Ministrul Sănătății din România și omologii săi din nouă state au căutat soluții pentru accesul la medicamente

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și omologii săi din nouă state au discutat soluții pentru depășirea provocărilor legate de accesul la medicamente, în cadrul unei reuniuni la Sofia, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății (MS).
 
Europa Centrală și de Est caută să se unească pentru a asigura acces la medicamente pentru 124 milioane de cetățeni. În condițiile în care cheltuielile cu medicamentele însumează în Europa Centrală și de Est între 14% și 24% din totalul cheltuielilor din sistemul sanitar, miniștrii Sănătății din 10 state s-au reunit la Sofia să caute soluții de cooperare inter-statală pentru depășirea provocărilor legate de accesul la medicamente.
 
Miniștrii Sănătății au subliniat importanța respectării principiilor pieței libere europene fără a neglija interesele pacienților. Scopul final este elaborarea unui acord internațional care să permită o poziție mai fermă de negociere cu industria farmaceutică în interesul pacienților, fără să își propună înlocuirea legislației naționale, precizează MS.
 
În declarația finală, miniștrii afirmă că sănătatea publică nu trebuie să fie o povară bugetară, ci un promotor al economiei și dezvoltării. De asemenea, semnatarii transmit mesajul comun conform căruia medicamentele nu reprezintă numai un bun tranzacționabil, ci unul dintre pilonii sănătății, ceea ce implică răspundere față de pacienți.
 
Țările reprezentate la Sofia sunt: Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia, Macedonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. De asemenea, au participat observatori din partea Poloniei.
 
Întâlnirea miniștrilor a fost inițiată de ministerele Sănătății din România și Bulgaria. Oficialii au discutat, printre altele, despre creșterea îngrijorătoare a exporturilor paralele și posibila dispariție de pe piețele naționale a sute de medicamente.
 
Următoarea întâlnire la nivel ministerial va avea loc la București, la începutul lunii iulie, iar România preia coordonarea proiectului.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Termenele pentru ocuparea posturilor vacante din unităţile sanitare, reduse de la 100 la 35 de zile. Anunțul lui Rafila (DOCUMENT)

15 Jan 2024 978

Vietnam A început procesul fostului ministru al sănătăţii în legătură cu o vastă afacere de corupţie cu teste de coronavirus

03 Jan 2024 749

Andrei Baciu, fostul secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, urmărit penal de DNA în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie

11 Dec 2023 847

ZIUA LIVE SOS Spitalul Mama și Copilul Stelian Ion – „De ce nu luptă președintele CJC pentru spitalul de pediatrie? Trebuia să-l convingă pe Rafila să șteargă Constanța de pe lista neagră”! (VIDEO)

14 Sep 2023 1786

Ministerul Sănătății Pacienții nu trebuie să plătească testul anti –Covid 19 la internarea într-o unitate sanitară

10 Sep 2022 1064

Ministru britanic Ajungerea unor rachete ruseşti pe teritoriul NATO, foarte improbabilă

14 Mar 2022 1165

Comisia Superioară Medico-Legală de la Mina Minovici, vizată de un proces deschis la Constanța!

18 Jan 2022 1713

Fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă „Deşi avem recomandarea EMA, deşi sunt semnate contractele cu unul dintre furnizori, livrarea vaccinului pentru copii este întârziată“

12 Jan 2022 1351

UPDATE Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vine mâine la Constanța. Va vizita Spitalul de Boli Infecțioase

10 Jan 2022 1889

Mii de constănțeni cer redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase. Ministrul Rafila vine la Constanța - „Mi se pare ciudat că acest spital nu și-a reluat activitatea"!

08 Jan 2022 2126

Alexandru Rafila „Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun“

24 Nov 2021 1400

Ioana Mihăilă. „Eu nu am niciun orgoliu politic” (video)

07 Sep 2021 1419

Vaccinarea gratuită anti-HPV, extinsă la fete până la 18 ani

03 Sep 2021 1792

DNA Fost ministru al Sănătăţii, în prezent senator în Parlamentul României, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

30 Aug 2021 1829

Ministrul Sănătății Crește numărul de paturi pentru pacienţii non-COVID

22 May 2021 1296