Documentar Centrala Nuclearo-Electrica Cernavoda

Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă este construită pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră, la aproximativ 2 km sud-est de localitatea Cenavodă si la 3 km est de fluviul Dunărea. C.N.E. Cernavodă este proiectată să cuprindă 5 grupuri de tip PHWR-CANDU anvelopate, cu o putere de 2180 MWth si 700 Mwe fiecare.
În caz de accident nuclear cu depăşirea barierei de protecţie a anvelopei se pot elibera şi dispersa în mediu produşi de fisiune sub formă gazoasă, lichidă sau solidă.
Produşii radioactivi gazoşi şi sub formă de aerosoli se pot răspândi pe o suprafaţă mare, astfel încât în cazul unui accident nuclear major se pot depăşi nivelurile de intervenţie asociate măsurilor de protecţie
Radioactivitatea poate depăşi normele admise atât din punct de vedere al expunerii externe la radiaţii g emise de radionuclizii prezenţi în nor sau depuşi pe sol cât şi din punct de vedere al expunerii interne prin inhalare şi consumul apei şi alimentelor contaminate, prezentând un pericol deosebit izotopii radioactivi ai iodului, stronţiului, cesiului precum si ai gazelor nobile.
 Produşii radioactivi lichizi şi solizi, cu activităţi specifice mari si arie de răspândire mică, pot ajunge în fluviul Dunărea, contaminând folosinţele de apă din aval şi Canalul Dunăre-Marea Neagră.

În anul 2005 a avut loc ultimul exerciţiu realizat de către autorităţile române cu implicarea populaţiei dispusă în zona de planificare a măsurilor de protecţie urgenţe ca urmare a producerii unui accident nuclear sever la CNE Cernavodă. În conformitate cu prevederile legislaţiei internaţionale în domeniul managementului urgenţelor nucleare, fiecare operator al unei centrale nuclearoelectrice şi autorităţile naţionale responsabile sunt obligate să-şi verifice periodic, la un interval de 3-5 ani,  viabilitatea planurilor de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear sever cu impact asupra populaţiei din zona de planificare la urgenţă.
Prin organizarea şi desfăşurarea acestui exerciţiu, şi în conformitate cu cerinţele internaţionale şi naţionale, se urmăreşte punerea în practică, de către autorităţile responsabile, a măsurilor de protecţie a populaţiei şi a bunurilor materiale, modul de desfăşurare şi de organizare a intervenţiei în zonele potenţial afectate.

La data de 20.10.2009, ora 08.02, pe amplasamentul operatorului instalaţiei nucleare CNE CERNAVODĂ se produce o defecţiune, care poate genera eliberarea în atmosferă a unui amestec puternic radioactiv de vapori, gaze si aerosoli. La ora 08.10, dispecerul şef de tură declară Urgenţa pe unitatea 1 şi transmite anunţul prin Sistemul de Adresare Publică.
La ora 08.25 se realizează notificarea iniţială a Primăriei Cernavodă, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi Centrului de Accident Nuclear şi Urgenţă Radiologică, despre producerea unei urgenţe interne la CNE CERNAVODĂ. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa notifică în regim de urgenţă Centrul Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu propunerea de declarare a Urgenţei Nucleare începând cu ora 09.00.
La ora 08.30 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (C.N.C.A.N.) dispun activarea Centrului de Accident Nuclear şi Urgenţă Radiologică (C.A.N.U.R.) în vederea analizării situaţiei create şi prezentării de propuneri cu privire la măsurile ce se impun a fi întreprinse.
Sunt notificate despre situaţia creată instituţiile similare din statele vecine şi organizaţiile internaţionale cu atribuţii în domeniu.
La ora 09.00 Centrul Operaţional Naţional/IGSU notifică Centrul Operaţional de Comandă/Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică al M.A.I. şi centrele operative/dispeceratele ministerelor şi instituţiilor publice centrale cu atribuţii în gestionarea accidentelor nucleare sau urgenţelor radiologice despre declararea Urgenţei Generale, măsurile ce se impun a fi întreprinse şi activarea Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI).
Începând cu ora 09.20 centrele operative/dispeceratele ministerelor şi instituţiilor publice centrale transmit decizia de activare a CNCCI şi ordinul de alertare a structurilor de specialitate din subordine stabilite pentru intervenţie.
Prefectul Judeţului Constanţa dispune activarea, începând cu ora 09.00, a comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, notificarea tuturor structurilor locale cu atribuţii în domeniul din zona prognozată a fi afectată şi alertarea structurilor locale de intervenţie pentru realizarea măsurilor iniţiale de răspuns.
Începând cu ora 09.15, preşedinţii comitetele locale pentru situaţii de urgenţă dispun alarmarea populaţiei din zona prognozată a fi afectată şi transmiterea comunicatelor cu privire la măsurile de protecţie prin adăpostire şi de comportare pe timpul emisiei radioactive controlate/filtrată la coş care va începe la ora 10.00.
La ora 09.25 dispeceratul CNE CERNAVODA notifică toate structurile de management al situaţiilor de urgenţă despre iminenţa producerii unei emisii externe şi recomandă intensificarea măsurilor de protecţie prin adăpostire a populaţiei, având în vedere că în maxim 35 minute va începe emisie controlată a anvelopei (emisie radioactivă controlată/filtrată la coş). La ora 09.50 dispeceratul CNE CERNAVODA confirmă către toate structurile de management al situaţiilor de urgenţă, că în maxim 10 minute va începe emisie controlată a anvelopei. Începând cu ora 10.00 CNE CERNAVODA începe emisia controlată a anvelopei şi confirmă faptul că eliberarea radioactivă nu va avea efecte transfrontaliere.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa în colaborare cu CNE CERNAVODA propun preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să dispună declararea „STĂRII DE ALERTĂ” în Zona de Planificare la Urgenţă, introducerea semnalului ALARMĂ LA DEZASTRE şi transmiterea recomandărilor pentru menţinerea măsurilor de protecţie a populaţiei şi distribuirea pastilelor de iodură de potasiu după încetarea emisiei radioactivă controlată. Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Constanţa înştiinţează centrele operaţionale de la judeţele CĂLĂRAŞI şi IALOMIŢA cu privire la situaţia existentă în scopul activării centrelor judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei.
Începând cu ora 11.50 presiunea în anvelopă începe să scadă, condiţii în care Directorul Urgenţei (DTSU 1) ia decizia de izolare a anvelopei şi emisia radioactivă este stopată.


La ora 12.00 dispeceratul C.N.E. CERNAVODĂ notifică toate structurile de management al situaţiilor de urgenţă despre încetarea emisiei şi recomandă menţinerea măsurilor de protecţie prin adăpostire până la ora 17.00.
Începând cu ora 17.00 în baza hotărârilor adoptate de structurile de management al situaţiilor de urgenţă se desfăşoară acţiuni de evacuare a populaţiei pe căile de comunicaţie fluviale, rutiere şi C.F., precum şi decontaminarea terenului şi populaţiei. La ora 19.30 este amenajată tabăra de primire a persoanelor evacuate din municipiul Medgidia şi încep operaţiunile de cazare.
În data de 21.10.2009 sunt continuate acţiunile de limitare şi înlăturare a efectelor situaţiei de urgenţă, iar structurile de management al situaţiilor de urgenţă dispun măsuri şi acţiuni pe termen mediu şi lung.
În paralel se elaborează primele comunicate pentru mass-media care au menirea să informeze populaţia cu privire la accidentul produs, în scopul eliminării panicii, să recomande cele mai potrivite măsuri şi să ajute la realizarea unor mijloace improvizate de protecţie.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 714

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 593

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 739

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 997

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1329

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1598

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 1000

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 790

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 623

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 831

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 702

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 592

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 1033

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 622

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 749