Kovesi ”Ne dorim să nu mai trăim într-o Românie în care ești nevoit să dai mită pentru ceea ce ți se cuvine de drept!”

Procurorul-șef al DNA participă la o dezbatere pe tema corupției, organizată de cel mai vechi ONG din România, Grupul pentru Dialog Social, potrivit b1.ro.

„Eu și procurorii din DNA ne dorim doar să nu mai trăim într-o Românie în care ești nevoit să dai mită pentru ceea ce ți se cuvine de drept”, a spus Laura Codruța Kovesi la dezbaterea organizată de Grupul pentru Dialog Social.

Procurorul-șef al DNA a mai spus că nu există dosare bazate doar pe denunțuri, așa cum susțin, în ultima perioadă, unele persoane. ”Nu exista un dosar bazat doar pe un denunt. Dupa ce se face sesizarea, denuntul, procurorul incepe investigatia. Dar denuntul trebuie coroborat cu alte probe: expertize, inregistrari etc. Intr-adevar, sunt foarte multe dosare finalizate fara interceptari. In conditiile in care avem un nou Cod Penal care schimba putin regulile jocului – si am vazut recent pentru coruptie o condamnare de 22 de ani de inchisoare – sigur ca inculpatul se uita la beneficiile legi si nu la procuror. Categori nu ne intemeiem probatoriul doar pe declaratii sau denunturi. Cand se face un denunt, prima intrebare a procurorului este: cum putem dovedi? Azi spus de patria procurorilor, ma indoiesc de asta. Statisticile arata ca in Romania sunt 7144 de arestati, din care 155 sunt ai DNA. Faceti socoteala. Acest zgomot de catuse este vizibil din cauza calitatii persoanelor investigate si lipsa unor investigatii din partea altor unitati de parchet. In 2014, au fost peste 9000 de dosare, 1.600 dosare deschise pe baza denunturilor de la cetateni”, informează Revista 22.

Șeful DNA a explicat că denunțătorii nu scapă de răspunderea penală, așa cum ar putea crede unii: ”Ne ghidam dupa un singur criteriu. Cel care denunta este aparat prin lege. Cand denunta, persoana e aparata prin lege. Cel care sesizeaza. Vorbim de persoanele care participa la infractiunea de coruptie. Cel care da sau primeste mita. Toate aceste persoane sunt trimise in judecata, dar pedeapsa lor e redusa la jumatate. Nu exista o regula, nu exista procuror care spune: “denunta-l pe X si vei fi liber”. Asta decide instant de judecata. Este un criteriu utilizat la nivel international. Exista oameni care primesc sentinta cu executare, desi au facut denunturi. Nu putem preciza public, acest lucru il verifica judecatorul. Este un control simplu, orice magistrat poate face acest control. Noi suntem supusi unui dublu control: CSM si instantele de judecata. Folosim un singur criteriu: cel legal”.

Laura Codruța Kovesi a vorbit și despre presiunile la adresa DNA: ”Simtim presiuni pentru ca am atins o zona sensibila. Noi ne continuam activitatea. Raspunsul nostru consta in continuarea muncii de calitate in instrumentarea dosarelor. Este dificil sa explicit fiecare pas pe care il faci, mai ales pentru o institutie de rigoarea DNA. Nu facem telejustitie, munca la tv este facuta de jurnalisti. Este de inteles curiozitatea publica, insa am vazut diverse comentarii: dosarul e bun sau rau. Daca nu cunosti dosarul, nu poti avea un punct de vedere obiectiv. (...) Sunt foarte multe presiuni exterioare, din partea politicienilor. Dar eu nu simt presiuni pentru ca nu vorbesc cu ei. Nu exista alte discutii decat cele in cadru organizat, institutional. Cand voi simti presiuni directe asupra mea, le voi face publice. Exista alte presiuni: de timp, in spatiul public, atacuri personale. Da, exista.”.

Șeful DNA a răspuns și întrebării ”De ce acum?”: ”Sunt mai multi factori. Numarul mare de dosare in DNA: 5400 de dosare lucrate de 80 de oameno.Stocul de dosare e extrem de mare si e preluat din anii anteriori. In al doilea rand, sunt fapte sesizate la un an sau doi de la comitere. In aceste dosare avem anumite probe de administrat. Mecanismul privind instrumentarea unui dosar presupune un anumit orizont de timp. Dosarele depind de cum poti administra probatoriul. Vorbim de dosare foarte complexe, pe care nu le poti solutiona intr-o luna”.

Kovesi a comentat și acuzațiile politicienilor, conform cărora nu se mai fac licitații și nu se mai mișcă economia de frica DNA: ”Frica de semnătură e un motiv inventat. Unui om cinstit nu are de ce să îi fie frică să își pună semnătura pe acte oficiale”.



Sursa: b1.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj INSCOP Geoană conduce în clasamentul încrederii în personalități publice, urmat de Kovesi și primarul Clujului

05 Dec 2023 960

Kelemen Hunor o vede pe şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, drept candidat la alegerile prezidenţiale

30 Sep 2023 798

În dosar cu foști șefi și adjuncți SRI Clasare la Curtea Supremă pentru procurorul constănțean Adina Florea și Laura Codruța Kovesi! (MINUTA)

15 Jul 2022 2435

Laura Codruța Kovesi analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană. Parlamentul a votat o lege care descurajează semnalarea actelor de corupție

30 Jun 2022 987

Prima condamnare într-un dosar deschis de noul Parchet european, instituţie condusă de Laura Codruţa Kovesi

23 Nov 2021 1673

Camelia Elena Grecu, fost procuror general al Constanței, candidat pentru funcția de procuror european delegat

29 Jan 2021 4538

Laura Codruţa Kovesi Parchetul European va apăra nu doar cetăţenii şi bugetul UE, ci şi statul de drept

16 Oct 2020 2197

Consiliul UE a numit azi procurorii din cadrul Parchetului European care va fi condus de Codruţa Kovesi. Cine va reprezenta România

27 Jul 2020 1761

Curtea Supremă a respins recursul Inspecției Judiciare privind acțiunea disciplinară împotriva Laurei Codruța Kovesi

02 Jun 2020 2612

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman salută decizia Curții Europene a Drepturilor Omului privind-o pe Laura Codruța Kovesi

06 May 2020 2201

Laura Codruța Kovesi, discurs în Parlamentul European „Ne vom confrunta cu oameni puternici şi periculoşi”

03 Dec 2019 2414

CSM propune eliberarea din funcţie a Laurei Codruța Kovesi, de la DIICOT Sibiu

31 Oct 2019 2053

Laura Codruţa Kövesi a fost validată în funcţia de procuror-şef european de Parlamentul European

16 Oct 2019 2386

Laura Codruţa Kövesi, în urma acordului dintre Parlamentul European și Consiliul UE, va deveni procuror-șef european

24 Sep 2019 2124

„Pentru mine este o continuare a activității de la DNA” Kovesi cere procurorilor și judecătorilor „să continue ce s-a început”

20 Sep 2019 1856