Cum contribuie căştile la deteriorarea auzului

Un studiu recent al The MRC Institute of Hearing Research notează că unul din şase adulţi are o pierdere semnificativă a auzului, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că cea mai mare cauză a pierderii auzului poate fi prevenită prin reglarea volumului muzicii ascultate la căşti.
 
O trecere în revistă a unei cercetări realizate în 2010 a constatat faptul că nu există suficiente probe audiometrice directe care să poată spune că auzul se deteriorează strict prin ascultarea muzicii la căşti.
 
Astfel, The MRC Institute of Hearing Research a lansat un studiu online pentru a vedea dacă poate găsi dovezi care să lege pierderea auzului de playerele audio personale. Participanţii au fost rugaţi să asculte muzică la volum foarte ridicat şi apoi să facă un experiment de ascultare, notează CSID.
 
MRC spune că nu se ştie, cu toate acestea, cât de tare ascultă oamenii muzică la căşti sau cât de des fac acest lucru. Ceea ce ştim este că playerele audio personale pot ajunge la un volum între 95 şi 105 decibeli (dB).
 
Campania The Dangerous Decibels realizată de Universitatea de Sănătate şi Ştiinţă din Oregon spune că auzul ar fi trebuit să fie afectat după 15 minute de ascultat muzică la nivel maxim. Asta deoarece zgomotele puternice provocă pierderea auzului prin deteriorarea stereociliei: firele micuţe de păr care stau pe partea de sus a celulelor din urechea internă. Mai mult, zgomotul provoacă vibraţii - modifică tensiunea din celulele de păr - şi apoi trimite mesaje chimice prin nervi la creier. Ori tot acest proces afectează auzul.
 
În urma studiilor, cercetătorii sugerează să folosim căşti de bună calitate. Dar chiar şi cu ele, volumul puternic este foarte periculos pentru auz. Recomandările specialiştilor este să luăm pauze frecvente atunci când ascultăm muzică la căşti. Există unele cercetări care arată faptul că vitaminele antioxidante, cum ar fi vitamina C, au abilitatea de a preveni pierderea auzului. Astfel, ori de câte ori ascultăm muzică la căşti, putem consuma un măr sau o portocală, pentru a acumula vitamina C.
 
Cercetătorii concluzionează că ascultatul muzicii la căşti este un factor care poate determina probleme de auz. Însă, dacă avem căşti de calitate şi ascultăm la un volum normal, muzica la căşti nu este chiar atât de periculoasă. Cu toate acestea, pauzele sunt esenţiale, ca şi evitarea căştilor atunci când acestea nu sunt necesare.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comisia de Sănătate din Senat a inclus terapia durerii în categoria drepturilor pacienţilor

23 Apr 2024 384

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe! Fetele de măritat îşi pot vedea ursitul

23 Apr 2024 439

Armonia Hospital Constanța Mamografie Bilaterală, la un preț special, cu trimitere de la medicul de familie

19 Apr 2024 765

Rafila, anunț de ultim moment despre o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

18 Apr 2024 424

A fost a înfiinţat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi

16 Apr 2024 340

Preşedintele (CNAS), Valeria Herdea „Din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate”

10 Apr 2024 1073

Cumpărări directe Constanța Glasscomed SRL București asigură service pentru aparatura de laborator de la Direcția de Sănătate Publică din Constanța (DOCUMENT)

08 Apr 2024 390

Spitalul Orășenesc Hârșova, în proces cu DSP Ialomița, pentru analizele de apă potabilă! Tribunalul Constanța a rămas în pronunțare

04 Apr 2024 515

CJC alocă 1.5 milioane de lei, finanțare nerambursabilă pentru proiectele non-profit din zona socială și de sănătate. Până când pot fi depuse solicitările?

02 Apr 2024 522

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 908

Cancerul afectează din ce în ce mai mult persoanele cu vârste sub 50 de ani. Ce trebuie să faceți dacă simţiţi că ceva nu este în regulă

31 Mar 2024 772

Cumpărări directe Constanța Eco Fire Sistems SRL, contract cu DSP Constanța pentru eliminarea deșeurilor spitalicești (DOCUMENT)

28 Mar 2024 622

850 de cazuri noi de rujeolă şi două decese, înregistrate în ultima săptămână

26 Mar 2024 618

Nicu Covaci, operat de urgență pe creier! În ce stare se află liderul formației Phoenix

22 Mar 2024 738

Heka Hospital Constanța Ce trebuie să știi despre nodulii tiroidieni

18 Mar 2024 884