Încă doi pacienți răniți în clubul Colectiv vor fi transferați în străinătate

 
Coordonatorul Grupului integrat de intervenție în criză, medicul Gabriel Diaconu, a anunţat astăzi că doi pacienți răniți în clubul Colectiv vor fi transferați în perioada următoare în spitale din Belgia pentru recuperare medicală. El spune că cel mai probabil, unul dintre ei va fi transferat până la sfârșitul săptămânii viitoare, iar celălalt după Crăciun.
 
Diaconu a adăugat că unul dintre cei doi a fost repatriat după ce fusese tratat într-o unitate medicală din străinătate, iar acum va continua tratamentul peste graniță. Celălalt pacient este în continuare internat.
 
"La momentul de față, propunerea noastră a fost ca ei să fie transferați în Belgia. Unul din acești doi pacienți a venit la repatriere cu niște probleme medicale, ironia face pe care le-a dezvoltat în procesul de repatriere. (...) Am făcut deja diligențele prin MAE și la nivel de flux instituțional", a afirmat medicul. Potrivit acestuia, cei doi pacienți care vor fi transferați sunt în afara oricărui pericol. El a adăugat că unii dintre pacienții externați ar putea la un moment dat să reintre în atenție în funcție de nevoile individualizate.
 
Conform lui Diaconu, până la sfârșitul anului vor mai fi repatriați și alți pacienți care au fost transferați în unități medicale din afara țării: "Până la sfârșitul anului preconizăm că vom mai avea cinci repatrieri, vom discuta cu toți acești pacienți despre starea lor medicală, ei vor fi reevaluați aici. Toți ceilalți de care v-am spus, în speță la momentul de față peste 20 de oameni, sunt toți incluși în programe de recuperare și reabilitare în centrele noastre partenere. (...) Ce pot să spun cu siguranță este că, până la sfârșitul anului, vor mai fi încă cinci repatrieri, după care în luna ianuarie ne mai așteptăm să mai fie încă două-trei. Este un calendar orientativ".
 
Grupul Integrat de Intervenție în Criză, în parteneriat cu Crucea Roșie, Fundațiile Mereu Aproape și Estuar, a stabilit "un algoritm" pentru acoperirea tuturor nevoilor pe care le au pacienții din Colectiv, atât cei din România, cât și cei din afară, a precizat medicul.
 
"În România ajutorul înseamnă deocamdată tot ceea ce înseamnă kit-uri medicale. Prin asta mă refer la antibiotice, geluri, lenjerie compresivă, orteze, tot ceea ce medicii au nevoie, inclusiv chestiuni care țin de asistență medicală la domiciliu", a precizat el.
 
Potrivit acestuia, răniții din Colectiv urmează programe de recuperare și reabilitare la spitalele Bagdasar Arseni, Floreasca, Militar Central, Spitalul de Arși, Spitalul Grigore Alexandrescu, Spitalul Elias.
 
Gabriel Diaconu a precizat că banii pentru medi-kit-uri vin din zona organizațiilor neguvernamentale, pentru început fiind nevoie de 100 de astfel de seturi.
 

"La momentul de față asigurările medicale pentru cei care la momentul zero nu erau asigurați au fost acoperite din surse non-guvernamentale până la sfârșitul anului 2016. Costul unui medi-kit estimat de noi este undeva la 700 de euro. Cheltuielile logistice cu un pacient pot să varieze foarte mult de la să zicem 50.000-60.000 de euro pe lună până la 100.000—150.000 de euro pe lună", a completat coordonatorul grupului.
 
Grupul integrat de intervenție în criză este format din secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc, medicul psihiatru Gabriel Diaconu, profesorul dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu, prof. dr. Ioan Lascăr, directorul medical al Spitalului de Arși, Cristian Nițescu, profesorii Gelu Onose și Mihai Berteanu.




sursa foto: aktual24.ro  

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Comuna Gârliciu construiește un centru de colectare în comună, cu peste 420.000 de euro (DOCUMENT)

04 Apr 2024 924

Constanța Sindicaliştii din Poşta Română, în grevă generală (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 630

Avertizare de grevă la Poșta Română. Sindicatul anunță acțiuni pe 1 aprilie

31 Mar 2024 632

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 888

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 546

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 494

IPJ ClujEvaluarea activităților

01 Mar 2024 429

Este oficial! Club Sportiv Universitar Neptun Constanța, radiat!

25 Feb 2024 1137

Garda de Mediu Județul Constanța, pe locul al doilea pe țară în activitatea de mediu pentru 2023

17 Feb 2024 719

IPJ Sibiu Evaluarea activității Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu în anul 2023

16 Feb 2024 394

#ConstanțaEsteBine Valul 2 de energie – partea întâi – ziua 10 4 februarie 2024 Zi de duminică, cu prezență și conexiune interioară profundă

04 Feb 2024 710

Ciolacu Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă și promovarea adevărului istoric

27 Jan 2024 680

Federația SANITAS din România a demarat procedurile pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă

09 Jan 2024 749

Mesajul președintelui României cu prilejul Anului Nou „Finalul de an este și o bună ocazie pentru a privi spre viitor cu optimism și încredere“ (VIDEO)

31 Dec 2023 1071

Tradiții pentru ultima zi din an. Alimente specifice în noaptea de Revelion pentru a atrage norocul

31 Dec 2023 949