Comunicat de presă privind apărarea reputaţiei profesionale a domnului Călin Nistor, procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie

  În şedinţa din data de 13 mai 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis ca întemeiată cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de domnul Călin Nistor, procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, constatând că afirmaţiile denigratoare lansate în spaţiul public la adresa acestuia i-au afectat reputaţia profesională.
          Prin cererea formulată la data de 04.05.2015, domnul Călin Nistor, procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a solicitat Consiliului apărarea reputaţiei profesionale şi a imaginii publice în raport de afirmaţiile făcute în emisiunea „Exces de putere”, difuzată în data de 24 aprilie 2015 la postul de televiziune „Antena 3” şi preluate de publicaţia on-line „Jurnalul.ro” în data de 27 aprilie 2015.
         Acestea au vizat, în principal, modul în care domnul procuror ar fi instrumentat și soluționat – în perioada în care ocupa funcția de procuror șef serviciu la Serviciul Teritorial Pitești al DNA – dosare care îl priveau pe numitul Deaconeasa Gheorghe, acreditându-se ideea nerespectării procedurilor judiciare, a unor influențe din zona politicului în instrumentarea unor cauze penale, a săvârșirii unor fapte de corupție și de incapacitate profesională.
           În urma verificărilor efectuate de Inspecția Judiciară, s-a constatat că afirmațiile menționate sunt tendențioase, de o gravitate extremă şi afectează în mod cert reputaţia profesională a domnului procuror Călin Nistor, întrucât se induce ideea că nu s-au respectat procedurile judiciare de către un procuror ce a îndeplinit funcţia de şef al unui serviciu teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi care în prezent este procuror şef adjunct al acestei direcţii, că instrumentarea cauzelor poate fi influenţată de persoane din mediul politic, ceea ce presupune, implicit, că magistratul ar fi încălcat legea sau, cel puţin, şi-ar fi  încălcat obligaţiile profesionale.
         De asemenea, prin inducerea ideii de corupţie la nivelul conducerii unei astfel de instituţii, s-a adus atingere nu numai reputaţiei procurorului vizat, dar s-a subminat şi încrederea publică în integritatea magistraţilor în general.
         Nu este mai puțin relevant nici faptul că, în demersul lor, jurnaliştii au permis prezentarea unei hotărâri de achitare a unor inculpaţi într-o manieră în care achitarea ar părea imputabilă procurorului care a emis rechizitoriul, respectiv domnul procuror Călin Nistor, fără a aduce la cunoştinţa publicului faptul că aceasta a fost reformată în căile de atac şi toţi inculpaţii au fost condamnaţi.
        Conform dispoziţiilor art. 1 şi 30 din Legea nr. 317/2004, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere independenţei, imparţialităţii sau reputaţiei profesionale a acestora.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lupte Daniel Sandu, de la CSM Constanța, medaliat în Bulgaria, la turneul „Petko Sirakov & Ivan Iliev“

02 May 2024 311

Volei CSM Constanța a învins SCM U Craiova și s-a clasat pe locul șapte în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 May 2024 567

Volei. Miercuri, 1 mai 2024 CSM Constanța, ultimul meci al sezonului, în Sala Sporturilor „Simona Amânar“. Intrare liberă!

01 May 2024 417

CSM Constanța Triatloniștii Carol Popa și Amalia Singuran, parcurs de excepție la Campionatul Național de Supersprint în bazin de la Izvorani (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 347

Matei Paris și Brigitte Belu, cicliști la CSM Constanța, medaliați cu argint la ultimele întreceri interne (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 402

Baschet CSM Constanța trimite seria cu CSU Sibiu în meciul decisiv (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Apr 2024 655

Gimnastică aerobică Echipa CS Farul Constanța, câștigătoarea Cupei Cetății Deva (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 717

CSM Constanța baschet Campioanele României prezintă trofeul în Sala Sporturilor „Simona Amânar“, la meciul băieților cu CSU Sibiu (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 492

Rugbyștii de la Tomitanii Constanța au încheiat en-fanfare sezonul regular. Urmează turneul final

29 Apr 2024 668

Volei Duelul CSM Constanța - SCM U Craiova se va decide în meciul trei (GALERIE FOTO)

28 Apr 2024 548

Handbal CSM Constanța este vicecampioana României! (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 848

Volei Al doilea succes cu FC Argeș și CSM Constanța s-a clasat pe locul nouă în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

27 Apr 2024 725

Rugby CSM Constanța, victorie cu punct bonus la Bârlad. Eduard Chifor, omul meciului (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 588

UPDATE. CSM Constanța Ștefan Orza, aur și bronz la Campionatul Mondial de Kempo

27 Apr 2024 596

CSM Constanța Voleibalistele au câștigat primul meci din seria cu FC Argeș (GALERIE FOTO + VIDEO)

27 Apr 2024 600