Sport

Suporterii au venit ieri la şedinţa de Consiliu Local Municipal Constanţa „SSC Farul a fost în pericol real de desfiinţare“ (galerie foto)

La şedinţa de ieri a Consiliului Local al municipiului Constanţa au venit şi oficiali ai SSC Farul, şi suporteri constănţeni, în jur de zece persoane, punctul de interes fiind stadionul „Farul“.
 
Fostul lider al fanilor, Sorin Mihăilescu, a luat cuvântul şi a solicitat ca, după ce arena va ajunge efectiv în administrarea municipalităţii (de la Ministerul Tineretului şi Sportului), echipa de fotbal SSC Farul, nou promovată în Liga a 2-a, să-şi poată desfăşura în continuare activitatea acolo, bineînţeles, cu chirie, ca şi până acum.
 
„Am fost liderul galeriei Farului vreme de 20 de ani. Am venit în primul rând să vă mulţumesc că, în primă fază, ne-aţi atribuit stadionul. Nu ştiu cine şi de ce a decis să nu-l mai primim, iar la aceasta ar trebui să ne spună domnii consilieri, pentru că avem numai piedici. Vrem să ştim dacă sunteţi dispuşi să ni-l oferiţi în continuare, contra cost, pe o chirie pe care o stabiliţi dumneavoastră. Credeam că în Constanţa primează sportul. Vedem că, în ultimele zile, s-au făcut fel şi fel de presiuni ca să renunţăm. Ieri (n.r. luni) am fost în pericol real de desfiinţare, dar, cu ajutorul lui Gică Hagi, căruia îi mulţumim, vom juca. Gândiţi-vă dacă mai doriţi sport de performanţă. S-au distrus HCM, RCJ Farul, voleiul, acum doriţi să ne închideţi şi pe noi? Mă adresez consilierilor, dumneavoastră sunteţi cei care puteţi stabili o chirie pentru noi, să stabiliţi dacă ne daţi stadionul şi ce putem face în continuare. Puteţi lua o hotărâre de principiu, prin care să ne atribuiţi stadionul“, a spus Sorin Mihăilescu.
 

„N-am luat stadionul să-l ţinem închis“

 
La finalul şedinţei de Consiliu, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa, a spus printre altele, referitor la complexul sportiv din str. Primăverii, care, în actele Ministerului Tineretului şi Sportului, figurează ca „Gheorghe Hagi“: „După ce-l vom prelua, vom aproba un regulament. Pentru că am preluat stadionul: 1. să-l curăţăm, să-l facem funcţional; 2. Să-l punem la dispoziţia sportivilor constănţeni, indiferent de sport. Că fac atletism, jogging, ce vreţi dumneavoastră, dar după un regulament. În mod evident, vor fi şi nişte tarife pentru cluburile de drept privat. Aşa prevede legea, nu Primăria. Vrem să facem stadionul să funcţioneze, atât pentru cluburile private, cât şi pentru viitoarele cluburi publice ale municipiului. Să-l deschidem, noi nu l-am luat să-l ţinem închis. L-am luat să-l dăm sportului. Nu e nevoie să-mi ceară nimeni acest lucru, întrucât aceasta a fost raţiunea pentru care l-am luat. Dacă nu mă înşel, aceasta va fi şi condiţie în procesul-verbal de transfer, că nu-ţi dă nimeni un stadion ca să-l ţii închis“.
 

„Răspunsul îl are domnul primar“

 
Printre cei prezenţi ieri la şedinţa de Consiliu, din partea SSC Farul, a fost şi Răzvan Gârdea, preşedintele Consiliului Director al clubului, care a precizat că, pe lângă problema stadionului, fanii au venit ieri în faţa consilierilor locali şi cu o altă „rugăminte“: „aceea de a fi trataţi cu aceeaşi unitate de măsură ca şi celelalte cluburi sportive din municipiul Constanţa“. „Acum ceva timp, primarul Făgădău ne-a făcut o promisiune: în cazul în care ne îndeplinim obiectivele de performanţă (promovarea în Liga a 2-a), finanţarea va continua pentru următorul sezon competiţional. Obiectivele ni le-am îndeplinit, aşteptăm şi răspunsul la această promisiune a dânsului. Avem depus proiect de finanţare, de acum câteva luni, răspunsul îl are domnul primar“, a detaliat Răzvan Gârdea.
 

„Nu mă interesează să pun mâna pe club“

 
Ieri, în şedinţa de Consiliu au fost aprobate finanţările de la bugetul local pentru nouă structuri sportive constănţene, printre ele neaflându-se însă şi SSC Farul. Ieri, Decebal Făgădău a vorbit şi despre această situaţie. „Cu prilejul unei întâlniri, domnul Marica (n.r. fostul fotbalist Ciprian Marica, cel care deţine marca FC Farul) mi-a adus la cunoştinţă că a cumpărat de la lichidator, în urma unei licitaţii, palmaresul, sigla şi culorile FC Farul Constanţa. Aducându-mi la cunoştinţă că: nu vrea să ia culorile şi să plece din oraş cu ele, dar, pe de altă parte, dacă municipiul finanţează o altă echipă cu numele FC Farul, dânsul va trebui să-şi apere investiţia. Atât şi nimic mai mult. Nu am avut niciun parteneriat, nu avem nicio discuţie legată de viitor, să finanţăm o altă echipă, să cumpărăm o altă echipă sau să facem nu ştiu ce înţelegeri pe sub masă. Dacă noi finanţăm o echipă care are numele Farul, pe fotbal, şi ni se deschide un litigiu, Curtea de Conturi sau orice altă instituţie de control va veni să-mi spună: «De ce ai finanţat pe cineva care nu avea dreptul la finanţare?». Deci nu mă interesează să pun mâna pe club sau să influenţez vreo decizie a suporterilor. Din contra, îi felicit că au avut această iniţiativă frumoasă într-un moment în care fotbalul constănţean era într-un moment de minim. S-au ridicat, dar nu reuşesc să înţeleg de ce s-au înecat ca ţiganul la mal. Încerc să mă întorc la înţelepciunea populară. Nu schimbi calul când urci dealul! Ai urcat din Liga a 3-a în a 2-a şi primul lucru pe care-l faci e să-l dai afară pe Grigoraş. Ştiind că Petre Grigoraş este singurul om cu care eu am discutat. Nu am ascuns nicodată că-l cunosc, că-l respect şi că-l susţin pe Petre Grigoraş oriunde ar fi, întrucât mi se pare un om cu o calitate morală excelentă. Astăzi, municipiul Constanţa nu are alocare pentru fotbal. Acest lucru s-ar fi făcut printr-o rectificare de buget, aşa cum am prezentat astăzi (n.r. ieri) consilierilor locali, şi printr-un proiect distinct. Dar noi nu ştim cu cine să mergem mai departe. Gândiţi-vă că, dacă noi aprobăm o hotărâre, mâine, titularul de drept al mărcii, să-i spunem aşa, ar putea s-o atace în contencios. Păi noi ce facem, riscăm bugetul oraşului? După ce am dat banii, să ne îndreptăm împotriva lor şi să-i recuperăm? Pentru că ştiţi foarte bine că s-a mai întâmplat aşa. Şi cu HCM, şi cu clubul de rugby, şi cu Asociaţia Litoral Delta Dunării… La un anumit moment, s-a considerat că este legal, iar după doi - trei ani, am ajuns să desfiinţăm acele cluburi, pentru că au intrat în incapacitate de plată, pe judecată, fie cu judeţul, fie cu oraşul. Or, eu vreau să-i ajut, nu să-i încurc, a declarat Decebal Făgădău.
 

„Există o rea-intenţie din partea unor instituţii ale statului“

 
Răzvan Gârdea a mai spus că, în problema stadionului, „ni se pun piedici din toate direcţiile posibile“. „În momentul în care complexul intră în administrarea Consiliului Local, să se găsescă o modalitate legală pentru a ne lăsa să rămânem acasă. Acum, suntem puşi pe drumuri. Vom plăti chirie, dar să fim lăsaţi să jucăm şi să ne desfăşurăm activitatea acolo. Ni se pun piedici din toate direcţiile posibile. Ieri (n.r. luni), la şedinţa de omologare, am observat că există o rea-intenţie din partea unor instituţii ale statului. Ştiţi cum arăta stadionul acum câţiva ani. Ştiţi cum am primit omologările pentru Liga a 3-a. Ştiţi cum arăta când s-a jucat Supercupa României. În acest moment, stadionul arată mult mai bine faţă de atunci. Am făcut eforturi incredibile în ultima lună, inclusiv financiare, încercând să-l aducem la o stare decentă. Atât putem în momentul de faţă. N-am cerut decât să deschidem o jumătate de stadion. Pentru omologare, ne trebuia un contract cu stadionul, pentru ca Federaţia să vină la omologare. Nu am reuşit să obţinem acest contract, în schimb am făcut o notă de comandă, pe baza căreia DJST emite o factură şi suntem lăsaţi să ne desfăşurăm activitatea. Am cerut o hârtie, prin care să ni se confirme, până la eliberarea facturii, acceptul acestei note de comandă. Ni s-a dat doar pentru meciuri amicale şi antrenamente, cu o promisiune verbală că vom fi lăsaţi să jucăm şi meciuri oficiale. Ei ne dau dreptul de a juca meciuri amicale până la obţinerea avizelor, adică până la obţinerea omologării. Două chestii care se bat cap în cap! Noi suntem puşi la mijloc. Federaţia ne cere un act, nu o promisiune verbală“, a detaliat şeful CD al SSC Farul.
 

„Marica a venit pe nepusă masă“

 
Răzvan Gârdea a arătat că SSC Farul nu a colaborat cu Ciprian Marica întrucât fanii sunt nemulţumiţi de modul în care s-a procedat în ce priveşte achiziţionarea semnelor identitare ale FC Farul, dar şi apoi. „Ciprian Marica a participat la o licitaţie la care ar fi putut să ne anunţe şi pe noi. A spus că i s-a ivit o oportunitate. Ceva de genul eu aş trece pe lângă casa lui, aş găsi-o deschisă şi mă mut în ea, întrucât mi s-a ivit o oportunitate. Deocamdată, avem o adresă de la un executor judecătoresc, în care ni se cere să schimbăm denumirea clubului. Dar avem şi noi nişte case de avocatură cu care lucrăm şi care ne-au spus că există contestaţii făcute şi de noi, şi de alte persoane, iar marca nu i se putea atribui lui Ciprian Marica atâta timp cât există contestaţii. Marica a venit pe nepusă masă şi a achiziţionat de la casa de insolvenţă marca şi palmaresul FC Farul, pentru care ne luptăm de un an. La penultima licitaţie, am fost singuri, iar licitaţia nu s-a ţinut, pentru că era un singur licitant. La cea la care a câştigat Ciprian Marica, a fost tot unul singur, dar ea s-a ţinut“, a punctat Răzvan Gârdea.
 

„Deocamdată, nu am vorbit despre preluarea echipei“

 
În lipsa resurselor financiare pentru noul sezon, SSC Farul a semnat un contract de colaborare cu femeia de afaceri din Constanţa Emanuela Gavrilă. „Vrea să ne ajute financiar, suntem într-o formă de asociere. Vrea să sprijine sportul de performanţă din Constanţa. Deocamdată, nu am vorbit despre preluarea echipei. Va exista o discuţie la un moment ulterior. Nu a apărut din senin, a mai venit la noi, cu un proiect, în iarnă, care nu a fost adus însă atunci la cunoştinţa Adunării Generale. Este fostă sportivă de performanţă, a mai sponsorizat activităţi sportive, echipa de polo din Oradea (campioana României), CSA Steaua (campioana României la baschet), handbalul. Ne ajută financiar să ne desfăşurăm activitatea, la un nivel minim deocamdată. Ne vom pune la masă şi vom stabili ceea ce îşi doreşte şi ne vom înţelege, spre binele clubului“, a detaliat Răzvan Gârdea.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:
 
„Vreau să-i ajut, nu să-i încurc“ Primarul Decebal Făgădău. Pe larg, despre SSC Farul, finanţarea clubului şi întâlnirea cu Ciprian Marica

Ce planuri are municipalitatea cu stadionul „Farul“ din Constanţa
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CS Farul Constanța, pe locul întâi în clasamentul pe cluburi la Campionatul Național de gimnastică aerobică (galerie foto + documente)

13 Nov 2018 208

La ce echipă joacă în Anglia Rol tradiţional pentru fostul fotbalist de la FC Farul Claudiu Popa, la Dăeşti, în judeţul Vâlcea (galerie foto)

13 Nov 2018 594

Fotbalul judeţului Constanţa Rezultatele din etapa a 16-a a Ligii a 4-a. Înfrângere pentru liderul CS Năvodari

11 Nov 2018 533

UPDATE. Reacție dinspre FRF Șoc! Persoană „cu un teanc de bani”, în zona vestiarelor, la meciul Daco-Getica București - SSC Farul Constanța?

10 Nov 2018 1545

SSC Farul, eșec în deplasare cu Daco-Getica București. Gazdele au marcat două goluri în inferioritate numerică

10 Nov 2018 850

Interviu online cu David Iustin Năstase, vicecampion balcanic Ce l-ar întreba atletul de la CS Farul pe celebrul Michael Johnson, dacă s-ar întâlni

10 Nov 2018 1166

Fotbalul județului Constanța. Ce meciuri se joacă, sâmbătă, în etapa a 16-a a Ligii a 4-a

10 Nov 2018 422

SSC Farul se luptă sâmbătă în Liga a 2-a cu Daco-Getica, fosta Juventus din Liga 1. „Marinarii“ speră să obţină prima victorie afară

10 Nov 2018 824

„Interpretare nefericită“ Ce spune Marcel Lică despre eroarea din care SSC Farul a pierdut la masa verde meciul cu CS Mioveni

09 Nov 2018 1238

Ionel Dănciulescu preia funcţia de delegat la SSC Farul Constanţa

08 Nov 2018 1019

E oficial SSC Farul Constanța a pierdut la masa verde meciul cu CS Mioveni (galerie foto)

08 Nov 2018 848

Demisie la SSC Farul Constanța în urma erorii de la meciul cu CS Mioveni, care lasă echipa fără un punct în clasament

07 Nov 2018 930

SSC Farul Constanţa, în pericol să piardă la masa verde meciul cu CS Mioveni!

07 Nov 2018 948

Nocturna stadionului „Gheorghe Hagi“ din Constanţa a „căzut”, după ce au fost tăiate cablurile, pentru a fi furat cuprul!

07 Nov 2018 1079

Sportivii de la CS Farul Constanţa şi CS Tomis Karate au urcat pe podium şi la Campionatul European de Karate WSF

06 Nov 2018 525

Petre Grigoraş - „A căzut şi ultima improvizaţie“ SSC Farul Constanţa, echipa fără fundaş stânga

05 Nov 2018 1001

Ce mesaje au afişat suporterii SSC Farul la meciul cu CS Mioveni

05 Nov 2018 662

Suporteri constănţeni, discuţii după meci cu Petre Grigoraş. Ce a declarat antrenorul SSC Farul

05 Nov 2018 1391

Pe podium Marius Fotescu şi Nicolae Moise au marcat şase goluri pentru SSC Farul de la venirea lor de la Axiopolis Cernavodă (galerie foto)

05 Nov 2018 1533

Fotbalul judeţului Constanţa Rezultatele din etapa a 15-a a Ligii a 4-a

04 Nov 2018 657

Imagini de la eveniment SSC Farul Constanța - CS Mioveni, meci cu șase goluri. Gazdele au revenit de la 1-3! (galerie foto)

03 Nov 2018 1264

Fotbalul judeţului Constanţa. Meciurile din weekend, de la Ligile a 4-a, a 5-a şi a 6-a (program + clasamente complete)

03 Nov 2018 474

HC Dobrogea Sud, meci la Constanţa în Liga Naţională. În Sala Sporturilor, se întâlnesc şi primele două clasate în Divizia A, la fete

03 Nov 2018 883

Concurs de creaţie Se caută slogan pentru Farul Constanţa. Suporterii, invitaţi să vină cu propuneri. Câştigătorul va fi premiat!

03 Nov 2018 1043

SSC Farul joacă sâmbătă la Constanţa, în Liga a 2-a, cu echipa de pe locul şapte. Etapa începe astăzi

02 Nov 2018 911

A fost aprobat regulamentul de folosire a Complexului stadion „Gheorghe Hagi“ din Constanţa. Reguli de acces şi conduită în arenă (document)

01 Nov 2018 1550

SSC Farul Constanța a deschis scorul la Ploiești, dar a pierdut meciul cu Petrolul

29 Oct 2018 915

Ionel Dănciulescu - „Nu avem nimic de pierdut“ SSC Farul Constanţa intră astăzi în bârlogul „lupilor galbeni“, care sunt neînvinşi acasă

29 Oct 2018 1782

Fotbalul judeţului Constanţa Rezultatele din etapa a 14-a a Ligii a 4-a (galerie foto)

28 Oct 2018 883

Fotbalul judeţului ConstanţaMeciurile din weekend de la Ligile a 4-a, a 5-a şi a 6-a. Programul şi clasamentele complete

27 Oct 2018 454

Editorial Semne bune la SSC Farul Constanţa. Din peisaj lipseşte totuşi ceva…

27 Oct 2018 1473

Ciprian Marica - „Privim altfel acest meci“ Neînvinsă de două etape, SSC Farul speră să mai facă o victimă de lux, Petrolul Ploieşti

26 Oct 2018 1516

În tinerețe, tatăl Simonei Halep a dat probe la FC Farul Stere Halep i-a purtat noroc SSC Farul Constanța la meciul cu FC Argeș

25 Oct 2018 1805

Fotbalistul Georgian Păun, de la SSC Farul Constanţa, şi-a serbat ziua de naştere (galerie foto)

25 Oct 2018 1298

Elevii de la Şcoala 28 „Dan Barbilian“, întrebări pentru Ciprian Marica şi Ionel Dănciulescu „Vrem să intrăm cu Farul în comunitate“ (galerie foto + video)

25 Oct 2018 949

Imagini de la eveniment Constanța. Ciprian Marica și Ionel Dănciulescu, de la SSC Farul, în mijlocul copiilor. Programul "Campionii României în școală, liceu și universitate" la Școala 28 "Dan Barbilian" (galerie foto + video)

24 Oct 2018 1848

SSC Farul. Petre Grigoraş a subliniat evoluţia atacantului Nicolae Moise „Mă bucur pentru reuşitele sale. Are atitudine în joc“ (galerie foto)

23 Oct 2018 2666

Constanţa Fostul ginere al lui Ilie Balaci îşi dăduse acordul de principiu pentru a veni antrenor la FC Farul. Ce a stat în calea mutării

23 Oct 2018 4698

Moartea lui Ilie Balaci. Emil Săndoi, în lacrimi la meciul de la Constanța „M-au lăsat picioarele când am aflat. Nu mi-a venit să cred!“

22 Oct 2018 520

Petre Grigoraş - „Victoria voinţei“ SSC Farul a ieşit din „zona minată“, după ce a învins echipa de pe locul patru, care a condus la Constanţa (galerie foto)

22 Oct 2018 1310

Ciprian Marica are planuri mari Farul Constanţa, de la menţinerea în Liga a 2-a, acum, la o posibilă câştigătoare a Ligii 1, peste cinci ani

22 Oct 2018 5721

Imagini de la eveniment SSC Farul a învins FC Argeș la Constanța în Liga a 2-a. S-au marcat patru goluri (galerie foto)

21 Oct 2018 1376

Moment de reculegere la meciul SSC Farul - FC Argeș în memoria lui Ilie Balaci

21 Oct 2018 591

Constanța. Legendele FC Farul au înălțat steaguri personalizate pe stadion. A fost lansat noul logo al clubului (galerie foto)

21 Oct 2018 2193

Fotbalul judeţului Constanţa. Rezultatele etapei a 13-a din Liga a 4-a. CS Năvodari şi Portul Constanţa, pe primul loc

21 Oct 2018 884

UPDATE. Imagini de la eveniment Anghel Iordănescu, prezent, astăzi, la Constanța, în programul "MasterClass FC Farul" (galerie foto)

20 Oct 2018 1076

Imagini de la eveniment Ciprian Marica și-a prezentat proiectul cu care a venit la Farul Constanța. "2018, un nou început" (galerie foto)

20 Oct 2018 2363

Fotbalul județului Constanța Meciurile din weekend de la Ligile a 4-a, a 5-a și a 6-a

20 Oct 2018 576

Reîntâlnire cu istoria la meciul SSC Farul - FC Argeş „Legendele «alb-albastre» revin acasă. Să le primim cum se cuvine!“ (video)

20 Oct 2018 1807

Se lansează noul logo al echipei Reîntâlnire cu gloriile „alb-albastre“ la partida SSC Farul - FC Argeş (video)

19 Oct 2018 3081