Apa trece, poveștile locului rămân Expoziție interactivă pentru copii, despre patrimoniul cultural național

Apa trece, poveștile locului rămân își dorește să fie o experiență inedită, altfel decât expozițiile clasice din România, având ca punct de pornire tematica Apei - element omniprezent în folclorul românesc și care ne definește identitatea.

Copiii vor avea ocazia să experimenteze într-un mod neconvențional un patrimoniu viu, întocmai ca apa, prezentă sau sugerată sub diferite forme sau instalații în cadrul expoziției. În jurul acestui element sunt țesute povești audio-video și tactile, cu care ei pot interacționa și pe care și le pot însuși natural. Poveștile sunt adaptate atât vârstei lor (6-12 ani), cât și interesului și curiozității specifice copilăriei, de aceea componenta interactivă este una dintre mizele importante ale proiectului - copiii vor putea atinge obiectele din expoziție, vor avea parte de experiențe stimul-răspuns, vor avea ocazia să (se) descopere singuri.
Practic, micii vizitatori sunt invitați să parcurgă un traseu-labirint al memoriei apei, în care simbolul Apei este prezentat sub forma unor povești senzoriale legate de facerea lumii (Apa vie), de cultul apei bune, al apei sfințite, purificatoare, de obiceiuri care invocă ploaia (Paparudele, Caloianul), de rituri și ceremonii de trecere (Prima scaldă), de Apa Sâmbetei și Apa Duminicii, dar și de făpturi fabuloase, acvatice (legende despre Fata Mării, Știma Apei, Solomonarul, Sorbul Mărilor).

La intrare, copiii vor primi o hartă, care-i va ajuta să parcurgă labirintul și să descopere, sub forma unui joc, povestea apei și povestea noastră, a fiecăruia. Dar cel mai important, să înțeleagă în mod direct că patrimoniul imaterial este viu și în transformare.

Este o expoziție care nu se cere doar văzută, ci și descoperită, simțită, pipăită, ascultată, observată, chiar mirosită! Sunt așteptați copiii curioși și cu chef de joacă!
 
Expoziția va putea fi vizitată până pe 6 decembrie
Program: Miercuri – Duminică 10 am – 6 pm. Intrarea este liberă.
 
Proiect conceput de Valentina Bâcu
Curator expoziție: Aurora Király 
Design expoziție: Aici Studio de Arhitectură
Echipă proiect: Magda-Raluca Oprea-Minoiu (asistent proiect), Simona-Gisela Gal, Ioana Barbara Tănase și Anca-Maria Pănoiu (documentare), Anca Caramelea (asistent curator expoziție), Maria Brudașcă (grafician), Anca-Maria Manta și Laura Time (arhitecte), Diana Minoiu (specialist PR), Marci Marin, Andreea Ruscan, Florin Pupeza, Anamaria Iuga, Paula Bobei (voluntari)

Organizator: Asociația Câte-n lună-n și-n mansardă
 
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri strategici: Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național al Țăranului Român, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Gaspar, Baltasar&Melchior, Cărturești,
Parteneri media: RFI, Igloo, Modernism.ro, Liternet.ro, Roata Mare, Teen Press, Da’ DeCe, De-a arhitectura

Asociaţia Câte-n lună și-n mansardă realizează și promovează programe de educație și cultură care încurajează dezvoltarea personală și contribuie la îmbunătățirea vieții sociale și culturale. Susține programe de ecologie urbană, de integrare a individului în mediul în care trăiește prin: dezvoltarea unor abilități creative și îmbunătățirea unor deprinderi, crearea de parteneriate pentru îmbunătățirea calității vieții din punct de vedere educațional, cultural și social, dezvoltarea unor tehnici de educație non-formală în rândul copiilor, tinerilor, precum și adulților, cercetarea și valorizarea patrimoniului cultural și natural. Începând din 2015 publică Ghidul pozneț de cultură – revistă pentru copii.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Cadavrul unui bărbat dispărut de o săptămână, găsit în pârâul de la Săcele (GALERIE FOTO)

29 Jan 2023 4707

#ConstanțaEsteBine Ziua 354 – 20.12.2022. Astăzi sărbătoresc Ploaia

20 Dec 2022 1100

Bancul zilei Discuție între un elev și profesoara lui de chimie

20 Jan 2022 1429

Editorial Lungul drum al românului către înțelepciune

22 Aug 2020 3111

Spania Zeci de maşini luate de apă din cauza vremii

09 Sep 2018 2454

Inundaţii în Tulcea! Meteorologii au anunţat averse şi grindină (galerie foto)

05 Sep 2018 2631

Atenţie şoferi! Apa a acoperit drumurile din judeţ. Cum se circulă în Ovidiu (galerie foto+video)

04 Jun 2018 6103

Fonduri europene pentru Gălbiori şi Băltăgeşti Lucrările la reţeaua de canalizare din Crucea continuă la primăvară

27 Jan 2016 2106

În sfârşit, copiii din Lumina vor avea un loc de joacă! Parcul din centrul comunei este aproape gata

21 Jan 2016 4282

Stiripesurse.ro DNA trece la următorul nivel. Cetăţeni străini audiaţi într-un megadosar

07 Oct 2015 1638

Banc Un domn la mare intra in apa ...

26 Jul 2015 1660

Gospodăriile din Potârnichea, branşate la reţeaua de apă de administraţia locală din Topraisar

11 Jun 2015 2782

Patru noi săli de clasă pentru elevi Primăria comunei Lumina investeşte şi în infrastructura şcolară, nu doar în drumuri

20 Jan 2015 2347

Lumea poeziilor Ion Minulescu – Romanţa inimii (audio)

06 Aug 2014 4251

Pe principiul „apa trece, pietrele rămân“ Liberalii constănţeni, în continuare pe funcţiile de conducere în deconcentrate

23 Jul 2014 2692