ricard“ din Franța (GALERIE FOTO)

21 Nov 2022 1240

Final de sezon Pilotul constănțean Alex Cascatău, pe podium în Romanian Endurance Series, la A2. „Vom fi mai puternici în 2023“ (GALERIE FOTO)

09 Nov 2022 1123

La bordul noului prototip Nova Proto NP02 Pilotul constănțean Alex Cascatău, revenire de succes la Spa-Francorchamps. „Experiența a fost fantastică!“ (GALERIE FOTO)

21 Oct 2022 1262

Alex Cascatău, din nou la Spa-Francorchamps. Constănțeanul va pilota noul prototip Nova Proto NP02 (GALERIE FOTO)

15 Oct 2022 1615

Pilotul constănțean Alex Cascatău, din nou pe podium în Romanian Endurance Series. Lider la clasa A2, luptă pentru titlu (GALERIE FOTO)

30 Sep 2022 1314

Frustrant cum au ratat victoria Alex Cascatău și Radu Tămaș la Tg. Mureș! „Probabil cel mai complicat weekend de când pilotez“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2022 2646

Alex Cascatău și Radu Tămaș, pe locul doi la prima etapă a Romanian Endurance Series. „M-a impresionat cu ritmul său fantastic“ (GALERIE FOTO)

11 Mar 2022 2171

În sezonul 2022 al Romanian Endurance Series, pilotul constănțean Alex Cascatău va concura pentru Junior Motorsport (GALERIE FOTO)

05 Mar 2022 2441

Visul devine realitate Alex Cascatău Digital Motorsport, prima echipă de sim racing a unui pilot de curse român (GALERIE FOTO)

08 Jan 2022 1840

Serbează Ziua Națională a României în stil mare Pilotul constănțean Alex Cascatău, la bordul prototipului Duqueine (GALERIE FOTO)

30 Nov 2021 2224

Pilotul constănţean Alex Cascatău, mentor în proiectul Junior Motorsport, iniţiat de Georgios Ladopoulos (galerie foto)

19 Oct 2021 2436

„Ținta rămâne aceeași“ Pilotul constănțean Alex Cascatău, sesiune de teste, în Italia, la bordul unui prototip de clasă LMP3

06 Oct 2021 2489