Deputații cer un Brexit rapid, pentru a pune capăt incertitudinii și o reformă profundă a UE

Regatul Unit trebuie să respecte dorința majorității cetățenilor săi, în întregime, pe deplin și cât mai curând posibil, prin retragerea oficială din UE, înainte ca orice demers referitor la noile relaţii să fie întreprins. Aceasta este concluzia unei rezoluţii adoptate astăzi de către Parlamentul European, după o dezbatere în cadrul unei sesiuni extraordinare. Deputații mai subliniază nevoia urgentă de reforme pentru a se asigura că UE se ridică la înălțimea așteptărilor cetățenilor săi.
 
După o dezbatere între liderii grupurilor politice ale Parlamentului, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și ministrul olandez Jeanine Hennis-Plasschaert, care reprezintă președinția prin rotaţie a Consiliului UE, Parlamentul European a votat o rezoluție privind etapele următoare după referendumul din Marea Britanie din 23 iunie. Textul a fost aprobat cu 395 voturi pentru, 200 împotrivă şi 71 de abţineri.
 
Parlamentul solicită Guvernului britanic să respecte decizia democratică a cetățenilor săi printr-o implementare rapidă și coerentă a procedurii de retragere, şi anume prin activarea articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, astfel încât să se permită începerea cât mai rapidă a negocierilor de retragere.
 
Deputaţii consideră că, pentru a preveni o stare de incertitudine cu efecte negative pentru toată lumea și pentru a proteja integritatea Uniunii, Prim-ministrul britanic ar trebui să notifice rezultatul referendumului Consiliului European din 28-29 iunie, pentru a putea demara cât mai curând posibil procedura de retragere şi negocierile.
 
Deputații reamintesc că, în conformitate cu tratatele, este necesar consimțământul Parlamentului European pentru acordul de retragere, precum și pentru orice relații viitoare și că Parlamentul European trebuie să fie pe deplin implicat în toate etapele diferitelor proceduri.
 
Anularea președinției britanice UE în 2017
 
Parlamentul mai solicită Consiliului să schimbe ordinea președințiilor sale, pentru a preveni situaţia în care procesul de retragere să pună în pericol gestionării activității curente a Uniunii. Regatul Unit urma să preia președinția în a doua jumătate a anului 2017. Parlamentul va modifica şi organizarea sa internă, pentru a reflecta voința cetățenilor din Regatul Unit de a se retrage din UE .
 
Viitorul UE
 

Provocările actuale cer reforme pentru a permite ca Uniunea să fie „mai bună și mai democratică” și „să ofere ceea ce așteaptă cetățenii”, subliniază deputații. „În timp ce unele state membre pot alege să se integreze mai lent sau într-o măsură mai mică, nucleul UE trebuie să fie consolidat și soluțiile à la carte ar trebui evitate”, prevede textul rezoluţiei.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ligia Deca a semnat un nou ordin de ministru! „A fost o prioritate pentru mandatul meu“

31 Jul 2023 1166

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2017. „Afară din UE?“ de Răzvan-Mihai Ursu, clasa a XI-a C

05 May 2023 666

31 ianuarie 1953. Ovidiu Lipan „Țăndărică" împlinește astăzi 68 de ani

31 Jan 2022 1430

Direcția Regională Vamală Galați Procedura aplicată coletelor sosite din Marea Britanie. Cât plătiți în plus la vamă pentru un colet din străinătate

21 Dec 2021 1693

Primul Crăciun după BREXIT Modificări la vămuire. Aștepţi colet din afară, de sărbători? Iată ce trebuie să ştii

09 Dec 2021 2204

Noi reguli pentru mașinile cu volan pe dreapta. Ce lege se aplică de la 1 ianuarie

02 Jan 2021 2250

Klaus Iohannis "Acordul post-Brexit va proteja interesele companiilor și ale cetățenilor români"

24 Dec 2020 1729

Casa Națională de Sănătate Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

11 Dec 2020 1194

Klaus Iohannis „Pentru România este foarte important ca în faza de tranziţie să folosim gazul natural, cel din Marea Neagră“

15 Oct 2020 1771

Klaus Iohannis „Avem o relaţie foarte bună cu Marea Britanie și vom reuşi destul de bine să avansăm în domeniul bilateral“ (video)

07 Feb 2020 2290

Sondaj de opinie ZIUA de Constanţa Marea Britanie a ieşit din UE. A fost primul pas. Credeţi că este un început al apusului Uniunii Europene?

03 Feb 2020 3865

De astăzi, Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană. Ce se întâmplă cu românii de acolo?

01 Feb 2020 3377

Klaus Iohannis Cetățenii români din Regatul Unit vor putea continua și după Brexit să își exercite neîngrădit drepturile

31 Jan 2020 2027

Acordul pentru Brexit a fost aprobat de Parlamentul European

29 Jan 2020 1912

Camera Comunelor a aprobat Acordul Retragerii Marii Britanii din UE

09 Jan 2020 2091