Biserica din Canlia a fost renovata

dreapta_sus_lipnita_primar_florin_georgel_onescu_03.jpgPotrivit primarului comunei Lipniţa, Florin Onescu, primăria a demarat şi reabilitarea drumului Coslugea-Izvoarele

Primăria Lipniţa a făcut, ieri, recepţia lucrărilor de renovare a bisericii din satul Canlia.

La inaugurarea lucrărilor au participat, alături de primarul Florin Onescu, directorul de şantier, un reprezentant al Consiliului Local şi un delegat al firmei constructoare.

Lăcaşul de cult datează din secolul XVII, fiind una dintre puţinele biserici fără turlă din ţară. Există un motiv pentru care acest lăcaş de cult are o arhitectură mai aparte. Aşezământul a fost construit pe timpul când Dobrogea era paşalâc turcesc. Pe vremea aceea, turcii au pus condiţia ca bisericile ce se construiau să nu fie mai înalte decât celelalte clădiri, după cum ne-a declarat primarul Onescu. În judeţ, există puţine edificii de acest gen, unul dintre ele fiind ridicat, în aceeaşi perioadă, şi în comuna Istria. Aşadar, biserica din Canlia este o mărturie a ortodoxismului, din vechi timpuri, când Dobrogea se afla sub ocupaţie otomană.

Primarul Florin Onescu ne-a declarat că este mulţumit de lucrări, adăugând că reabilitarea lăcaşului de cult era foarte necesară, întrucât acest edificiu de patrimoniu era în pericol de prăbuşire dacă nu se intervenea rapid. Lucrările de renovare a bisericii au costat aproximativ un miliard de lei vechi, cu TVA.

Asfaltare de 2,5 milioane euro

De curând, administraţia locală din Lipniţa s-a apucat şi de renovarea drumului care face legătura între satele Coslugea şi Izvoarele. Este vorba despre o lungime totală de 9,5 km, a căror asfaltare costă 2,5 milioane de euro, după cum ne-a declarat primarul Onescu. Investiţia este finanţată în baza HG 577/1997 care reglementează Programul privind pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes local şi alimentarea cu apă a satelor. Primarul comunei Lipniţa a precizat că s-a primit o primă tranşă de bani pentru demararea lucrărilor. Drumul Coslugea-Izvoarele este cel care creează probleme pe perioada sezonului rece, când, în cazul ninsorilor abundente, devine impracticabil.

lipnita_primar_florin_georgel_onescu_03.jpgLipniţa va avea o grădiniţă nouă

Un nou proiect al administraţiei locale, pentru care edilul comunei a afirmat că are sprijin din partea Consiliului Judeţean Constanţa, este construirea unei grădiniţe noi în localitatea Lipniţa. Imobilul în care funcţionează în prezent grădiniţa este vechi de o sută de ani. Potrivit primarului Onescu, această clădire este neconformă pentru desfăşurarea procesului didactic, însă nu are la dispoziţie un alt imobil. Edilul a precizat că igrasia şi starea de degradare a edificiului poate pune în pericol preşcolarii, astfel încât este nevoie de construirea urgentă a unei noi grădiniţe. „Am încheiat un protocol cu Consiliul Judeţean Constanţa, care ne va acorda sprijinul necesar în construirea unei noi grădiniţe. Am comandat şi o expertiză tehnică, care a arătat că imobilul se află într-o stare de degradare avansată". La Lipniţa avem şapte şcoli şi cinci grădiniţe, şi, în cinci ani de zile, am primit de la minister (n.r. Ministerul Educaţiei) doar cinci miliarde de lei pentru toate aceste instituţii", ne-a declarat primarul Onescu.

În zilele ce urmează, Primăria Lipniţa va distribui şi pachetele cu alimente pentru cei 900 de beneficiari, în mare parte vârstnici. Administraţia locală din Lipniţa acordă trimestrial alimente constând în pachete cu zahăr, făină, orez, mălai şi ulei. În curând, primăria va primi şi va distribui şi ajutoarele europene constând în pachete de făină.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

primaru lu mos craciun

13 Nov, 2009 19:00

lasati-ne cu acest om fals care a bagat 100 de milioane in biserica si in rest in buzunarul lui.De ce face doar prin satele mici ?uita ca primaria se numeste lipnita?acum cica face gradinita ca e fisa acolo si nu are unde sa invete ...in rest nimic ....nimic ....nimicdoar hotii!!! oare nu-l verifica nimeni pe acest mincinos?da pachete acum la alegeri nu?mi-e scarba de el si la fel si la alti multi locuitori

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1339

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 891

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1611

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 856

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 894

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 926

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2554

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1028

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3742

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 868

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1714

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 746

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2347

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2685

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3131