Invatamant

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa a găzduit, ieri, Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, marcând, astfel, Ziua Dobrogei. Potrivit tradiţiei, toţi cei care au luat parte la eveniment au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare. De la eveniment nu au lipsit nici momente artistice, susţinute de ansamblul de dansuri tradiţionale „Florile Dobrogei”.
„1918-2018, sărbătorim Centenarul Marii Uniri. Sărbătorim 100 de ani de eroism, patriotism, jertfă, curaj, recunoştinţă, 100 de ani de Istorie. Însă aceşti ultimi 100 de ani se bazează pe sute de ani de evenimente, care au marcat de-a lungul timpului istoria poporului român. Pornind de la formarea sa, continuând cu întemeierea statelor medievale româneşti şi relaţiile cu marile puteri ale vremii, s-au remarcat mari personalităţi care au contribuit la menţinerea libertăţii politice: Basarab 1, Bogdan, Mircea cel Bătrân Iancu de Hunedoara, Vlad Țepeş, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Dimitrie Cantemir. Dar visul unirii într-un singur neam a existat de secole şi prin glasul proiectelor revoluţionare de la 1848 a fost făcut cunoscut în toate ţările româneşti: de la Iaşi, la Blaj, la Braşov, şi până la Cernăuţi.
 
Apoi, Alexandru loan Cuza realizează Mica Unire a Ţării Româneşti cu Moldova, în anul 1859, punând marile puteri în faţa faptului împlinit, formându-se statul modern România. Modernizarea începută de Al. I. Cuza şi continuată de regele Carol I creşte prestigiul ţării în rândul statelor europene.
Independenţa obţinută în urma războiului din 1877-1878, recunoscută de Marile Puteri la Berlin, îndeplineşte încă un obiectiv de veacuri al românilor. Mai rămânea un singur pas până la marea realizare, şi acesta a fost făcut, dar în urma unui sângeros război, cel de întregire naţională (1914-1918). Unirea tuturor românilor într-un stat unitar s-a realizat prin unirea provinciilor româneşti cu România. La început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), apoi unirea Bucovinei cu România (15 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu ţara-mamă, România (pe data de 1 decembrie 1918).
 
Şi, astfel, azi putem sărbători: credinţa românilor care nu au renunţat la lupta ca toata suflarea românească să trăiască împreună, într-un singur stat, România; efortul susţinut al românilor de a nu-şi uita identitatea naţională; dorinţa românilor de a realiza Marea Unire indiferent de vicisitudinile istoriei de-a lungul timpului; perseverenţa liderilor politici şi a elitelor româneşti care au întreprins toate acţiunile diplomatice şi culturale ca Unirea să devină realitate; curajul şi eroismul celor care s-au jertfit pentru ca visul românilor de veacuri, Marea Unire, să fie posibil; ambiţia românilor de a rămâne împreună şi după 100 de ani de la Marea Unire, în ciuda tuturor regimurilor politice prin care au trecut.
 
Centenarul României, pe lângă o sărbătoare plină de bucurie, trebuie să fie şi un motiv de reflecţie, de conştientizare şi de responsabilitate că e de datoria noastră să păstrăm în suflet sentimentul de patriotism şi recunoştinţă şi să iubim România! La mulţi ani, români, la mulţi ani, România!“, a declarat inspectorul şcolar pentru istorie prof. Paula Carmen Iordan.
 
Premii pentru elevii câştigători ai Proiectului judeţean „Să ne cinstim eroii“
 
La startul evenimentului, au fost premiaţi elevii câştigători ai proiectului judeţean „Să ne cinstim eroii”, la secţiunile pictură şi colaj, proiect - concurs care s-a desfăşurat în lunile octombrie - noiembrie 2018. Astfel, la secţiunea Desen, premiul I a fost adjudecat de următorii elevi: Teodor Ţuţuianu şi Ioana Valentina Nicu, clasa a V-a la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Medgidia; Antonia-Iuliana Burlacu, clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială nr. 1 Pantelimon, Bianca Maria Tolnacs, Alexandra Grosu, clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Medgidia, Ioana Crâşman şi Sebastian Burciu, clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu” Constanţa.
 
La secţiunea Pictură, premiul I a revenit elevilor: Beatrice Nicole Diaconescu şi Briana Nan, clasa a V-a la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanţa, Maria Preda şi Maria Ignat, clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Constanţa, Samira Ramiş şi Emma Buzamăt, clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială „Adrian V.Rădulescu“ Murfatlar, Sofia Coroamă şi Daria Grigore, clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza” Constanţa.
 
La secţiunea Colaj premiul I a revenit elevilor Mara Anais şi Alesia Groza, clasa a V-a la Şcoala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica“ Constanţa, Anca Teodora Acornicesei şi Cătalina Popescu, clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Medgidia, Sara Panait şi Alexandra Frigioiu, clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hasdeu” Constanţa, Daniela Tote şi Alexia Petmezi, clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hasdeu” Constanţa.
 

Zeci de relatări la simpozion

 
La lucrările simpozionului au participat mai multe cadre didactice din judeţul Constanţa. Printre aceştia s-au numărat: Mihaela Anghelescu de la Şcoala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea“, Izabela Manuela Stavăr-Vergea de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“, Alina Mihaela Bâcă de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva“ din Eforie Sud, Nicoleta Benchea, Claudia Portase şi Mihai Paris de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Violeta Bodolică de la Şcoala Gimnazială „Tudor Arghezi“ din Năvodari, Felicia Elena Boşcodeală de la Colegiul Naţional Pedagogic „Spiru Haret“ din Buzău, Florica Butuc de la Şcoala Gimnazială nr. 39 „Nicoale Tonitza“, Eugenia Crăciun de la Liceul Teoretic „George Călinescu“, Silvia Cuseac de la Liceul Teoretic „Callatis“ din Mangalia, Dragoş Dumitru Dragomir de la Liceul Tehnologic „I.C. Brătianu“ din Nicolae Bălcescu, Anastasia Dumitru de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“, Cristina Iulia Gîlă de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“, Adriana Grozavu de la Şcoala Gimnazială nr. 12 „B.P.Haşdeu“, Adrian Ilie de la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi“ Medgidia, Claudia Ilie de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia,
Gabriela Raluca Marcov de la Şcoala Gimnazială „Lucian Grigorescu“ Medgidia, Vasilica Lenuţa Mihail de la Şcoala Gimnazială Hamcearca din judeţul Tulcea, Otilia Mitroi de la Şcoala Gimnazială „Viceamiral I. Murgescu“ din Valu lui Traian, Rodica Motocu de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“, Minodora Nicolai de la Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu“, Nina Nicolau de la Şcoala Gimnazială „George Enescu“ din Năvodari, Elena Nistor de la Liceul Teoretic „Ovidius“, Anişoara Paris de la Liceul Teoretic „Ovidius“, Ana Dodre Petre de la Şcoala Gimnazială Cuza Vodă şi mulţi alţii.
 

Primarul Făgădău, printre invitaţi

 
Un alt moment din cadrul simpozionului organizat de ISJ Constanţa a avut loc în curtea Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“. Printre invitaţi s-au aflat: Gabriela Bucovală - inspector şcolar general al ISJ Constanţa, Decebal Făgădău - primarul municipiului Constanţa, Vasile Nicoară - directorul Colegiului „Mircea cel Bătrân“.
 
„Nimeni nu-şi mai poate imagina azi cum ar arăta România fără Dobrogea. De aceea, vă spun cu mândrie: La mulţi ani, Dobrogea, mozaic de neamuri, spaţiu cultural absorbant şi tezaur de istorie. La mulţi ani tuturor“, a declarat Gabriela Bucovală, inspector şcolar general al ISJ Constanţa.
 
„Sărbătorim un moment important. Anul acesta se împlinesc 140 de ani de când Dobrogea a revenit acasă la patria-mamă. Este greu să vorbeşti unor tineri despre ce s-a întâmplat acum 140 de ani, deoarece, azi, preocupările sunt altele. Azi este o zi importantă, este o zi de care voi vă veţi aduce aminte cu emoţie peste ani. Voi trebuie să folosiţi acest tezaur de cunoştinţe de la Colegiul „Mircea cel Bătrân“, să mergeţi peste tot în lume, dar să nu uitaţi că aici sunteţi acasă. La mulţi ani, dragi viitori conducători de ţară, de judeţ, de oraş, viitori lideri ai lumii. Sunt onorat să fiu mircist şi pentru mine Dobrogea înseamnă să fiu acasă“, le-a spus celor prezenţi primarul Decebal Făgădău.
 

Dobrogea, fuziunea valorilor culturale, materiale şi spirituale

 
Aşezarea Dobrogei la gurile Dunării - important fluviu european - dar şi la ţărmul Mării Negre a conferit ţinutului o importanţă geostrategică deosebită şi l-a transformat într-un „pământ al sintezelor”. Dobrogea a devenit creuzetul în care au fuzionat valori culturale, materiale si spirituale dintre cele mai diverse, cultura greacă şi cea latină, la care factorul getic autohton a adus o importantă contribuţie, românii dobrogeni fiind exponenţii de frunte ai acestei sinteze. Teritoriul, aflat de-a lungul secolelor în calea năvălirilor străine, ajunge de la începutul secolului al XV-lea şi până la 1878, sub stăpânirea Imperiului Otoman. După războiul ruso-turc din 1877-1878, ţinutul este reintegrat României, la 14 noiembrie 1878 autorităţile româneşti preiau administraţia Dobrogei, eveniment de la care aniversăm astăzi 140 de ani.
 
Ziua Naţională a Dobrogei va fi omagiată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa prin Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”, aflat la a IV-a ediţie. Studiile şi articolele despre Dobrogea, despre istoria, cultura, obiceiurile şi tradiţiile teritoriului dintre Dunăre şi Mare vor fi prezentate de profesori de istorie în cadrul întâlnirii şi constituie conţinutul celui de-al patrulea volum cu acelaşi titlu al simpozionului. În unităţile şcolare din întreg judeţul Constanţa au avut loc diverse activităţi prin care copiii sărbătoresc această zi importantă pentru noi, românii din Dobrogea: momente artistice dedicate Zilei Dobrogei, concursuri şcolare legate de revenirea Dobrogei la România, scenete, expoziţii de picturi şi colaje cu tema Dobrogea, comunicări ştiinţifice, prezentări power point, expoziţie de carte istorică, prezentarea obiceiurilor, tradiţiilor şi preparatelor culinare dobrogene.
 
În secţiunea Documente puteţi consulta lista premiilor obţinute de elevi la proiectul judeţean „Să ne cinstim eroii”.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Posturi vacante la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa

05 Dec 2018 926

S-au constituit comisiile de evaluare şi asigurare a calităţii din unităţile de învăţământ preuniversitar din Constanţa. Consilierii locali şi şcolile de care răspund

03 Dec 2018 927

Centenarul Marii Uniri sărbătorit de ISJ Constanța printr-un amplu spectacol - „România Centenară” (galerie foto)

01 Dec 2018 529

Flash mob pentru România în toate unitățile de învățământ din județul Constanța Suită de activități, dedicate Zilei Naționale (galerie foto)

01 Dec 2018 742

România Centenară, un spectacol organizat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța la Centrul Cultural „Jean Constantin” Constanța

28 Nov 2018 458

LIVE TEXT Eveniment organizat de ISJ Constanța Generația de ieri un exemplu pentru generația de astăzi. Premii pentru cariera la catedra de istorie(galerie foto+video)

22 Nov 2018 1575

ISJ Constanţa recunoaşte decalajul dintre şcolile din mediul urban şi cele din mediul rural şi existenţa unor licee particulare cu rata de promovare zero la bacalaureat

14 Nov 2018 1043

Ziua Națională a Dobrogei, omagiată de ISJ Constanța prin Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”

13 Nov 2018 631

A fost publicată lista elevilor din Constanţa beneficiari ai Programului „Bani de liceu“ 603 tineri, ajutaţi de Guvern

06 Nov 2018 1464

Directorii unităților de învățământ din Constanța, convocați în ședință. Ce se va discuta

05 Nov 2018 939

Demarează etapa judeţeană Constanţa a programului naţional „România în mişcare“

02 Nov 2018 469

Mai multe şcoli din judeţ, în atenţia ISJ Constanţa. Încep inspecţiile şcolare generale. Ce verifică inspectorii şcolari

18 Oct 2018 3150

Anunţ important pentru cadrele didactice Care este termenul de depunere a dosarului de înscriere la examenul naţional de definitivare 2019

13 Oct 2018 928

ISJ Constanţa a lansat Concursul „Amintirea eroilor“. Răscoliţi lada cu amintiri a bunicilor!

12 Oct 2018 1163

Inspectorii şcolari constănţeni şi unităţile de învățământ din judeţ de care răspund. Lista, publicată de ISJ Constanţa (document)

10 Oct 2018 2241

Eveniment dedicat educației, la Casa de Cultură din Constanța. Târgul ofertelor educaționale „Știu să îmi aleg meseria“ și-a deschis porțile (galerie foto)

09 Oct 2018 793

Târgul de toamnă al meseriilor, organizat de ISJ Constanța, la o nouă ediție. Lista școlilor participante

08 Oct 2018 1195

Cu girul Inspectoratului Şcolar Ce se întâmplă azi, de Ziua Internaţională a Educaţiei, în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Constanţa

05 Oct 2018 1935

UPDATE Directorii școlilor din județul Constanța, în ședință. Ce le-a transmis inspectorul școlar general al ISJ, Gabriela Bucovală

02 Oct 2018 1333

Directorii școlilor din Constanța, convocați în ședință

01 Oct 2018 1945

Proiectul județean „100 de ani de spirit românesc” Profesorii de istorie constănțeni, provocați să-și amprenteze menirea

25 Sep 2018 1346

Oficial de la Inspectoratul Şcolar. În atenţia părinţilor Lista grădiniţelor, şcolilor şi liceelor private autorizate din judeţul Constanţa (galerie foto)

22 Sep 2018 5935

Consfătuirea națională a inspectorilor școlari pentru învățământ preșcolar cu tema „Educația timpurie – o prioritate”, la Constanța

21 Sep 2018 2207

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa cumpără rechizite pentru elevii din ciclul primar şi gimnazial (document)

08 Sep 2018 1332

Constanța. Un candidat a fost eliminat pentru fraudă la proba la alegere a profilului și specializării din cadrul bacalaureatului

23 Aug 2018 1049

Cine sunt noii directori şi directori adjuncţi numiţi prin detaşare în interesul învăţământului de ISJ Constanţa (document)

15 Aug 2018 4361

Bacalaureat 2018. Aproape 1.700 de candidaţi înscrişi în sesiunea de toamnă, distribuiţi în cinci centre de examen (document)

08 Aug 2018 1676

Cine sunt directorii şi directorii adjuncţi numiţi prin detaşare şi menţinuţi în funcţia de conducere de către ISJ Constanţa în anul şcolar viitor

08 Aug 2018 3219

Iată şcolile şi grădiniţele din judeţul Constanţa unde funcţiile de conducere au rămas neocupate prin concurs! (document)

03 Aug 2018 3580

Mai multe posturi de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ din Constanţa, neocupate. Cum vor fi numiţi managerii

02 Aug 2018 1021

Ei sunt profesorii din Constanţa care vor primi gradaţii de merit! ISJ a aprobat punctajele. Cu cât cresc salariile (document)

02 Aug 2018 5140

Achiziție de peste 30 de mii de lei. ISJ Constanța cumpără rechizite școlare. Date din anunțul de licitație (document)

30 Jul 2018 809

„Post Scriptum“ Evaluarea Naţională 2018. Cu media 8,19, a fost admis la Colegiul „Mircea“

30 Jul 2018 3450

15 candidați s-au retras Cum s-a desfășurat examenul de definitivare în învățământ la Constanța

18 Jul 2018 1274

Doi profesori din Constanţa, cu nota 10 la examenul de titularizare

18 Jul 2018 7828

Constanța. Emoții pentru cadrele didactice. Zeci de candidați susțin mâine proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ

17 Jul 2018 925

Titularizare 2018. Aproape 1.000 de profesori constănţeni, în examen

11 Jul 2018 2410

Sondaj de opinie Majoritatea participanţilor se declară mulţumiţi de felul în care ISJ Constanţa a organizat examenul de Bacalaureat

09 Jul 2018 449

Sondaj de opinie Sunteţi mulţumiţi de felul în care ISJ Constanţa a organizat examenul de bacalaureat?

02 Jul 2018 956

În atenţia părinţilor! Care sunt grădiniţele cu orar prelungit deschise în această vacanţă

30 Jun 2018 2025

Constanța. Bacalaureat 2018. Absolvenții de liceu au susținut proba la alegere a profilului și specializării

28 Jun 2018 956

Evaluarea Naţională 2018 Important. ISJ Constanţa a publicat ierarhia judeţeană (document)

26 Jun 2018 5924

Interviu online cu prof. Irinela Nicolae, inspector şcolar Despre înscrierea copiilor la grădiniţe, locuri rămase libere şi noul curriculum naţional pentru educaţie timpurie (document)

23 Jun 2018 2309

Şedinţă publică ISJ Constanţa Vicepreşedinţii şi cadrele didactice care vor face parte din comisiile pentru Bacalaureat, aleşi prin tragere la sorţi

22 Jun 2018 900

Evaluare Naţională 2018. Aproape 1000 de contestaţii, depuse la Constanţa

20 Jun 2018 925

Se preconizează o răsturnare de situaţie la repartizare. Mai multe medii de 5 obţinute la evaluarea naţională de elevii din judeţul Constanţa faţă de anul trecut

19 Jun 2018 2147

Director la Şcoala „Tonitza“ şi consilier judeţean, reclamat la ISJ pentru o postare pe Facebook. A jignit mişcarea #rezist! Nicoleta Bercaru se apără! (galerie foto)

14 Jun 2018 3977

Astăzi, absolvenții de clasa a VIII-a au susținut proba la Limba și literatura română. Câți elevi au fost prezenți la Constanța

11 Jun 2018 1219

Pentru absolvenții clasei a VIII-a ISJ Constanța a prezentat oferta învățământului profesional și dual din anul școlar 2018-2019

10 Jun 2018 1456

Mâine începe Evaluarea națională Peste 5.000 de elevi din Constanța, așteptați la probe

10 Jun 2018 990