Pasune pentru crescatorii de animale din Topalu

mijloc_sus_topalu___.jpgUna dintre priorităţile Primăriei Topalu este, în momentul de faţă, înfiinţarea unei păşuni pentru animalele locuitorilor comunei.

Primarul Gheorghe Murat ne-a declarat că păşunea este un obiectiv important pentru administraţia locală, întrucât membrii comunităţii, majoritatea crescători de animale, au nevoie de un loc unde să îşi pască vacile. „Vom înfiinţa o păşune pe suprafaţa de 40 ha pentru specia vaci cu lapte", a afirmat primarul. În acest sens, administraţia locală a defrişat de anul trecut un teren situat în apropiere de Topalu, pe care creştea cătină şi alţi arbuşti. Terenul a fost defrişat, potrivit edilului, cu bani de la APIA. „Vrem să stimulăm creşterea taurinelor, cu toate că preţul laptelui vândut la procesatori este destul de mic. Totuşi, vaca poate întreţine o familie. Cine are o vacă în curte nu moare de foame şi tocmai de aceea, cred că înfiinţarea păşunii este un lucru benefic pentru comună", ne-a declarat primarul Gheorghe Murat. Urmează ca terenul păşunii să fie cultivat cu dactylis, lolium şi lucernă. Prima coasă va fi dată crescătorilor de animale. Potrivit edilului, se preconizează ca păşunile să fie date în administrare crescătorilor de animale, urmând ca aceştia să primească bani de la APIA şi să le întreţină. Primarul Murat este de părere că soluţia cea mai bună ar fi ca păşunile să fie administrate în continuare de către primărie, întrucât oamenii ar putea cheltui banii pe alte lucruri, iar terenul ar putea fi lăsat în paragină. Pentru întreţinerea păşunii pe care urmează să o cultive, Primăria Topalu s-a dotat cu utilajele necesare. Potrivit primarului, comuna are în total 247 ha de păşune, care vor fi cultivate treptat. Administraţia locală se ocupă acum de 40 ha, urmând să mai cultive încă 60 - 70 ulterior, în funcţie de banii primiţi de la APIA. Va fi amenajată şi o păşune pentru ovine.

Primăria Topalu a plantat şi 25.000 de puieţi de salcâm pe o suprafaţă de cinci hectare, în partea de sud a comunei. „Acolo era un teren ce prezenta risc de prăbuşire. Se creaseră nişte ravene şi trebuia să-l stabilizăm", a afirmat primarul Murat.

O altă prioritate a administraţiei locale din Topalu este şi finalizarea reţelei de alimentare cu apă a satului Capidava. Potrivit primarului, reţeaua este gata, mai rămâne de definitivat bazinul de alimentare, ce va avea o capacitate de 200 metri cubi, şi de racordat sistemul la reţeaua electrică. „Sperăm ca anul acesta să fie gata", a apreciat edilul.

Case pentru specialişti

O altă investiţie a administraţiei locale din Topalu este înlocuirea instalaţiei electrice, sanitare şi de încălzire, la grădiniţă. Un obiectiv important al autorităţii locale este şi extinderea reţelei de apă în zona de sud a comunei, unde există 90 de loturi de teren pe care primăria le va scoate la licitaţie. Dintre acestea, peste 20 de loturi vor fi acordate tinerilor căsătoriţi. Primarul intenţionează ca şi această investiţie să fie efectuată în regie proprie, ca şi în cazul reţelei de la Capidava. În această zonă va fi amenajat şi un teren de sport pentru locuitorii comunei, care va fi finanţat în baza Ordonanţei 7.

Primăria Topalu va oferi terenul necesar pentru construcţia de case pentru specialişti. Primarul Gheorghe Murat a precizat că va oferi teren pentru construcţia a zece astfel de locuinţe la Topalu, şi pentru alte cinci la Capidava.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 12 iulie 2022

14 Jul 2022 2219

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 12 iulie 2022

13 Jul 2022 1145

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 2 septembrie 2021

03 Sep 2021 2665

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 07 iulie 2020

09 Jul 2020 2666

Şcoala, grădiniţa, Primăria, asigurate pentru sezonul rece A fost semnat contractul pentru asfaltarea unor drumuri la Topalu

23 Jun 2016 2053

Pregătiri pentru Ziua Copilului, la Topalu

04 May 2016 2690

Restaurarea Cetăţii Capidava bate pasul pe loc Străzile din Topalu, în reabilitare cu bani de la bugetul local

14 Apr 2016 2845

S-a dat startul campaniei curăţeniei de primăvară la Topalu De 8 Martie, doamnele şi domnişoarele sunt invitate la petrecere

03 Mar 2016 3325

Lucrările de la Cetatea Capidava, în continuare suspendate Comuna Topalu va depune un nou proiect pentru asfaltare

10 Feb 2016 3464

2016, anul gospodăririi în comuna Topalu Primarul Gheorghe Murat - „Avem un plan pentru modernizarea întregii comune“

25 Jan 2016 2683

Patru cupluri din comuna Topalu vor aniversa nunta de aur alături de aleşii locali

10 Dec 2015 3267

La Topalu, Primăria şi Consiliul Local au intrat deja în spiritul sărbătorilor de iarnă

30 Nov 2015 2145

Tinerii populari au luat cu asalt uliţele satului Încă o ediţie de succes a Festivalului „Dan Moisescu“ de la Topalu

12 Oct 2015 2595

UPDATE 1 Alegeri în PSD. Scrutinul s-a încheiat la organizaţia locală la Topalu

11 Oct 2015 1843

În perioada 7 - 9 octombrie Pregătiri pentru o nouă ediţie a Festivalului-concurs „Dan Moisescu“, la Topalu

30 Sep 2015 2244