Ziua Dobrogei

#sărbătoreşteDobrogea Ioan N. Roman, „Dobrogea“

„...Şi cu toate acestea, Dobrogea s-ar cuveni să fie cunoscută de Români. Osteneala ce şi-ar da de a o cunoaşte, ar fi pe deplin răsplătită prin mulţumirea sufletească ce studiul însuşi le-ar produce. Căci studiul Dobrogei e foarte interesant, din toate punctele de vedere: istoricul va găsi aici şi va călca cu piciorul petecul de pământ cel mai frământat în sânge omenesc de-a lungul veacurilor şi va întâlni, la fiecare pas, urmele unui trecut din cele mai agitate; arheologul va putea descifra şi reface, din inscripţiile diferitelor monumente, din monezile găsite, din cavourile şi sarcofagiile descoperite, din ruinele templelor şi cetăţilor desmormântate şi din alte atâtea vestigii ale trecutului, o viaţă de mult stinsă în negura vremurilor; geologul va găsi în Dobrogea toate straturile geologice, din toate epocele, începând cu stâncile cele mai vechi şi sfârşind cu formaţiunile cele mai recente, cu dunele din Delta Dunărei; statisticianul, pe lângă alte interesante date, va găsi aci peste 20 de naţionalităţi, de rasă, de limbă şi de religie deosebite, trăind împreună, pe o mică întindere de pământ, de 15.600 kilometri pătraţi; sociologul va avea o minunată ocazie de a studia datele acestor naţionalităţi şi chipul cum ele se acordă între ele, în viaţa de toate zilele; omul politic va avea, şi el, de câştigat dintr-un asemenea studiu, deoarece va înlătura din mintea sa erorile şi ideile preconcepute şi va putea lucra, pe baze sănătoase, la mărirea Țărei, dând forţelor de tot felul ale acestei regiuni întrebuinţarea cea mai bună. Afară de aceasta, Dobrogea s-ar cuveni să ne fie îndoit de scumpă, pentru că România a dobândit-o cu îndoita jertfă a sângelui fiilor săi vărsat pe câmpiile Bulgariei şi a pierderei celor trei frumoase judeţe ale Basarabiei: Cahulul, Bolgradul şi Ismailul.
 
În sfârşit, Dobrogea trebuie să ne fie cunoscută şi în consideraţia marelui rol ce e destinată a avea în dezvoltarea economică a Țărei întregi. Pentru că adevărul este că Dobrogea, - această fiică a României, regăsită după veacuri de înstrăinare, - e întru toate bine înzestrată, şi un subsol plin de tot felul de bogăţii miniere şi ceva mai mult decât atâta: gurile Dunărei şi ţărmurile Mărei Negre. De alminterea, şi istoria vechilor popoare, a Fenicienilor şi Cartaginezilor, a Grecilor şi a Romanilor, confirmă marele adevăr, că un popor numai atunci se poate dezvolta şi numai atunci poate da toată măsura puterilor şi geniului său, când are acces la Mare şi-şi poate întinde relaţiunile cât mai departe.
 
Și, repetăm, dacă Dobrogea a dat României Marea, «această nemărginită cale de apă, unde se încrucişează nenumăratele drumuri ale mişcării întregii lumi, care răspândesc bogăţiile asupra naţiunilor», cum se exprimă aşa de frumos M. S. Regele în discursul său din 14 Septembrie 1985, rostit la Cernavodă, cu ocazia inaugurării podului de peste Dunăre, dacă, zicem, Dobrogea cea bine înzestrată a adus Patriei mume acest indispensabil element de propăşire şi de dezvoltare, ea merită, desigur, osteneala de a fi studiată de Români, iar aceştia au, fără îndoială, datoria de a o cunoaşte.“
 
Ioan N. Roman, Dobrogea şi drepturile politice ale locuitorilor ei, Constanţa, Tip. „Ovidiu“, 1905
 
(„Dobrogea 1878-2008. Orizonturi deschise de mandatul european“, volum coordonat de Valentin Ciorbea, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2008, pagina 31)
 
Sursa foto: Anatole Magrin, „Albumul Dobrogei“
 
Anatole Magrin, primul fotoreporter al Constanţei şi fotograf al Casei Regale. La Expoziţia universală de la Paris, din 1892, a fost decorat cu Diploma de onoare pentru calitatea fotografiilor cu tematică balneară care însoţeau exponatele reprezentative ale economiei României. Este consul onorific al Franţei la Constanţa. Publică în 1905 „Albumul Dobrogei“, din care, selectiv, ilustrăm materiale din această rubrică.
 
Citeşte şi: 
 
ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea „Trei decenii de dobrogenism“

#scrieDobrogea Contribuția școlii la renașterea Dobrogei și la făurirea statului național unitar (1878-1918) - galerie foto

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea 2017. Biblioteca virtuală - Fondul documentar on-line „Dobrogea de ieri şi de azi“

24 Nov 2017 482

#sărbătoreşteDobrogea Mesaj pentru Ziua Dobrogei. Nicolae Tivilichi, directorul general al CN APMC

08 Nov 2017 2130

#sărbătoreşteDobrogea Căpitanul M.D. Ionescu, „Progresele Dobrogei în pragul veacului XX“

01 Nov 2017 1961

#sărbătoreșteDobrogea General-maior (r) Mihail E. Ionescu - „Dobrogea. Rezonanțe istorice și speranțe împlinite“

31 Oct 2017 1656

#sărbătoreşteDobrogea Ioan Adam - „Constanța și cu ea toată Dobrogea ajung tot mai scumpe pentru noi“

27 Oct 2017 2202

#sărbătoreşteDobrogea Regele Carol I - „Deschiderea drumului pe mare era o trebuinţă a propăşirei comerţului“

26 Oct 2017 1924

#sărbătoreşteDobrogea „Dobrogea“

23 Oct 2017 1746

#sărbătoreşteDobrogea Prof. univ. dr. Ioan Scurtu, „Omagiu constănţenilor şi tulcenilor“

20 Oct 2017 2881

#sărbătoreşteDobrogea Victor Spinei, membru corespondent al Academiei Române - „Dobrogea Medievală - Via Gentium“

19 Oct 2017 2497

#sărbătoreşteDobrogea Geo Bogza, „Dobrogea! Dobrogea!“

18 Oct 2017 3502

#sărbătoreşteDobrogea Constantin N. Sarry, „Dobrogea şi dobrogenii“

17 Oct 2017 1858

#sărbătoreşteDobrogea Dimitrie Onciul, „Date istorice asupra Dobrogei“

16 Oct 2017 2017

#sărbătoreşteDobrogea Ion Simionescu - „Pământul dobrogean este o adevărată corabie a lui Noe“

13 Oct 2017 2430

#sărbătoreşteDobrogea Pericle Martinescu, „De la Dobrogea arhaică, la Dobrogea modernă“

11 Oct 2017 2432

#sărbătoreşteDobrogea Vasile Pârvan, „Dobrogea“

10 Oct 2017 3273