Păduchi, râie, meningită şi hepatită Ce afecţiuni au descoperit medicii în şcolile şi grădiniţele constănţene!

Timp de mai multe săptămâni, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au anunţat că nu au avut raportat niciun caz de meningită în judeţul Constanţa, deşi părinţii au dat semnale în mod repetat că micuţii lor au fost diagnosticaţi cu această afecţiune. Cu toate acestea, un comunicat transmis joi după-amiază de DSPJ, în urma examenului medical realizat de medicii şi asistenţii medicali din cabinetele şcolare (în mediul urban) şi medicii de familie (în mediul rural) pentru supravegherea activă a stării de sănătate în colectivităţile din creşe, grădiniţe, şcoli şi licee, a scos la iveală existenţa a două cazuri de meningită, chiar în perioada în care primeam sesizări că există mai multe situaţii de îmbolnăviri.
 
„În perioada 12 - 22 septembrie au fost controlate 315 unităţi (creşe, centre de plasament, grădiniţe, şcoli, şcoli profesionale, şcoli speciale, licee) şi au fost examinaţi 70.595 de copii. S-au înregistrat un număr de 484 de cazuri de îmbolnăvire”, se arată în comunicatul DSPJ.
 
„Referitor la cele două suspiciuni de meningită depistate pe parcursul derulării triajului din luna septembrie 2016, cazurile au fost îndrumate de către cadrul medical al colectivităţii către Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, unde au fost diagnosticate cu meningită virală, respectiv meningită bacteriană”, au precizat reprezentanţii DSPJ.
 
După tratarea corespunzătoare, copiii au fost reintegraţi în colectivitate, pe baza avizului epidemiologic. Au mai fost descoperite două cazuri de hepatite virale acute, 205 cazuri de angine, şase cazuri de râie, 223 de cazuri de copii infestaţi cu păduchi, zece cazuri de copii cu micoze, un caz de boli parazitare şi alte 35 de cazuri cu boli infecţioase diferite.
 
„Comparativ cu anul trecut, situaţia este foarte bună. Cele două cazuri de hepatită nu sunt de tip A, boala digestivă, cunoscută ca boala mâinilor murdare, ci au alte căi de transmitere (sangvină, prin instrumentar, prin contact sexual neprotejat sau de la mamă la făt”, a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt la DSPJ, dr. Loti Popescu.
 
Referitor la cazurile de infestare cu păduchi, purtătorul de cuvânt a explicat că acest fapt ţine de nerespectarea unor norme stricte de igienă, la fel ca în cazul râiei. „La zece zile după primul examen s-a efectuat un alt control numai pentru cazurile de scabie (râie) şi păduchi şi au fost înregistrate 59 de cazuri de păduchi şi două cazuri de scabie. Pentru aceşti copii s-a recomandat repetarea tratamentului, reintrarea lor în colectivitate fiind permisă numai după rezolvarea cazurilor, pe baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie sau de medicul colectivităţii”, se precizează în comunicat.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Glasscomed SRL București asigură service pentru aparatura de laborator de la Direcția de Sănătate Publică din Constanța (DOCUMENT)

08 Apr 2024 378

Cumpărări directe Constanța Eco Fire Sistems SRL, contract cu DSP Constanța pentru eliminarea deșeurilor spitalicești (DOCUMENT)

28 Mar 2024 612

Achiziția pentru atribuirea contractului pentru pază și protecție în cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța din nou contestată la CNSC! (DOCUMENT)

10 Mar 2024 703

Angajații DSP din nou la protest, la Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 829

LIVE VIDEO+TEXT Spitalul Modular din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, inaugurat. Mai multe oficialități, prezente la eveniment (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Feb 2024 1532

DSP Constanța angajează. Iată postul scos la concurs și condițiile de îndeplinit

16 Feb 2024 3464

Declarații de avere Constanța Valentin Vasile Broască - Madar, membru supleant în CA la Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord, averea și interesele (DOCUMENTE)

31 Jan 2024 982

Transguard Security SRL a formulat o nouă contestație DSP Constanța a anulat licitația pentru servicii de pază, CNSC a dispus însă continuarea procedurii!

15 Jan 2024 1009

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă „Spitalul de Pediatrie Dr. Alexandru Pesamosca și Alternativa Techirghiol, avizate la nivel instituțional"

22 Dec 2023 986

Știri Constanța Protest al angajaților Direcției de Sănătate Publică Constanța! (FOTO+VIDEO)

15 Dec 2023 856

O firmă de pază locală a reușit să anuleze la CNSC o licitație organizată de Direcţia de Sănătate Publică Constanţa

27 Nov 2023 880

Proteste și la Constanța Proteste spontane la Casele Județene de pensii și DSP-urile din țară (FOTO)

15 Nov 2023 1184

Ziua Mondială a Diabetului- 14 Noiembrie 2023 Conștientizarea și accesul la informații în diabetul zaharat

14 Nov 2023 915

Neconformități în unitățile sanitare cu paturi din Constanța! (DOCUMENT)

27 Sep 2023 918

Doliu în lumea medicală din Constanța

14 Aug 2023 6960