Adrian Stan, despre cum se va transforma faleza din Techirghiol Grădina botanică va fi o replică a celei din Balcic (galerie foto)

Primăria oraşului Techirghiol a lansat ieri proiectul privind înfiinţarea unei zone de recreere, prevăzută cu o grădină botanică. Prin proiectul transfrontalier denumit „Arta grădinăritului transfrontalier”, realizat în parteneriat cu bulgarii din Balcic, se vor amenaja în Techirghiol o seră şi o platformă pentru evenimente. De asemenea, vor fi create alei pentru pietoni şi biciclişti, dar şi un mic lac artificial, prevăzut cu o mini-cascadă. Sera se va întinde pe o suprafaţă de 500-800 de metri, dar, potrivit primarului Adrian Stan, întreaga zonă dedicată parcului de recreere va fi de 2 hectare, diferenţa de suprafaţă urmând a fi amenajată în aer liber. „Nu am avut niciodată un loc pentru evenimentele din localitate, de fiecare dată le-am organizat în locuri ce nu ne-au aparţinut.

Odată cu acest parc, vom avea acea platformă pentru evenimente, unde vor putea fi oficiate chiar şi căsătoriile, fiind un mod mai plăcut şi mai interesant de făcut astfel de evenimente”, a declarat ieri primarul Adrian Stan. Edilul a precizat că acest proiect va dezvolta zona de sud a oraşului. „Este o zonă pentru care am făcut şi un PUZ, care se adresează hotelurilor sau eventualelor baze de tratament mai mari. Este zona începând cu Sanatoriul Ministerului Sănătăţii, cu Sanatoriul Avocaţilor, şi sperăm ca în această zonă să se mai dezvolte şi alte investiţii de acest gen”, a explicat şeful autorităţii locale.
Adrian Stan a precizat că iniţiativa privind realizarea acestui proiect a aparţinut Primăriei Techirghiol. „În urmă cu 4 ani, am mers la Balcic, am discutat cu municipalitatea de acolo, am vorbit apoi cu Grădina Botanică şi cu reprezentanţii Palatului Balcic”, a mărturisit edilul.

Lucrări de un milion de euro

Potrivit acestuia, din valoarea totală a proiectului, de 1.507.952,32 de euro, un milion de euro vor fi investiţi pentru înfiinţarea grădinii botanice din Techirghiol.
Adrian Stan a precizat că speră să-i aibă alături mult timp de acum înainte pe partenerii bulgari. „Sper într-un parteneriat cât mai lung. Ei s-au dezvoltat în ultimii 20 de ani prin colaborarea cu grădini botanice din toată lumea”, a mărturisit şeful autorităţii locale. De altfel, grădina botanică din Techirghiol se doreşte a fi o replică reuşită a celei din Balcic. „Piatra va fi elementul esenţial, ca şi la Balcic”, a mai spus Adrian Stan.

Şeful autorităţii locale a precizat că finalizarea proiectului este programată pentru decembrie 2014, urmând ca, din 2015, turiştii, studenţii şi localnicii să beneficieze de o nouă posibilitate de petrecere a timpului liber pe litoral.
De precizat că partenerul Primăriei Techirghiol în cadrul acestui proiect este Universitatea Ovidius, urmând ca studenţii de la Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole să-şi desfăşoare orele de practică la grădina botanică înfiinţată aici, începând cu anul 2015.

La fel de important este că proiectul va facilita crearea a zece locuri de muncă.
În finalul conferinţei de lansare a proiectului transfrontalier, primarul Adrian Stan a precizat că acest proiect se alătură altor obiective aflate în implementare în zona falezei privind amenajarea unei suprafeţe de plajă, a unui teren de sport, a unor piscine şi tobogane. Tot în această zonă a fost inaugurat un parc, dar şi o bază nautică. „Obiectivul nostru este de a face Techirghiolul cât mai atractiv din punct de vedere turistic şi să fie o zonă cu interes în rândul investitorilor”, a declarat Adrian Stan, care a precizat că, odată finalizate proiectele aflate în diverse stadii de implementare, Techirghiol va avea în zona falezei un loc de promenadă ce se va întinde pe o suprafaţă de 6 kilometri, zonă ce va fi prevăzută şi cu piste pentru biciclişti.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident rutier în zona Grădinii Botanice din Galați. Două femei din Tulcea, rănite (FOTO)

31 Oct 2023 898

Știri Constanța Când și unde are loc dezbaterea pentru acordul de mediu privind Alternativa Techirghiol?

06 Aug 2023 2067

Un bărbat a furat flori chiar din Grădina Botanică! Cu ce amendă s-a ales

16 Jul 2022 1194

ZIUA LIVE. Iulian Călin, manager interimar - „Complexul Muzeal de Științe ale Naturii face educație și cultură, nu spectacole și comerț"

20 Apr 2022 1864

Într-o zi de 3 august, a plecat dintre noi Dimitrie Brândză, fondatorul Grădinii Botanice din București

03 Aug 2021 3006

22 octombrie 1846 – S-a născut Dimitrie Brândză. A fondat Grădina Botanică din București

22 Oct 2020 2679

10 august 1856 Prima grădină botanică din România. Cum arată cea de pe malul lacului Techirghiol (galerie foto)

10 Aug 2020 2253

Un teleferic spectaculos va lega Grădina Botanică Batumi de coasta Mării Negre

07 Nov 2017 2863

Şi-a deschis petalele cea mai mare floare din lume, „floarea cadavrului”!

01 Aug 2016 4410

O nouă etapă în dezvoltarea oraşului Techirghiol Primarul Iulian Soceanu şi consilierii locali au depus jurământul

27 Jun 2016 4628

Inaugurare la Techirghiol Iulian Soceanu - „Aşezăm pe harta turismului Grădina Botanică, obiectiv de interes judeţean“ (galerie foto)

31 Mar 2016 5575

UPDATE-Grădina Botanică din Techirghiol a prins viaţă! (galerie foto)

30 Mar 2016 4617

Proiectul „Arta grădinăritului la Marea Neagră“, la final Grădina Botanică din Techirghiol, construită pe bani europeni

29 Mar 2016 4970

Fotoreportaj Balcic, colțul de rai de la țărmul Mării Negre

01 Aug 2015 4974

Au început lucrările la amenajarea Grădinii Botanice din Techirghiol

20 Nov 2014 2893