LIVE VIDEO+TEXT Spitalul Modular din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, inaugurat. Mai multe oficialități, prezente la eveniment (GALERIE FOTO+VIDEO)

Luni, 19 februarie, va fi deschis Spitalul Modular, situat în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. 

La eveniment au fost invitați Cristina Schipor și Mihaela Cocu de la DSP Constanța, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, rector Marcel Iliescu, prorector Liliana Tuta și președintele Senatului Diane Vancea din partea Universității Ovidius Constanța, Ionuț Ionescu și Marius Prazaru din partea SCJU Constanța, Adriana Câmpeanu, din partea consiliului de aministrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. 


Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Dr. Claudia Cambrea mulțumește autorităților locale pentru acest spital modular. 

„Marele câștig al acestui spital este laboratorul de imagistică medicală. Prin dotarea cu aparate CT și RMN acest laborator poate deservi pacienții spitalului. Numeroase pandemii au trecut peste noi. Suntem la a treia epidemie de rujeolă. Să nu uităm și pandemiile de gripă și Sars Cov 2. Bolile infecțioase se pot adapta. Mulțumesc și echipai de la DSP Constanța pentru sportul dat până la implementarea acestui proiect. De astăzi devine funcțional spitalul modular.
Este prima unitate publică-sanitară construită în ultimii 40 de ani. A fost o muncă de echipă. A fost o colaborare între autoritățile locale, conducerea și colectivul Spitalului de Boli Infecțioase, DSP și echipa care a dus la final acest proiect. Mulțumesc tuturor celor care au fost implicat în acest proiect. Mulțumesc domnului Primar pentru că a acceptat să modifice acest proiect”,  a precizat dr. Claudia Cambrea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.

 

Primarul Chițac: Acest spital s-a făcut într-un timp record, în câteva luni. A fost o provocare teribilă!
 

„Asistăm la un mare moment pentru Constanța. De 40 de ani nu s-a mai construit un spital în oraș, de aceea deschiderea Spitalului Modular este un motiv atât de mare de mândrie. S-au depus eforturi enorme, asta pentru că așteptările noastre au fost mari și am făcut tot posibilul să îndeplinim fiecare obiectiv pe care ni l-am propus, întotdeauna cu gândul la cât de mult o să vină în sprijinul cetățenilor.

Cred că impresionant nu este faptul că în Constanța se construiește un spital după 40 de ani. Este micuț, modular, dar este un spital. Impresionant este că acest spital s-a făcut într-un timp record, în câteva luni. A fost o provocare teribilă. Mulțumesc tuturor pentru tot suportul primit. Tot ce vedeți aici reprezintă materiale de ultimă generație. De la CT și RMN,  până la echipamente, paturi, toate sunt de ultimă generație. Ce avem aici exită în spitalele occidentale.

Recunosc că am făcut presiune ca să deschidem spitalul mai devreme. Este sezonul când trebuie să funcționeze. Începând de azi vor fi aduși aici copii să fie tratați. Vechea clădire va fi consolidata, deoarece e cu risc seismic. Sunt doua clădiri care au o structura de rezistența comună. Vom începe cu ATI, afectata de incendiu și care acum e în consolidare. Proiectul tehnic e în lucru. Apoi vom începe consolidarea“, a menționat primarul Vergil Chițac. 

„Spitalul era o bomba cu ceas“, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu Coșa. 
 

La rândul ei, directorul DSP Constanța, Cristina Schipor, a vorbit despre importanța investițiilor în sănătate.

„Este extraordinar că spitalul  are imagistica și ATI. Astfel de structuri modulare au un termen de valabilitate de 5 ani.  Așa cum am mai spus, este prima dată când autoritatea locală înțelege că în sănătate trebuie investiți bani. Asta înseamnă un spital 2024. Cu pași mici, cetățenii vor spune că am așteptat destul, dar ajungem și la momentul în care vor intra pe un făgaș normal și să poată continua potrivit reglementărilor actuale” , a  subliniat directorul DSP Constanța, Cristina Schipor

„Copiii din spital vor fi transferați în spitalul modular. Funcționam cu 80 % din capacitatea inițială a spitalului, de pana la incendiu“ , a mai menționat managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, dr. Claudia Cambrea.


Autoritatea locală a recepționat Spitalul Modular în luna decembrie 2023. Valoarea totală a proiectului este de 10 milioane de euro, iar structura modulară reprezintă nucleul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, asigurând completarea serviciilor medicale pentru această unitate.


Spitalul modular este funcțional, dar va deveni operațional după ce Ministerul Sănătății va aproba noua structură a SCBI, care cuprinde alte 52 de paturi și serviciile de imagistică.

Contractul SCBI cu Casa de Asigurări de Sănătate va fi adiționat cu noile servicii pentru a putea fi decontate. Primul pacient va fi primit după ce personalul va trece printr-un program de pregătire și va fi instruit să utilizeze noile instalații de ventilație.

Corpul modular are 52 de paturi, dintre care 10  sunt de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) și este dotat cu aparatură medicală şi echipamente de ultimă generație, cu farmacie și laborator.

Pentru prima dată, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase beneficiază de un RMN și un computer tomograf. Serviciile de imagistică, vitale de multe ori desfășurării actului medical, lipsind până acum cu desăvârșire.

Reconstrucția clădirii vechi de 85 de ani urmează să demareze în acest an, după finalizarea spitalului modular. În acest moment, Contractul de finanțare pentru reabilitarea și consolidarea clădirii edificată în 1938 este semnat și are o valoare de aproximativ 27,8 milioane de lei, cu TVA, dintre care 11,8 milioane sunt alocați consolidării.



Citește și: 

Proiect de 10 milioane de euroLuni, se deschide Spitalul Modular, situat în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul Constanței, Vergil Chițac, despre Spitalul Modular „Sunt extrem de mândru de toată munca depusă”

19 Feb 2024 1101

Prefectul Silviu Coșa despre spitalul modular - „După 40 de ani, municipiul Constanța are o nouă unitate medicală. Un început“

19 Feb 2024 629

Spitalul Modular din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, inaugurat astăzi

19 Feb 2024 881

Proiect de 10 milioane de euro Luni, se deschide Spitalul Modular, situat în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța

18 Feb 2024 1000

Primarul municipiului Constanța „În următoarea perioadă, Spitalul Modular va fi gata să primească primii pacienți!“ (VIDEO)

23 Dec 2023 1076

Primăria Constanța Primul spital public realizat la Constanța în ultimii 40 de ani a fost recepţionat

22 Dec 2023 1087

Știri Constanța Spitalul Clinic de Pneumofiziologie inaugurează "Ansamblul Modular Spitalizare de zi"

18 Dec 2023 1175

Bani pentru Spitalul modular Consiliul Local Constanța, convocat în ședință extraordinară pentru rectificarea bugetului local pe anul 2023 (DOCUMENT)

23 Nov 2023 1009

Știri Constanța Au fost montate RMN-ul și CT-ul la Spitalul Modular din municipiu (FOTO)

16 Nov 2023 850

Fotoreportaj Constanța Lucrările continuă la Spitalul Modular (FOTO+VIDEO)

05 Nov 2023 2382

Primăria Constanța Lucrările continuă la Spitalul Modular conform proiectului (FOTO)

22 Sep 2023 1049

Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism pentru Spitalul de Boli Infecțioase

05 Sep 2023 918

Licitații Constanța A fost atribuit un nou contract pentru Spitalul Modular Covid 19 de pe Bulevardul Ferdinand (DOCUMENT)

30 Aug 2023 1280

UPDATE Au emis autorizația de construire pentru spitalul modular fără avizul de la Ministerul Culturii. Primăria Constanța riscă o amendă de 50.000 de lei

21 Aug 2023 2488

Licitații Constanța După contestația depusă la CNSC, Modular Plus și-a adjudecat achiziția lansată de Spitalul Clinic de Pneumoftziologie (DOCUMENT)

14 Aug 2023 1082