Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea Inginer diplomat Nicolae Fildan, preşedinte AGIR - Sucursala Constanţa - „Amintiri despre prof. dr. ing. Garabet Kümbetlian, la un an după ce a părăsit această lume“ (galerie foto)

Motto: „Cunoaşterea este puntea care ne conectează cu toţi cei care au trăit vreodată înaintea noastră. De la civilizaţie la civilizaţie şi de la viaţă la viaţă, contribuim cu poveştile individuale care devin istoria noastră colectivă.
Indiferent cât de bine păstrăm informaţiile despre trecut, cuvintele din aceste povestiri nu sunt decât «informaţii» până la momentul în care le dăm un înţeles. Modul în care aplicăm ceea ce ştim despre trecutul nostru devine înţelepciunea prezentului”. (Gregg Braden)
 

 
Nicolae Fildan s-a născut pe data de 15 iulie 1949, sat. Borşa, com. Săcădat, judeţul Bihor. A absolvit Liceul „Emanuil Gojdu” din Oradea în anul 1967. Apoi, a absolvit Universitatea Politehnica „Traian Vuia” - Facultatea Electrotehnică - Secţia Calculatoare Electronice în anul 1972.
 
A fost inginer de sistem (1973 - 1980) şi şef de departament (1980 - 1991) la Centru Teritorial de Calcul Electronic Constanţa; director general (1991 - 1994) la Totaldata SA; director general adjunct (1994 - 2002) la Bursa Maritimă şi de Mărfuri Constanţa; membru în Consiliul de Conducere (1996 - 2001) la RASDAQ (Romanian Association of Securities Dealers Automated Quotation); şef Compartiment Strategii - Restructurare - Dezvoltare (2002 - 2003) la Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa şi director zonă (2003-2014) la SIVECO România SA.
 
Este membru al Consiliului Director al AGIR (2001 - prezent) şi preşedinte al AGIR - CONSTANȚA (1997- prezent).
 
Listat în „Humbers Who is Who - Enciclopedia Personalităţilor din România” în anul 2009. Coautor la două cărţi: “Practica bazelor de date. Totul despre…SOCRATE şi SOCRATE-MINI pe FELIX C, CORAL, Independent” publicată de Editura Tehnică în 1989; “Tranziţia şi pieţele competitive reglementate - Ghid al abordării conceptuale şi practice în România” publicată de Editura Economică în 2001.
 
A publicat peste 125 de articole în domenii diverse: tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), piaţa de mărfuri, piaţa de capital, management, educaţie, modalităţi de abordarea a tranziţiei la societatea cunoaşterii etc,  în mai multe publicaţii (Buletinul AGIR, Univers Ingineresc, Jurnal Ingineresc Dobrogean, eWEEK, Piaţa Financiară, Economistul, Bursa, Capital, România Liberă, Market Watch, Manager, Observator, Cuget liber etc.).
 
„Am avut onoarea şi plăcerea să-l cunosc pe prof. dr. ing. Garabet Kümbetlian încă de la înfiinţarea Asociaţiei Generale a Inginerilor din România Sucursala Constanţa (31.10.1997), când a făcut parte din echipa de membri fondatori.
 
De atunci, până în momentul în care a trecut la cele veşnice, am colaborat tot timpul foarte bine. A fost unul din cei mai activi membri ai sucursalei. M-a impresionat promptitudinea cu care răspundea la toate solicitările referitoare la pregătirea şi realizarea activităţilor asociaţiei.
 
A susţinut teme interesante la conferinţele sau workshop-urile la care AGIR Constanţa era organizator sau partener.
 
Activitatea bogată desfăşurată de prof. dr. ing. Garabet  Kümbetlian a fost amplu prezentată şi de către publicaţia dumneavoastră. Eu o să continui cu câteva referiri la cartea «Amintiri şi povestiri», care a fost publicată de Editura AGIR în anul  2016 şi a fost scrisă de prof. dr. ing. Garabet Kümbetlian.
 
A realizat/finalizat această carte la venerabila vârstă de 80 de ani, având o bogată experienţă, atât în domeniul ştiinţei, tehnologiei, matematicii, ingineriei, ca student (la Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Mecanică), apoi ca şi cercetător (în domeniile: Teoria Elasticităţii, Rezistenţa Materialelor sau Calculul Plăcilor) şi profesor universitar (la Universitatea «Ovidius» din Constanţa şi la Universitatea Maritimă din Constanţa), cât şi în domeniul artei (studiul  viorii cu profesori renumiţi, precum şi studierea a patru limbi străine: turca, franceza, germana şi engleza). Toate aceste experienţe şi competenţe sunt detaliate în cele două capitole mari: «Persoane şi personalităţi din viaţa mea» şi «Instituţii, cercetări, publicaţii».
 
Un prim atu al cărţii este dat de faptul că toate aceste experienţe şi competenţe, deşi sunt abordări de un înalt nivel  ştiinţific, sunt prezentate sub o formă deosebit de atractivă şi accesibilă (poze, desene, dedicaţii cu autografe, scurte biografii).
 
Un alt atu important este dat de realizarea unei abordări de tip interdisciplinar (încadrându-se în noul model educaţional STEAM: ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă şi matematici), abordare care va sta la baza formării noilor generaţii de elevi şi de studenţi în societatea viitorului (societatea cunoaşterii) în care focusarea va fi pe creativitate şi inovare. Acest tip de abordare s-a bazat pe o bogată pregătire şi experienţă profesională proprie. Un exemplu, în acest sens, este concretizat în capitolul: «Cum am gândit eu cursurile de Rezistenţa materialelor».
 
Sunt câteva atuuri care recomandă viitorilor specialişti din domeniul ingineriei şi nu numai citirea/studierea acestei cărţi.
 
Pe blogul sucursalei, blog pe care sunt prezentate principalele activităţi, articole şi lucrări realizate în cadrul AGIR Constanţa, există  rubrica COMEMORĂRI - unde se regăseşte şi un scurt articol referitor la prof. dr. ing. Garabet  Kümbetlian.
 
Orice prilej sau ocazie care se referă la aniversarea prof. dr. ing. Garabet  Kümbetlian îmi creează o stare de respect şi mândrie, generată de faptul că am colaborat cu un om care a fost deosebit”.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Comercianți armeni ai Dobrogei (I)

17 Jul 2019 193

#citeșteDobrogea „Dumnezeu nu i-a creat pe toţi egali în cantitatea de materie cenuşie!”. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

17 Jul 2019 196

#citeşteDobrogea Medgidia în perioada interbelică. Însemnările fotografului Iancu Nicolae

10 Jul 2019 523

#citeşteDobrogea 132 de ani de la naşterea scriitorului Emanoil Bucuţa, „un mare militant neguvernamental“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

27 Jun 2019 860

Cum arăta Dobrogea la 1878? (II)

25 Jun 2019 1503

#citeşteDobrogea Constantin Papadopol, un artist modern - model pentru tânăra generaţie (galerie foto)

12 Jun 2019 1275

#citeșteDobrogea „Mamele nu trebuie să învețe pe copii să scrie și să citească, înainte de a-i da la școală“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

12 Jun 2019 3031

#citeșteDobrogea In Memoriam Jean Ionescu, la 91 de ani de la naștere. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

09 Jun 2019 2636

#citeșteDobrogea La mulți ani, Muezel Geambec! Cel mai longeviv impresar dobrogean împlinește 82 de ani

05 Jun 2019 2473

#citeşteDobrogea Genii dobrogene. Pe 1 iunie, matematicianul Dragoş Vaida împlineşte 86 de ani

01 Jun 2019 1316

#citeşteDobrogea Cauzele scăderii nivelului moral şi cultural al elevilor. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

31 May 2019 1317

#citeșteDobrogea La mulți ani, domnule academician Petre Frangopol! Mesaje de... acasă (document)

25 May 2019 1933

#citeşteDobrogea „Capsomanii“ erau dobrogeni şi vorbeau un fel de greacă. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 May 2019 3128

#citeşteDobrogea Frumoasele legende ale Dobrogei. Cum a dispărut un sat. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

23 May 2019 2570

#citeşteDobrogea România ar fi fost „ciungă“ fără polul său maritim. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 May 2019 1984