Stiri calde

Ce spune Laura Codruța Kovesi despre Dănuț Căpăţînă, fostul director al Spitalului Județean Constanța

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, luni, că în corupția din sistemul de sănătate sunt implicate și firme și companii din străinătate, subliniind necesitatea unei abordări strategice în domeniu.
 
''Investigațiile actuale ale DNA în dosarele pe care acum le avem în lucru ne arată că faptele de corupție se manifestă prin aceleași acțiuni repetitive. În lipsa unor măsuri clare de prevenire și control, tipologia faptelor investigate și mecanismele care au permis săvârșirea faptelor se repetă. Este necesară o abordare strategică de prevenire a corupției, mai ales când vorbim de domenii care afectează direct viața cetățenilor, așa cum este domeniul sănătății'', a spus Kovesi, la dezbaterea "Corupția în sistemul de sănătate — prevenire și investigare. Experiență, bune practici și provocări".
 
Ea a dat ca exemplu o acțiune a DNA de săptămâna trecută când un manager de spital care a pretins și primit mită pentru încheierea unui contract de achiziții publice la un spital județean a fost prins în flagrant.
 
''În anul 2014, același director a mai fost trimis în judecată pentru același gen de fapte. Acest exemplu ne arată că nu se rezolvă corupția în sănătate doar arestând și investigând persoane. Dacă acest efort investigativ al organelor de aplicare a legii nu este dublat de măsuri preventive de schimbare a unor proceduri, de introducere a unor mecanisme de management și control, atunci cetățenii vor fi în continuare afectați'', a subliniat procurorul șef al DNA, potrivit agerpres.ro.
 
În context, Kovesi a pledat pentru pierderea funcțiilor în cazul celor anchetați și condamnați pentru corupție.
 
''Dacă cei anchetați și condamnați pentru corupție nu-și pierd funcțiile publice de care s-au folosit pentru a obține foloase ilicite, vom avea în continuare funcționari care vor primi mită pentru a încheia contracte în domeniul achizițiilor publice. Cu siguranță corupția în sănătate este rezultatul unei modalități netransparente de folosire a bugetului public. Cât timp planificarea unei achiziții publice nu va fi transparentă se va folosi bugetul pentru achiziții supraevaluate. În continuare se vor folosi banii publici pentru achiziții de aparatură scumpă de la firme de apartament, în timp ce spitalele nu pot asigura minime condiții pentru pacienți'', a adăugat Laura Codruța Kovesi, conform aceleiași surse.
 
Potrivit acesteia, investigațiile au dezvăluit că, uneori, sumele primite cu titlu de mită sunt achitate prin conturi deschise la bănci în străinătate, de cele mai multe ori în centre off-shore.
 
''În corupția din sistemul de sănătate sunt implicate și firme sau companii străine, de aceea pentru DNA constituie o prioritate tragerea la răspundere penală atât a persoanelor juridice române, dar și străine, care se ocupă de comercializarea medicamentelor și echipamentelor medicale. (...) Este important că avem în lucru cauze în care cooperăm cu parteneri instituționali din alte țări, care investighează și ei companiile, (...) iar schimbul de informații este esențial'', a arătat șefa DNA, mai scrie agerpre.ro.

Amintim că Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucureşti, el fiind cercetat pentru luare de mită, în formă continuată.

În ordonanţa procurorului Diana Corina Stăncele, de la DNA, se arată că, „în perioada 2011 - 2015, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, reprezentat de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, şi o societate comercială s-au încheiat un acord cadru şi mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activităţii (licenţe de aplicaţii şi diferite programe), disponibilitate volum de calcul şi stocare date, asigurarea serviciilor de consultanţă de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanţă, configurarea şi adaptarea în funcţie de nevoile specifice ale spitalului şi instruirea utilizatorilor“.
 
„Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 de euro (fără TVA) - aproximativ 139.200 de euro (fără TVA)/an. În acelaşi context, pentru «buna derulare» a contractelor şi pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a pretins şi primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanţii firmei respective (denunţători în cauză), iniţial, suma de 2.300 de euro, majorată ulterior la 2.900 de euro. Plăţile s-au făcut, la indicaţia inculpatului Căpăţînă Dănuţ, în baza unor contracte de «consultanţă»  încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore ce aparţineau managerului unităţii medicale, deşi firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea servicii“, potrivit DNA.
 
„Astfel, în perioada 2012 - august 2015, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro, la care se mai adaugă 8.000 de euro primiţi cash. În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeaşi societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ i-a amintit unuia dintre denunţători faptul că mai are de achitat o «datorie» de 50.000 de euro. După ce au căzut de acord cu privire la suma şi modalitatea de remitere, respectiv 25.000 - 30.000 de euro, plătibilă cash şi în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 de euro/lună, faţă de procentul de 15% pretins anterior“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.
 
La data de 18 mai, Dănuţ Căpăţînă a fost surprins în flagrant de către procurorii Anticorupţie după ce ar fi primit de la persoana denunţătoare o tranşă din „datoria“ pretinsă, respectiv 10.000 de euro.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul alegerilor prezidenţiale. Laura Codruța Kovesi refuză pentru a patra oară invitaţia la audieri

14 Nov 2017 504

Laura Codruţa Kovesi avertizează. Legea care vizează statutul magistraţilor va afecta grav independenţa justiţiei

09 Nov 2017 629

Laura Codruța Kovesi, nemulțumită de raportul întocmit de Inspecția Judiciară

13 Oct 2017 503

Laura Codruța Kovesi a declarat la CSM că inspectorii IJ ar fi venit în control cu bilețele pe care aveau trecute numere de dosare

13 Oct 2017 314

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi va vorbi la CSM despre raportul întocmit de Inspecția Judiciară după controlul efectuat la DNA

13 Oct 2017 426

Laura Codruţa Kovesi obligată de CCR să se prezinte în faţa Parlamentului şi să furnizeze informaţiile solicitate

03 Oct 2017 957

Victorie în instanță pentru procurorul Mihaiela Iorga, revocat de la DNA printr-un ordin emis de Laura Codruța Kovesi

27 Sep 2017 411

Laura Codruța Kovesi nu ia în calcul o demisie de la conducerea DNA. Ce spune despre propunerile de modificare a accesului în magistratură

06 Sep 2017 712

Inspecţia Judiciară a aprobat efectuarea unor controale privind eficiența managerială la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și DNA - Structura centrală

03 Jul 2017 560

Înregistrări cu Laura Codruţa Kovesi. DNA sesizează Parchetul General

19 Jun 2017 2716

Traian Băsescu cere demiterea Laurei Codruţa Kovesi

19 Mar 2017 704

Ministrul Justiţiei va face o analiză a activităţii şefei DNA

12 Mar 2017 497

Kovesi, la bilanțul DNA Peste 870 inculpați trimiși în judecată, condamnați

23 Feb 2017 1586

DNA, contestație în anulare la decizia instanței din Alba Iulia cu privire la abuzul în serviciu

16 Feb 2017 853

Romania-actualitati.ro Laura Codruța Kovesi, primul interviu după abrogarea OUG 13

08 Feb 2017 900

Ambasadorul Marii Britanii susţine lupta anticorupţie a DNA

03 Feb 2017 709

Kovesi, şefa DNA - „Nu pot să comentez ce efecte vor avea OUG adoptate în această seară”

31 Jan 2017 1046

Țuțuianu „Doamna Kovesi a fost prezentă la activități SRI în principal cu caracter public”

25 Jan 2017 660

Romania-actualitati.ro Kovesi - „Pentru DNA este pentru prima dată când un inculpat dispare şi nu este găsit” (video)

20 Jan 2017 884

Laura Codruța Kovesi „Sper să nu avem surprize atunci când se va discuta bugetul DNA”

20 Jan 2017 783

EuropaFM.ro Kovesi - „De ce trebuie făcute aceste modificări la Codul Penal în mod netransparent prin ordonanță de urgență?” (video)

18 Jan 2017 953

Kovesi „Este o chestiune de timp până Sebastian Ghiță va fi prins”

18 Jan 2017 990

Kovesi - Dispariţia lui Ghiţă a fost anunţată procurorului după 16 ore

17 Jan 2017 863

Kovesi „Nu am de ce să îmi dau demisia că am deranjat inculpați” (video)

17 Jan 2017 972

Ziare.com Kovesi neagă acuzaţiile lui Ghiţă şi Băsescu şi vorbeşte despre relaţia DNA cu SRI - „Se încearcă destabilizarea sistemului judiciar!”

17 Jan 2017 1265

Ministrul Justiției, Florin Iordache, se întâlnește azi cu șefa DNA, procurorul general și procurorul șef DIICOT

09 Jan 2017 1007

Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat

08 Dec 2016 1038

Anastasia Soare, Inna, Simona Halep Constănţence faimoase în Top 50 femei de succes

24 Nov 2016 5213

Știripesurse.ro Laura Codruţa Kovesi dă cărțile pe față despre „dosarele politice”

10 Nov 2016 4455

Kovesi „DNA nu face dosare politice. Noi investigăm persoane care dețin funcții publice“

10 Nov 2016 747

Mesaje de susţinere pentru şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, decorată de Ambasada Suediei (video)

03 Nov 2016 2486

Hans Klemm – „Procurorul şef Laura Codruţa Kovesi a făcut o treabă admirabilă”

26 Oct 2016 988

​Șefa DNA cere sesizarea președintelui României pentru a cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea

12 Oct 2016 837

Kovesi, la dezbatere despre finanțarea partidelor „Banii se dădeau la negru. E greu să demonstrăm că partidele sau campaniile au fost finanţate ilegal“

04 Oct 2016 1095

UVT s-a autosesizat în cazul acuzaţiilor plagiat privind teza de doctorat a şefei DNA

03 Oct 2016 1016

Kovesi, şefa DNA, întrebată cum reacţionează la comentariile lui Băsescu

30 Sep 2016 1045

Ştiripesurse.ro Kovesi dezvăluie cum ajung în presă informațiile pe surse de la DNA

30 Sep 2016 4833

Klaus Iohannis „Nu am stilul să chem oamenii la raport. Eu lucrez instituţional, cu instituţiile statului”

29 Sep 2016 946

Agerpres - Interviu Codruța Kovesi „Ne îngrijorează mai mult efectele dramatice pe care le are corupția“

28 Sep 2016 931

Biroul Permanent al Camerei Deputaților va analiza cererea DNA

28 Sep 2016 603

Kovesi – „Lucrarea îmi aparţine în totalitate şi nu am plagiat”

27 Sep 2016 843

Laura Codruţa Kovesi O să vedem cum motivează judecătorul şi o să ne conformăm

27 Sep 2016 1271

Povestea Laurei Codruţa Kovesi, „doamna de fier a justiţiei“. Lupte cu foştii şefi ai Constanţei (documente)

27 Sep 2016 7476

Şefa DNA despre dosarul campaniei prezidențiale 2009

26 Sep 2016 974

Kovesi – „Nu există în DNA un dosar Ponta - Ghiţă – Blair”

26 Sep 2016 792

UPDATE 4. Promisiunea şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, despre demisiile lui Mihai Răzvan Ungureanu şi Gabriel Oprea

26 Sep 2016 1359

Black Cube Fostul ofițer SRI, implicat în hărțuirea șefei DNA, rămâne în arest preventiv

21 Sep 2016 729

Fostul ofițer SRI implicat în hărțuirea Laurei Codruța Kovesi a fost arestat preventiv

14 Sep 2016 1017

Fost ofițer SRI, reținut în dosarul „Black Cube”, Laura Codruța Kovesi, vizată de operațiunea „Tornado"

14 Sep 2016 1000

Cererea DNA în cazul fostului vicepremier, Gabriel Oprea, a ajuns la Senat

02 Sep 2016 776