Vasile Pârvan, părinte al arheologiei românești și explorator al Dobrogei


 
  • Considerat a fi părintele arheologiei românești, Vasile Pârvan s-a născut la data de 28 septembrie 1882, în comuna Huruiești, județul Bacău
  • Vasile Pârvan și-a manifestat interesul față de arheologie și preistorie și istoria civilizației greco – romane. A organizat numeroase șantiere arheologice, dintre care cel mai important se află la Histria
  • Prin remarcabilele sale descoperiri, Vasile Pârvan a plasat Dobrogea pe harta arheologică europeană
 
Considerat a fi părintele arheologiei românești, Vasile Pârvan s-a născut la data de 28 septembrie 1882, în comuna Huruiești, județul Bacău.
 
Ducând o viață de arheolog, istoric, epigrafist și eseist, Vasile Pârvan a părăsit această lume înainte de vreme, la doar 45 de ani, în ziua de 26 iunie 1927.
 
El a urmat ciclul primar de studii la Berești (oraș din Galați) și liceul l-a făcut la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad, între 1893 – 1900. S-a înscris apoi la Facultatea de Litere și Filosofie din cadrul Universității București, printre mentorii săi numărându-se Nicolae Iorga.
 
După terminarea studiilor, Vasile Pârvan a devenit profesor la Universitatea din București. În anul 1919, a fost numit profesor de istorie antică la Universitatea din Cluj-Napoca.
 
A făcut parte din cercul de membrii corespondenți ai Academiei Române (1910) și în 1913 a devenit membru titular. De asemenea, a fost membru din mai multe academii și societăți științifice din străinătate.
 
Vasile Pârvan și-a manifestat interesul față de arheologie și preistorie și istoria civilizației greco – romane. A organizat numeroase șantiere arheologice, dintre care cel mai important se află la Histria. Totodată, a publicat numeroase studii, rapoarte arheologice și monografii, cuprinzând un material documentar vast, valoros și util. El a demarat trei campanii arheologice la Histria, în urma căraora a scos la iveală zidurile fortăreței.
 
Prin remarcabilele sale descoperiri, Vasile Pârvan a plasat Dobrogea pe harta arheologică europeană. Împreună cu discipolii şi colaboratorii săi, a acordat o atenţie specială cetăţilor Tropaeum, Ulmetum, Capidava, Noviodunum sau Histria, iar săpăturile sale în zona veche a Constanței – unde a scos la iveală primele fragmente din zidul de fortificaţie, precum şi cele două porţi ale cetăţii antice Tomis - l-au determinat să susţină ideea că această parte a României este cea mai veche ţară romană. „Cu mult timp înainte ca dacii din Dacia să se facă romani, dacii din Dobrogea au început să vorbească latineşte, să se închine ca romanii şi să-şi facă oraşe şi sate romane“, susține el, în lucrarea „Începuturile vieţii romane la gurile Dunărei”. 
 

Vasile Pârvan a susținut și o activitate managerială. În anul 1910 a fost numit director al Muzeului Național de Antichități și a deținut această funcție până în 1926. În 1919 înființa Institutul de Antichități din Cluj-Napoca, iar un an mai târziu editura „Cultura națională”, unde a îngrijit mai multe colecții. El a avut un rol deosebit în crearea noii școli românești de arheologie.
 
Moștenirea sa a fost dusă mai departe de istoricii la a căror formare a contribuit. Amintim de nume ca: Vladimir Dumitrescu, Ion Nestor, Dionisie M. Pippidi, Gheorghe Ștefan, Radu Vulpe etc.

 
La 30 de ani după moartea lui, sculptorul Ion Irimescu a ridicat un bust în amintirea și în onoarea arheologului, ce este plasat în Constanța, în vecinătatea zidului de incintă a cetății Tomis.
 
Citește și:
#DobrogeaDigitalăVasile Pârvan, cel care a plasat Dobrogea pe harta arheologică europeană

#DobrogeaDigitalăVasile Pârvan, un promotor al latinităţii în Dobrogea


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mircea Babeș, profesorul care a condus săpăturile arheologice pe pământul Dobrogei, de la Enisala

12 Dec 2023 867

Primăria Cumpăna Care este stadiul lucrărilor la “Locuinţe pentru tineri destinate inchirerii, str. Vasile Pârvan nr.1E, Comuna Cumpăna, judeţul Constanţa”

13 Oct 2023 958

Primăria Constanța Lucrările de asfaltare de pe strada Vasile Pârvan au luat sfârșit! Restricțille, în continuare valabile (FOTO)

17 Jul 2023 966

Încă o stradă din municipiul Constanța, decopertată pentru a fi reabilitată. Traficul, restricționat total

29 Jun 2023 3453

Ștefan Bezdechi, filologul pentru care viața și opera poetului latin Ovidiu au reprezentat miezul muncii sale

24 Apr 2023 1149

Supranumit „Patriarhul cetății Histria”, arheologul Alexandru Suceveanu se năștea în urmă cu 83 de ani

11 Mar 2023 1716

BNR lansează o monedă din argint cu tema 140 de ani de la nașterea lui Vasile Pârvan

26 May 2022 1148

Fostul sediu al Colegiului Vasile Pârvan se transformă în sediul Direcției Generale Poliția Locală Constanța (DOCUMENTE)

29 Nov 2021 4007

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Capidava -„Cetatea de la cotitură“, un obiectiv turistic, un sit deosebit și aproape un veac de cercetări arheologice (galerie foto+video)

02 Nov 2021 6258

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Tropaeum Traiani, reper latin al României și emblema milenară a Dobrogei (galerie foto+video)

28 Oct 2021 5384

Avarie RAJA la Mangalia. Ce consumatori sunt afectați

27 Oct 2021 1397

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Cetatea Tomis și istoriile sale milenare (galerie foto+video)

22 Oct 2021 6123

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, ZIUA de Constanța!

22 Oct 2021 5977

ZIUA LIVE „Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials", poveștile cetăților antice care ne conectează cu istoria

20 Oct 2021 2572

#DobrogeaDigitală Vasile Pârvan, „un constructor lucid al povestei adevărate a neamului său”

09 Oct 2021 2988