Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea În Anul Cărții, provocările scriitorului Pericle Martinescu pentru elevii Colegiului Militar devin reale teme de dezbatere (galerie foto)


Cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului educațional derulat de Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța în parteneriat cu cotidianul ZIUA de Constanța a relevat, fără tăgadă, faptul că elevii acestei instituții au un potențial extraordinar, nebănuit. Cel puțin participanții la Cercul de lectură„ #citeșteDobrogea. Critica de la margine la centru. Pericle Martinescu” au transformat întâlnirea într-un contemporan... debate.
 

 
Iată cum opina, la finalul întâlnirii, prof. dr. Mădălin Teodor Roșioru, membru în echipa de proiect: „2019, Anul Cărții în România, i-a găsit pe elevii Colegiului Național Militar «Alexandru Ioan Cuza» din Constanța implicați în mai multe proiecte care dau lecturii și scriiturii importanța cuvenită. Proiectul derulat în parteneriat cu ZIUA de Constanța revizitează în mod creativ opera lui Pericle Martinescu, reper cultural relevant, și se constituie într-un laborator sui-generis de critică literară, care se poate transforma oricând în club de dezbateri sau în cenaclu literar. Elevii au ocazia să-și pună în valoare creativitatea, într-o perspectivă interdisciplinară adaptată la provocările actualității, perspectivă formativă în care cărțile își reconfirmă rolul lor fundamental...”.
 

„Navetiști între contemplație și acțiune”

 
Tema lansată de prof. dr. Mihaela Matache, coordonatorul proiectului, pentru cea de-a doua întâlnire s-a centrat pe subiectul cărții „Visul cavalerului”, scrisă de Pericle Martinescu într-un stil cu totul aparte: „Eu sunt doi” (motto-ul volumului), „structurată sub forma unui amplu interviu între cele două instanţe textuale, numite generic: Ego și Alter Ego”. Dialogul este dinamic, incitant, personajele se provoacă în mod reciproc, reieşind de aici inteligența, erudiţia, forţa de cuprindere, jocul de idei, într-un cuvânt, capacitatea intelectuală a scriitorului.
Plecând de la dihotomia „contemplație” – „acțiune”, în cele din urmă elevii-militari au ajuns să transforme întâlnirea într-o interesantă dezbatere, pe marginea a trei noțiuni foarte ofertante: adevăr, dreptate, libertate.
Provocarea a plecat de la poezia care încheie volumul „Visul cavalerului”: „Pe-al meu stindard sunt scrise trei litere: A.D.L.
Numai lor le-am consacrat și viața mea și roadele.
Aceste trei litere sunt pentru mine un crez:
Adevăr înseamnă prima și pentru el lucrez.
Dreptate e a doua - din calea ei nu mă abat,
Și-a treia-i Libertate, instinctul meu cel mai curat!”.
 

„Cred că va deveni autorul meu favorit”

 
Coordonatorul proiectului a considerat oportun ca la finalul întâlnirii să-i provoace pe elevii participanți la o opinie sinceră despre scriitorul dobrogean, de altfel necunoscut pentru ei până mai acum două săptămâni. „Pericle Martinescu mă plimbă ca într-o vrajă, mă îndrumă la conversația cu pescărușii, mă atrage să îi depăn anii măcinați, poveștile neștiute și nerostite ale mării. Scrierile lui conturează spectacolul valurilor mării și mă îngrădește în amintirile lui. Mi se pare interesant modul în care abordează subiectele. Cred că va deveni autorul meu favorit”. (Ana-Maria Postolachi)
 
„În percepția mea, scriitorul reprezintă tipul omului nehotărât. Însăși el nu știe care sunt scopurile sale personale. Reprezintă o operă complexă, bine structurată și... complicată. Această operă fiind foarte diversificată în ceea ce privește subiectele, cu privire la stările de spirit și valorile morale. Este un scriitor greu de parcurs, însă o dată ce înțelegi ceea ce dorește să transmită îți formezi o părere radical diferită față de el”. (George Balog)
 
„Este un scriitor care intrigă cititorul și îi solicită să gândească peste limitele percepției lui”.
„Mie personal îmi place acest scriitor pentru că exprimă anumite emoții și abordează anumite subiecte pe care le înțeleg și în care mă regăsesc (în special textul de data trecută, cu marea). Mi-aș dori să citesc mai mult din acest scriitor și să încerc să-l înțeleg pe deplin”. (Cristina Bilboreanu)
 
„Consider că Pericle Martinescu reprezintă viitorul din trecut. Ceea ce vreau să spun este faptul că acest memorialist își exteriorizează «instinctele» interioare prin scris, iar stările pe care le surprinde în creațiile sale devin pentru adolescenții de astăzi o poartă către camera refugiului sufletului adolescentin”. (Lia Pascaru)
 
„Pentru mine e clar că acest autor experimentează durerea vieții pe care nu a avut-o, pentru el restul lumii în sine este o tragedie a unei alegeri neluate, al unei vieți netrăite, unde poate ar fi fost fericit. Alegerea este o suferință eternă ce-l va urmări până la sfârșit. Abordează interesant textul, ca o șansă de a alege ambele variante. Trage de el să vadă ambele părți, pentru că nici el în adâncul sufletului nu știe adevărul. Cuvintele de la final nu sunt modul trăirii sale, sunt țelurile după care s-a ghidat toată viața! Și dacă viața e o alegere, atunci alege să o trăiești! Altfel suferi până la sfârșit pentru dorința ta”. (Dumitru Luca)
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#sărbătoreșteDobrogea141 Un nou titlu în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța - „Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim 1936-1939. Vulcanul Iubirii“, de Pericle Martinescu

16 Nov 2019 1138

„Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim 1936-1939. Vulcanul Iubirii“, de Pericle Martinescu

15 Nov 2019 245

#sărbătoreșteDobrogea141 Pericle Martinescu, scriitorul Dobrogei

15 Nov 2019 977

#citeşteDobrogea Comunismul, din literatură în viaţă. Dezbaterea elevilor Colegiului Naţional Militar „Al. I. Cuza“ (galerie foto)

11 Apr 2019 1004

Proiect educaţional în parteneriat - Colegiul Naţional Militar „Al. I. Cuza“ şi ZIUA de Constanţa #citeşteDobrogea. Critica de la margine la centru. Pericle Martinescu (galerie foto)

28 Feb 2019 1541

#citeşteDobrogea Pericle Martinescu… „Umbre pe pânza vremii“. 108 ani de la naşterea unuia dintre cei mai interesanți scriitori dobrogeni

11 Feb 2019 1292

„Dobrogea, bătrâna și bizara noastră provincie“. Pericle Martinescu

24 Dec 2018 823

Post vacant la Şcoala Gimnazială nr. I „Pericle Martinescu“, Viişoara, județul Constanța. Când este programat concursul

20 May 2018 1349

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea scriitorului dobrogean Pericle Martinescu

11 Feb 2018 1451

#sărbătoreşteDobrogea Pericle Martinescu, „De la Dobrogea arhaică, la Dobrogea modernă“

11 Oct 2017 2658

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Scriitorul Pericle Martinescu (galerie foto)

17 Jul 2017 5742

Liceul Cobadin din judeţul Constanţa organizează concurs. Iată condiţiile de participare

03 Mar 2017 1726

Pericle Martinescu, comemorat la Cobadin

10 Feb 2010 2138