Litoral TV Noi descoperiri arheologice

Arheologii au facut o noua descoperire importanta în situl Poiana Cireşului, din Piatra Neamt. Este vorba despre un alt pandantiv din piatra, in partea superioara a nivelului Graveţian I. Anul trecut, în acelaşi loc, fusese descoperit un alt pandantiv din piatră, deasemenea datat la peste 20.000 de ani.

Un nou pandantiv de piatră datând din paleolitic a fost descoperit pe şantierul arheologic de la Poiana Cireşului, lângă Piatra Neamţ. Descoperirea este cu totul excepţională şi întregeşte patrimoniul arheologic european, acesta fiind al patrulea obiect de podoabă de acest fel descoperit în România şi al doilea descoperit în acest sit arheologic. Ca şi în cazul pandantivului descoperit anul trecut, meritul scoaterii la suprafaţă a acestei comori arheologice aparţine echipei de cercetători de la Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească, din Târgovişte.

“Este un sit paleolitic care promite foarte mult. Sunt rezultate deosebite obținute de-a lungul anilor. Este vorba despre un pandantiv dintr-o rocă silicioasă, dar roca a avut probleme pentru că în stratul respectiv condițiile de sol nu au fost foarte bune”, ne-a declarat Ovidiu Cârstina, Director C.N.M. Curtea Domnească. Toate aceste aspecte fac ca pandativul descoperit acum să nu se ridice la valoarea artistică a celui descoperit anul trecut, în acelaşi nivel al sitului. El este totuşi foarte important, pentru că este al patrulea pandantiv din piatră de circa 20.000 de ani vechime descoperit în România. Echipa de cercetare este formată din profesionişti si oameni pasionaţi de misterele arheologiei.

„Avem în echipă colegi de la Muzeul din Piatra-Neamț, iar cercetarea, săpăturile la fața locului se fac cu studenții de la Universitatea Valahia din Târgoviște și cu foarte mulți voluntari”, a precizat directorul Ovidiu Cârstina. De asemenea, si la Targoviste s-au descoperit trei monede, în ruinele bisericii de langa Turnul Chindiei.

„Trebuie curățate ca să fie identificate. Cred că sunt din timpul lui Mircea cel Bătrân sau monede ungurești de pe vremea lui regelui Sigismund de Luxemburg”, ne-a spus arheologul Petru Diaconescu. Săpăturile arheologice din situl Poiana Cireşului, situat în zona Batca Doamnei din Piatra Neamţ au început în urmă cu douăzeci de ani, însă abia dee anul trecut s-au făcut cele mai importante descoperiri.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Descoperiri arheologice importante la Hotelul Intim Constanța Urme de locuire din vechiul Tomis găsite sub clădirea din Peninsulă (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 4832

”Descoperiri de mare valoare” pe șantierul unui drum expres din România. Precizările Primăriei localității

02 Nov 2023 853

#DobrogeaDigitală Despre Cernavodă - „Tânărul nostru arheolog l. Nistor a făcut cercetări şi săpături de controlׅ“

17 Aug 2023 1468

Vasile Pârvan, părinte al arheologiei românești și explorator al Dobrogei

26 Jun 2023 1303

Editorial Să ne îndrăgostim și de arheologia Dobrogei!

14 Apr 2022 2718

#DobrogeaDigitală Monumente Romano-Bizantine descoperite în anul 1960 sub terenul fostei gări din Constanța

28 Jul 2021 3283

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) a făcut publice noile descoperiri de la Periprava-Tulcea (galerie foto)

18 Sep 2020 3748

Preoţi şi biserici la sat Parohia Corbu de Jos, judeţul Constanţa (galerie foto)

13 Apr 2019 8085

Istoria Dobrogei. Populație - popoare Antropogeneza în epoca paleoliticului inferior

20 Dec 2018 2565

Dezbatere despre promovarea istoriei Dobrogei, la iniţiativa ZIUA de Constanţa. Documentarul dedicat lui Adrian V. Rădulescu ar putea fi proiectat în Parlament (galerie foto)

12 Nov 2018 2695

Istoria Dobrogei - populație - popoare Cultura Babadag din perioada Hallstatt a epocii fierului (galerie foto)

13 Sep 2018 6229

Ce au descoperit arheologii în fosta colonie penitenciară din localitatea tulceană Periprava

01 Aug 2016 5191

Noi descoperiri arheologice la cetatea Halmyris din Tulcea

09 Feb 2015 1932

Noi descoperiri arheologie în Marea Neagră Amatorii vor putea face „vizite” subacvatice

23 Jan 2015 2182

Descoperiri arheologice nepreţuite Teritoriul actual al comunei Grădina, leagănul unei civilizaţii străvechi

08 Oct 2014 4441