Ştiaţi că...? Ziua Națională „Constantin Brâncuși”, celebrată astăzi pentru prima dată

„Simplitatea nu este un ţel în artă, dar ajungi fără voie la ea, pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor” (Constantin Brâncuşi).
 
Constantin Brâncuşi, cel care avea să schimbe percepţia asupra sculpturii şi a artelor, s-a născut la data de 19 februarie 1876, la Hobiţa, în Gorj. Astăzi, se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui sculptor.
 
Ziua de naştere a marelui sculptor a fost declarată, printr-o lege promulgată de Preşedintele României, sărbătoare naţională. Legea prevede că, pe 19 februarie, autorităţile administraţiei publice locale şi centrale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile. Drept urmare, anul acesta este pentru prima dată când se sărbătoreşte oficial.
 
Momentul aniversar este marcat de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța printr-o expoziţie de documente dedicată lui Constantin Brâncuşi. Expoziția deschisă la parterul instituției de la malul mării poate fi vizitată de către toți iubitorii de artă.

Brâncuşi a iubit sculptura

Al şaselea fiu al lui Radu Nicolae şi al Mariei, Brâncuşi a avut parte de o copilărie marcată de perioade lungi petrecute în ateliere şi prăvălii. În timp ce lucra ca ucenic, în urma construirii unei viori, îşi face cunoscut talentul la lucrul manual. După ce a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, a urmat Şcoala de Belle Arte din Capitală. În 1905, reuşeşte să intre la prestigioasa École nationale supérieure des Beaux-Arts, unde lucrează în atelierul lui Antonin Merice. Doi ani mai târziu, închiriază un atelier în Rue de Montparnasse şi intră în contact cu avangarda artistică pariziană.
 
Primul său eveniment internațional a avut loc în 1906, când a expus la Salonul de Toamnă de la Paris trei lucrări în piatră: „Copilul“, „Orgoliu“ și „Portretul lui M. G. Lupescu“.
 
Brâncuşi a iubit sculptura, care necesită, spunea el, „o confruntare nemiloasă între artist şi materialele sale”. Sculpturile sale se remarcă prin eleganţa formei şi utilizarea sensibilă a materialelor. Importanţa acordată luminii şi spaţiului reprezintă o trăsătură caracteristică a creaţiei sculptorului român.
 
Brâncuşi este autorul trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, din care fac parte lucrările „Coloana Infinitului“, „Poarta Sărutului“ şi „Masa Tăcerii“. Denumită iniţial „Coloana recunoştinţei fără sfârşit“ şi dedicată soldaţilor români din Primul Război Mondial, căzuţi în luptele de pe malul Jiului, „Coloana Infinitului“, de-a dreptul impresionantă, are o înălţime de 29,35 de metri şi este compusă din 15 moduli octaedrici, care erau numiţi mărgele de către Brâncuşi.
 
Pe data de 16 martie 1957, sculptorul român se stinge din viaţă, rămânând cunoscut ca unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului XX.
 
Sursa foto: adevarul.ro
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Ziua Constantin Brâncuși”, marcată la Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanța

20 Feb 2024 742

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 565

Monedă din argint cu tema „Constantin Brâncuși – Surse românești și perspective universale“, lansată de BNR

29 Jan 2024 691

Constantin Brâncuși, sculptorul ce a dat o nouă dimensiune acestei arte

19 Feb 2023 1329

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Națională Constantin Brâncuși „Cu 147 de ani în urmă, destinul cultural al României și arta plastică universală aveau să devină mai bogate“

19 Feb 2023 1047

Evenimentele zilei A fost inaugurat la Paris atelierul lui Constantin Brâncuși

15 Jun 2022 1273

Volei Echipa de fete a Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși“ Medgidia, clasată pe șase la faza națională a ONSS (GALERIE FOTO)

30 May 2022 3321

Volei Echipa de fete a Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși“ Medgidia, calificată la faza națională a ONSS (GALERIE FOTO)

16 May 2022 2588

Angajat al DSVSA Gorj beat la volan, a lovit cu maşina două persoane care traversau pe trecerea de pietoni. O femeie a murit, iar soţul său a ajuns la spital

20 Mar 2022 1925

#DobrogeaDigitală Brâncuși și „întoarcerea la izvoare”

18 Mar 2022 3081

19 februarie în istorie. Ziua Națională Constantin Brâncuși. Ce alte evenimente au marcat această zi

19 Feb 2022 1694

Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu prilejul cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși

19 Feb 2022 1346

#DobrogeaDigitală Constantin Brâncuși, „un aventurier al spiritului“

19 Feb 2022 3505

Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” din Medgidia, județul Constanța scoate la concurs un post vacant

12 Feb 2022 3410

83 de ani de la inaugurarea Coloanei Infinitului. Ce înălțime are sculptura și din ce este compusă

27 Oct 2021 3263