Comunicat de presă privind apărarea reputaţiei profesionale a domnului Mănăilescu Ştefan, judecător în cadrul Judecătoriei Pătârlagele

           În şedinţa de azi, 21 ianuarie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public referitoare la conduita necorespunzătoare a domnului Mănăilescu Ştefan,
judecător în cadrul Judecătoriei Pătârlagele, prin intermediul unui schimb de mesaje pe platforma de socializare Facebook, sunt nefondate şi i-au afectat reputaţia profesională.

Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere reputaţiei profesionale a acestora.

Prin cererea din data de 11 decembrie 2015, domnul judecător Mănăilescu Ştefan a solicitat apărarea reputaţiei sale profesionale în raport de schimbul de mesaje postate pe un cont al reţelei de socializare Facebook în perioada 30 - 31 octombrie 2015, pretins aparţinând unor reclamante din cadrul a două dosare aflate în curs de soluţionare pe rolul Judecătoriei Pătârlagele, repartizate aleatoriu, în sistem informatizat, completului având titular pe domnul judecător.

Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că în cadrul schimbului de mesaje menţionat s-a făcut referire expresă şi explicită la cele două dosare, precum şi la domnul judecător Mănăilescu Ştefan, în sensul că
reclamantele, prin alte persoane, ar fi intervenit pe lângă acesta în vederea obţinerii unor soluţii favorabile, fiind evocate şi alte situaţii în care magistratul ar fi procedat în sensul pronunţării unor soluţii favorabile altor părţi.

În cursul verificărilor efectuate, inspectorii judiciari au constatat inexistenţa datelor şi indiciilor din care să rezulte o conduită neconformă legii şi normelor de deontologie profesională a domnului judecător Mănăilescu Ştefan. Mai mult, pretinsul schimb de mesaje al părţilor nu se coroborează cu nici un element de fapt din care să se nască în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparţialitatea judecătorului.

Cu toate acestea, conţinutul discuţiilor menţionate difuzate în spaţiul public virtual, deşi nu corespunde realităţii, creează o aparenţă de imparţialitate a judecătorului ce trebuie înlăturată, din considerente de
deontologie profesională, dar şi pentru evitarea afectării reputaţiei profesionale a magistratului.

Reputaţia profesională constituie o valoare fundamentală în exercitarea funcţiei de magistrat şi reprezintă, totodată, percepţia creată în conştiinţa colectivă asupra modului în care sunt exercitate

responsabilităţile profesionale, iar libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea şi nici dreptul la propria imagine.

Publicarea pe o reţea se socializare accesibilă publicului larg a unei discuţii care creează aparenţa comiterii de către magistrat a unor abateri judiciare sau chiar săvârşirea unor fapte penale, este de natură a pune în discuţie modul de exercitare a funcţiei de magistrat. Aparenţa astfel creată, a unui magistrat care nu este imparţial, care pronunţă hotărâri în funcţie de intervenţiile realizate de părţi sau interpuşii acestora şi care ar fi procedat în mod similar şi în alte cazuri, se răsfrânge negativ asupra percepţiei pe care publicul o are cu privire la activitatea şi probitatea profesională a respectivului magistrat.


În acest context, Plenul Consiliului a constatat că postarea unui dialog, chiar pretins purtat între părţile unor dosare în curs de soluţionare, în legătură cu o posibilă influenţare a judecătorului, pe reţeaua de
socializare Facebook, deschisă accesului mai multor persoane şi care a ajuns la cunoştinţa publicului, este de natură să afecteze reputaţia profesională a domnului judecător Mănăilescu Ştefan.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Volei CSM Constanța a învins SCM U Craiova și s-a clasat pe locul șapte în Divizia A1

01 May 2024 249

Volei. Miercuri, 1 mai 2024 CSM Constanța, ultimul meci al sezonului, în Sala Sporturilor „Simona Amânar“. Intrare liberă!

01 May 2024 345

CSM Constanța Triatloniștii Carol Popa și Amalia Singuran, parcurs de excepție la Campionatul Național de Supersprint în bazin de la Izvorani (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 326

Matei Paris și Brigitte Belu, cicliști la CSM Constanța, medaliați cu argint la ultimele întreceri interne (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 385

Baschet CSM Constanța trimite seria cu CSU Sibiu în meciul decisiv (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 638

Gimnastică aerobică Echipa CS Farul Constanța, câștigătoarea Cupei Cetății Deva (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 696

CSM Constanța baschet Campioanele României prezintă trofeul în Sala Sporturilor „Simona Amânar“, la meciul băieților cu CSU Sibiu (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 485

Rugbyștii de la Tomitanii Constanța au încheiat en-fanfare sezonul regular. Urmează turneul final

29 Apr 2024 647

Volei Duelul CSM Constanța - SCM U Craiova se va decide în meciul trei (GALERIE FOTO)

28 Apr 2024 540

Handbal CSM Constanța este vicecampioana României! (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 842

Volei Al doilea succes cu FC Argeș și CSM Constanța s-a clasat pe locul nouă în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

27 Apr 2024 714

Rugby CSM Constanța, victorie cu punct bonus la Bârlad. Eduard Chifor, omul meciului (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 579

UPDATE. CSM Constanța Ștefan Orza, aur și bronz la Campionatul Mondial de Kempo

27 Apr 2024 590

CSM Constanța Voleibalistele au câștigat primul meci din seria cu FC Argeș (GALERIE FOTO + VIDEO)

27 Apr 2024 595

Calendar săptămânal CSM Constanța Meciuri importante în Sala Sporturilor „Simona Amânar“! Intrarea este liberă

26 Apr 2024 488