Sănătate Fructele oleaginoase ocupă un loc binemeritat în noua piramidă nutriţională

Fructele oleaginoase reprezintă surse excepţionale de proteine, fibre şi grăsimi esenţiale. În plus, ele furnizează organismului vitaminele A, B şi E, minerale, precum calciu, fosfor, magneziu, cupru şi fier, ocupând astfel un loc important în noua piramidă nutriţională. Datorită conţinutului bogat în antioxidanţi şi fibre, fructele oleaginoase previn bolile cardiovasculare, dar şi pe cele asociate înaintării în vârstă. De exemplu, consumate cu moderaţie, nucile contribuie la menţinerea greutăţii, deoarece proteinele şi grăsimile pe care le conţin măresc sensibilitatea la insulină, fapt ce favorizează slăbirea. Nucile sunt, de asemenea, o sursă importantă de acizi graşi Omega-3 care au un rol important în prevenirea bolilor de inimă şi a diabetului.
 
Pe de altă parte, fisticul conţine vitaminele A, D, E şi K, acid oleic şi grăsimi polinesaturate. Fisticul reglează şi menţine nivelul colesterolului şi scade riscul de dezvoltare a afecţiunilor cardiace. Migdalele, la rândul lor, conţin calciu, acesta contribuind la fortificarea oaselor, şi steroli vegetali, care reduc nivelul colesterolului. Consumul regulat de migdale ajută la prevenirea anemiei, dar şi la producţia şi la creşterea numărului de celule roşii din sânge. Totodată, migdalele îmbunătăţesc aspectul pielii, al părului şi al unghiilor.
 
Şi alunele de pădure reprezintă o sursă importantă de vitamine, proteine şi fibre, ele contribuind la regenerarea ţesuturilor şi la refacerea vaselor de sânge. În plus, alunele de pădure au capacitatea de a reduce nivelul homocisteinei, un aminoacid asociat cu riscul crescut de boli cardiace.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

​Alunele de pădure, remediu pentru paraziții intestinali

20 Jan 2021 1914

Frunzele de nuc au proprietăți antibiotice, antiinfecțioase

30 May 2018 1549

Nucile sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe oleaginoase din lume

19 Apr 2018 1751

Alimentele care conţin potasiu au un rol foarte important în creşterea copiilor

27 May 2015 2782

Sănătate Surse importante de proteine vegetale

18 Dec 2014 2235