Utilizări medicinale şi beneficii Cele mai importante tipuri de ceaiuri

Ceaiul este, după apă, băutură cea mai consumată peste tot în lume. El hidratează organismul şi completează necesarul de lichide, reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de tumori, protejează oasele şi poate reduce stresul. Ceaiurile, în general, îmbunătăţesc sistemul imunitar şi nu colorează dinţii, cum o face cafeaua.
 
Printre cele mai cunoscute tipuri de ceaiuri se numără ceaiul negru. Pentru prepare e nevoie de apă clocotită. Imediat după ce ai luat apa de pe foc, pune frunzele la infuzat. Timpul de infuzie variază între trei şi cinci minute. Consumul frecvent de ceai negru împiedică formarea de cheaguri de sânge ce ar putea bloca arterele şi îmbunătăţeşte vasodilataţia coronariană. În plus, ajută la pierderea în greutate şi luptă împotriva unui nivel ridicat de colesterol. 
 
Pentru ceaiul verde, temperatura potrivită este de aproximativ 70 de grade Celsius. Frunzele se infuzează două-trei minute, în funcţie de cât de puternic vrei să fie gustul. Acest ceai menţine organismul atent şi relaxat întreaga zi cu ajutorul teaninei pe care o conţine. De asemenea, reduce nivelul colesterolului şi echilibrează nivelul celor două tipuri de colesterol, cel bun şi cel rău, fiind un aliat de nădejde împotriva afecţiunilor cardiovasculare. Tot el previne creşterea nivelului de zahăr în sânge şi nu în ultimul rând echilibrează metabolismul.
 
Ceaiul de cimbrişor este folosit la eliminarea viermilor intestinali, în cazuri de anemie, reumatism, artrite, sciatică, stări de oboseală, depresie psihică, migrene, apatie, dureri menstruale, convalescenţă, stări de slăbiciune, dar şi pentru stimularea memoriei. Ceaiul de cimbrişor, de asemenea, stimulează funcţiile hepatice (secreţia bilei de către ficat şi contracţiile vezicii biliare) şi are rol eficient în dischinezie biliară, enterocolite, dureri de stomac, crampe abdominale, constipaţie şi hemoroizi. 
 
Ceaiul de gălbenele întăreşte sistemul imunitar, ameliorează simptomele afecţiunilor gastrointestinale, precum gastrită, indigestie sau ulcer peptic, poate preveni arsurile stomacale şi este eficient în tratarea afecţiunilor tractului urinar. De asemenea, ceaiul de gălbenele ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din corp şi protejează ficatul, vezica urinară, dar şi alte organe interne, favorizând în acelaşi timp scăderea în greutate.

Ceaiul de soc are efecte diuretice şi sudorifice, având drept rezultat eliminarea apei în exces şi a toxinelor din organism, dar şi diminuarea aspectului pielii de „coajă de portocală”. Totodată, reglează tranzitul intestinal, inhibă apetitul alimentar şi ajută la scăderea în greutate. Ceaiul de soc stimulează sistemul imunitar, tratează infecţiile urechii, previne apariţia infecţiilor urinare, stimulează circulaţia şi elimină viermii intestinali. Acest ceai este folosit în mod tradiţional pentru tratarea gripei, a răcelii, bronşitei, sinuzitelor, stărilor febrile, precum şi a febrei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Voceaconstantei.ro Cele mai bune ceaiuri și remedii naturiste pentru a scăpa de kilogramele în plus

14 May 2016 2007

Sănătate Cele mai bune ceaiuri digestive

24 Dec 2015 1999

Sănătate Cum poţi trata gripa şi răceală cu ceaiuri

25 Oct 2015 1806

Sănătate Cele mai bune ceaiuri din plante

27 Jul 2015 1903

Sănătate Cele mai eficiente ceaiuri pentru hipertensiune

30 Apr 2015 1873

Sănătate Efectele terapeutice ale ceaiului de anghinare

23 Apr 2015 2969

Sănătate Cele mai bune ceaiuri pentru slăbit

03 Mar 2015 2190

Sănătate Ceaiuri care tratează afecţiunile urinare

10 Sep 2014 1527

Cele mai bune plante pentru ceaiuri

12 Aug 2014 2842

Cele mai bune ceaiuri pentru somn linistit

31 May 2014 1840