Conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor Simpozion județean „Dobrogea – mozaic dialectal și etnic”, la Colegiul Regina Maria

Simpozionul județean  „Dobrogea – mozaic dialectal și etnic” s-a desfăşurat joi în Sala de festivități a Colegiului Național de Arte „Regina Maria”. Evenimentul a reunit cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar şi invitați din rândul minorităților din Dobrogea.

La prezentările date, au răspuns câțiva profesori de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, autori ai unor lucrări de referință privind tema simpozionului, precum prof. univ. dr. emerit Marin Petrișor, prof. univ. dr. Stoica Lascu, conf. univ. dr. Nistor Bardu și lect. univ. dr.  Cosmin Căprioară. Simpozionul s-a desfăşurat pe două sesiuni, una pentru profesori şi cealaltă pentru elevi. Obiectivul manifestării  a fost acela de evidențiere a rolului școlii în păstrarea valorilor identitare, în conservarea tradițiilor și a obiceiurilor. Simpozionul a fost urmat de un spectacol  în cadrul căruia elevii au prezentat un moment artistic reprezentativ pentru fiecare etnie și pentru dialectul aromân.  Pe scenă au urcat, rând pe rând, eleva Anaida Sarchizian (Școala Gimnazială Nr. 38 „D. Cantemir”), elevul Cuclea Mădălin (Colegiul Național „Mihai Eminescu”), elevii Palatului Copiilor Constanța, ai Școlii Gimnaziale Nr. 30 „Gh. Țițeica”, ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Ghindărești, ai Școlii Gimnaziale Nr. 12 „B. P. Haşdeu” și ai Liceului Tehnologic Cogealac.  De asemenea, au  participat și ansambluri ale  Comunității Elene  „Elpis”, ale Uniunii Democrate Turce  din România și ale Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Universitatea „Ovidius” Constanța, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Comunitatea Elenă „Elpis” din Constanța, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Armenilor din România, filiala Constanța și Palatul Copiilor din Constanța.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Unirea Principatelor Române, sărbătorită la MINA Constanța printr-un simpozion (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Jan 2024 971

Simpozion despre Unirea Principatelor Române la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

22 Jan 2024 775

LIVE TEXT Simpozion de 1 decembrie la MINA Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Nov 2023 1151

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pregătește un simpozion pentru celebrarea Zilei Naționale

28 Nov 2023 808

Iorghiana 150 – sub auspiciile Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România Elevi și profesori tulceni, într-o manifestare de suflet şi simţire românească

01 Jul 2021 3532

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

15 Nov 2018 3691

Va avea loc simpozionul judeţean „Dobrogea – mozaic dialectal şi etnic”

11 Jun 2014 1748

„Anul Brâncoveanu” marcat de jandarmii constănţeni

01 Jun 2014 1395

Inspectoratul Școlar Județean găzduiește un simpozion național

29 May 2014 2078