#Dobrogeaetnică Repere și somități. Dobrogeanul Lucian Grigorescu, cel care a pictat Medgidia pe harta internațională a artei

Lucian Grigorescu s-a născut la 1 februarie 1894, la Medgidia, și a fost al doilea fiu al familiei. Tatăl său, Teodor Grigorescu Jitianu, a fost inginer agronom, care a studiat la Livorno, iar la Hîrșova își va pune în aplicare cunoștințele acumulate în anii de studii. Mama sa, Corteza, era fiica unui judecător din Brăila. Studiile primare le urmează la Medgidia, între anii 1901-1906, la școala de băieți.
Gimnaziul l-a urmat la Constanța, iar ulterior la Brăila, la Gimnaziul particular „Principatele Unite”. La Medgidia, alături de tatăl său, mergea la Târgul Panairului și la pescuit în bălțile Kara-su.
 

 
Studiază pictura cu G.D. Mirea, Fritz Stork și Gabriel Popescu, între anii 1912-1915, la Academia de Bella Arte din București. Participă la Primul Război Mondial, pe fronturile din Dobrogea și Moldova, ca artilerist, fiind rănit în timpul luptelor. Familia se va refugia la Iași. Aici va deschide prima expoziție personală în sala revistei „Omul Liber”. După întreruperea cauzată de război, reia studiile în anii 1918-1920. Aici va fi însoțit de tânăra sa soție, pictorița Otilia Maria Nichiforescu. Va expune în anul 1920 40 de lucrări în „Maison d’Art”, manifestând „un temperament și o vigurozitate originală”.
 
Își continuă formația artistică la Roma (1921-1923), studiind printre alții cu Etore Ferrari. Acesta era legat de România, realizând opere precum statuia lui Ovidius Publius Naso de la Constanța și statuia voievodului Mihai Viteazu, la București. A rămas impresionant de Italia, dar pictura clasică italiană nu a înțeles-o dintr-o dată, considerând că „pentru a o înțelege, trebuie să fii pregătit, să evoluezi și să cultivi neîncetat”. Se întoarce în țară în 1921 și participă la deschiderea asociației artistice „Salonul de toamnă”. Studiază și la Paris (1924), după ce obține o bursă de studii, fiind remarcat de Ion Minulescu, director la Ministerul Artelor. După ce își pierde bursa de studiu, va lucra ca model și paznic, dar va expune și câteva din lucrările sale, fiind apreciat de critici.
 
Pe un drum urmat adesea de artiști, începând cu reprezentanții impresionismului, călătorește spre sudul Franței, lucrând între anii 1927-1939, la Cassis, fascinat de lumina intensă și de culorile aprinse ale regiunii dintre Marsilia și Toulon. Participă la saloanele oficiale din România, la expoziții organizate de „Tinerimea Artistică”, „Grupul nostru”, „Arta”, „Universul” etc. A fost un pictor român postimpresionist, fiind apreciat drept cel mai latin dintre pictorii români. Eugen Schileru îl aprecia ca fiind „un pirat al mărilor de sud..., că iubea viața și era un meridional complet fără impurități”, iar Constantin Țoiu îl vedea ca fiind „un om voinic, cu o siluetă masivă, dar foarte mobilă, de hamal dobrogean”.
 
Cele mai multe portrete aparțin perioadei târzii a artistului, iar în tinerețe a realizat unele portrete semnificative. Printre acestea este de menționat „Arlechin”, expus în muzeul Zambaccian.
 
În anul 1937 va expune la Paris în cadrul Expoziției Universale, iar în 1938 va expune 85 de pânze la sala „Dalles”, eforturile sale fiind admirate de un public numeros și apreciate de critici. Artistul a iubit Balcicul, a cărui frumusețe a redat-o pe câteva pânze. Aici avea prieteni, unul dintre aceștia fiind Octavian Moșescu, primar al localității din sudul Dobrogei.
 
În anul 1948 a fost ales membru corespondent al Academiei Române și pentru scurtă vreme devine director în Ministerul artelor și informațiilor. Prin Decretul 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare România, pictorul Lucian Grigorescu i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară România, „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”, Maestru Emerit al Artei, și Laureat al Premiului de stat.

 
Moare din cauza unei boli incurabile, la București, la 28 octombrie 1965, dar va rămâne în amintirea contemporanilor săi în special a medgidienilor. A fost unanim apreciat ca fiind cel mai latin dintre pictorii români. A iubit Dobrogea, Medgidia, Balcicul, ulița dobrogeană, figurile pitorești ale turcilor și ale tătarilor, pe care le-a surprins ca nimeni altul în lucrările sale. Este poate cea mai cunoscută personalitate a orașului.
 

Din anul 2006, la data de 2 septembrie, Lucian Grigorescu a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Medgidia.
 
Datele au fost culese din lucrarea „Personalități marcante ale Medgidiei”, scrisă de Adrian Ilie.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bărbatul din București infectat cu HIV, care a mușcat un Polițist din Constanța, cere să fie eliberat

15 Jan 2021 931

Coronavirusul face victime la Constanța. Încă opt persoane au decedat în urma infectării

14 Jan 2021 550

Medgidia Incendiu la o casă pe strada Monumentului

13 Jan 2021 1809

Precizări oficiale despre situația de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Medgidia ISJ Constanța. Directori noi pentru mai multe unități de învățământ din județ

12 Jan 2021 2868

Situație tensionată la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Medgidia, ca urmare a numirii unui nou director

11 Jan 2021 4405

Handbalistele junioare 2 de la CS Medgidia şi CS Năvodari participă la turneul naţional de la Medgidia

11 Jan 2021 2001

Primăria Municipiului Medgidia a demarat distribuirea legitimațiilor pentru transportul local de călători

10 Jan 2021 642

Valentin Petricală a împlinit 70 de ani. În 21 dintre ei a fost director al CSS Medgidia. Cel mai lung mandat!

09 Jan 2021 1493

Județul Constanța Încă trei persoane și-au pierdut viața în urma infectării cu COVID-19

08 Jan 2021 1141

Oficial despre arestarea șoferului din Hârșova care a omorât o femeie la Peștera

08 Jan 2021 881

Medgidia Pieton accidentat pe strada Independeței

07 Jan 2021 2118

Județul Constanța Alți șase oameni au pierdut lupta cu noul coronavirus

07 Jan 2021 1973

Dosare penale pentru nereguli în trafic. Ce au descoperit polițiștii

07 Jan 2021 660

Nesrin Geafar, secretar interimar al județului Constanța. Avere și interese!

07 Jan 2021 2296

Constanța S-a stins din viață medicul primar ortoped Mihai Horia Nicolae!

06 Jan 2021 13735