Modificări în statutul polițistului. Ce trebuie să știe polițiștii, familiile lor dar și șefii din poliție

Acum două zile a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 152/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului privind evaluarea anuală a activităţii profesionale individuale şi a conduitei poliţistului, denumită evaluare de serviciu.
 
Noile reglementări spun că perioada evaluată este cuprinsă între 1 ianuarie şi 31 decembrie din anul pentru care se face evaluarea, iar în cazul personalului didactic şi didactic auxiliar perioada evaluată este corespunzătoare anului de învăţământ.
Totusși, prin excepţie, evaluarea de serviciu se realizează şi pentru o perioadă mai mică decât cea prevăzută la acordarea gradului profesional următor, la modificarea sau suspendarea raportului de serviciu, care produce consecinţe pe o perioadă mai mare de 60 de zile calendaristice, sau la încetarea raportului de serviciu, la modificarea sau suspendarea raportului de serviciu, care produce consecinţe pe o perioadă mai mare de 60 de zile calendaristice, sau la încetarea raportului de serviciu, în alte situaţii decât cele prevăzute la art. 69 alin. (1) lit. g), h), i) sau l), al persoanei care are competenţa de a întocmi evaluarea, dar și atunci când activitatea desfăşurată de poliţist este mai mare de 30 de zile.
 
Poliţistului i se întocmeşte evaluare de serviciu anuală numai dacă perioada de activitate desfăşurată este, cumulat, de cel puţin 6 luni inclusiv.
În situaţia în care perioada prevăzută la alin. (4) este rezultatul mai multor perioade de activitate profesională însumate, evaluate în condiţiile alin. (2), rezultatul evaluării de serviciu anuale se stabileşte pe baza punctajului obţinut ca medie ponderată a punctajelor obţinute la evaluările de serviciu parţiale.
Totodată în statutul modificat se introduc şase noi articole, articolele 261-266, cu următorul cuprins care spun că evaluarea de serviciu anuală se realizează între 1 ianuarie şi 15 februarie din anul următor perioadei evaluate și că evaluarea de serviciu se întocmeşte de către şeful nemijlocit şi se aprobă de şeful ierarhic al acestuia. Au competenţe de evaluare a personalului exclusiv şefii care îndeplinesc atribuţiile funcţiilor prevăzute cu salariu de comandă, persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică, precum şi prefecţii.
Nu poate realiza evaluarea de serviciu persoana care se află în una dintre următoarele situaţii: este soţ/soţie, rudă sau afin până la gradul al IV-lea inclusiv cu poliţistul evaluat; i-au încetat raporturile de serviciu în condiţiile art. 69 alin. (1) lit. g), h), i) sau l).
Evaluarea de serviciu se realizează în baza următoarelor criterii: modul de îndeplinire a sarcinilor, îndatoririlor şi responsabilităţilor înscrise în fişa postului; legalitatea exercitării competenţelor conferite de funcţie; nivelul cunoştinţelor şi deprinderilor specifice, raportat la cerinţele postului; aptitudini personale şi respectarea normelor de etică şi deontologie aplicabile poliţistului; aptitudini organizatorice sau, exclusiv pentru personalul care îndeplineşte atribuţiile funcţiilor prevăzute cu salariu de comandă, capacităţi manageriale demonstrate în îndeplinirea atribuţiilor.
Punctajul acordat fiecărui indicator de evaluare, punctajul general, constatările şi concluziile evaluării de serviciu şi calificativul se consemnează în formularul de evaluare de serviciu.
Rezultatul evaluării de serviciu se aduce la cunoştinţă poliţistului în termen de 5 zile lucrătoare de la data aprobării, iar poliţistul nemulţumit de rezultatul evaluării de serviciu poate formula contestaţie în termen de 5 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă.
 
În termen de două zile lucrătoare, şeful ierarhic superior numeşte o comisie de soluţionare a contestaţiei, formată dintr-un număr impar de membri, dar nu mai puţin de 3, dintre care unul este desemnat preşedinte. Comisia soluţionează contestaţia în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data constituirii.
Poliţistul nemulţumit de rezultatul contestaţiei se poate adresa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile legii. În această situaţie, procedura administrativă prealabilă prevăzută la art. 7 din Legea nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, nu se mai efectuează.
În anul 2016, acordarea gradului profesional următor poliţiştilor se realizează la data stabilită prin ordin al ministrului afacerilor interne. Ordinul se emite în 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul a modificat Statutul poliţistului. Vizați, cei care au promovat concursul de admitere la programul de master profesional

28 Oct 2022 1528

Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii privind Statutul polițistului, adoptată de Guvern

30 Jun 2021 1500

Proiectul de modificare a Statutului poliţistului, lansat în dezbatere publică. Se doreşte extinderea sistemului din care provin poliţiştii

25 Jun 2021 1713

Doi polițiști constănțeni au vrut să oblige IPJ să le achite rata la casă. Ce au spus judecătorii

30 Nov 2019 4532

Ordonanţă de urgenţă Se modifică Statutul poliţistului! Cei cu funcţii de conducere vor avea mandat de patru ani. Ratele imobiliare le vor fi decontate (document)

30 Aug 2019 2639

Statutul poliţistului local, pe masa deputaţilor. A fost adoptat de Senat (document)

15 Apr 2019 6128

Lege pentru poliţişti şi militari. A fost promulgată de preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial

07 Dec 2018 19532

SNPPC BT IPJ Constanţa, punct de vedere cu privire la proiectul de modificare a Statutului Poliţistului

18 May 2018 2241

Atenţie! Se schimbă legea Legitimarea, încătuşarea şi conducerea la sediul poliţiei. Explicaţii pe înţelesul tuturor

11 Dec 2017 51836

Când va fi finalizat noul statut al polițistului. Ce i-au cerut polițiștii ministrului Carmen Dan

08 Aug 2017 2742

Petre Tobă şi trei ofiţeri din MAI, suspendaţi

03 Oct 2016 2838

S-a modificat legea privind statutul poliţistului. MAI va putea reîncadra poliţiştii plecaţi din sistem

12 Jul 2016 9435

CCR a declarat definitiv ca neconstituţională o prevedere din Statutul poliţistului

19 Apr 2016 2338

CCR a decis că ocuparea posturilor de conducere din poliţie trebuie reglementată prin lege, nu prin ordin de ministru!

24 Mar 2016 2890

Ce a stabilit azi, Guvernul, cu privire la polițiști

18 Feb 2016 18433