Întrevederi ale ministrului Bogdan Aurescu cu Secretarul General al Consiliului Europei, președintele APCE și președintele CEDO

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 26 martie 2015, la Bruxelles, întrevederi cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, și cu președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Dean Spielmann, în marja Conferinţei la nivel înalt cu tema „Implementarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, responsabilitatea noastră comună”.
 
În cadrul convorbirilor cu Thorbjørn Jagland au fost abordate teme privind cooperarea activă dintre România şi Consiliul Europei (CoE) pe o serie de domenii de interes, precum evoluţiile din Vecinătatea Estică şi susţinerea de către România a eforturilor CoE pentru democratizarea statelor din regiune.
 
Secretarul General a apreciat nivelul de cooperare al CoE cu România și a amintit, ca exemplu pozitiv, adoptarea măsurilor legislative privind restituirea proprietăților, care ar putea servi, în opinia sa, ca model și altor state din regiune.
 
Cei doi demnitari au subliniat, în cadrul întrevederii, necesitatea consolidării cadrului juridic al CoE privind măsurile de combatere a terorismului. Ministrul român a evocat, în acest context, și propunerea sa, lansată spre reflecție în cadrul Consiliului Afaceri Externe din 9 februarie 2015, privind utilitatea creării unei curți internaționale care să pedepsească crima de terorism internațional, primită cu interes de Secretarul General.
 
De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre criza din Ucraina, precum şi despre modalităţile concrete de implementare a prevederilor Acordului Minsk II. Un alt subiect discutat de cei doi oficiali l-a reprezentat importanţa continuării reformelor democratice din Republica Moldova, în contextul alegerilor din noiembrie 2014 şi al învestirii unui nou Guvern la Chişinău. Cei doi înalți oficiali au analizat și perspectivele soluționării dosarului transnistrean.
 
În cadrul convorbirilor cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, a fost pus accentul pe componenta regională a cooperării dintre România și APCE, îndeosebi pe rolul țării noastre în susţinerea consolidării valorilor democratice în ţările din vecinătate, precum şi necesitatea respectării tuturor angajamentelor asumate de statele membre CoE la momentul aderării la organizaţie.
 
Ministrul afacerilor externe şi preşedintele APCE au discutat de asemenea despre criza din Ucraina, având în vedere evoluţiile recente în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, inclusiv necesitatea implementării prevederilor Acordului Minsk II.
 
Totodată, cei doi demnitari au evidenţiat interesul şi sprijinul constant al României pentru Republica Moldova şi eforturile acesteia pe calea continuării reformelor democratice, în contextul alegerilor din decembrie 2014 şi a învestirii unui nou guvern la Chişinău. Un punct distinct în cadrul discuţiilor a fost legat de problematica transnistreană, fiind abordată şi situaţia şcolilor cu predare în grafie latină.
 

Demnitarul român a amintit, în cadrul ambelor întrevederi, faptul că anul acesta marchează aniversarea a 20 ani de la semnarea de către România a Convenţiei – Cadru a Consiliului Europei pentru protecţia minorităţilor naţionale, ţara noastră fiind primul stat care a ratificat acest important instrument juridic.
 
În cadrul discuțiilor cu preşedintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Dean Spielmann, ministrul român de externe a subliniat importanța aplicării efective a Convenției la nivel național, precum și angajamentul României în acest sens, dovedit și de cooperarea cu Grefa Curții în ceea ce privește adoptarea unui remediu, apreciat ca eficient de către Curte, privind problema restituirii proprietăților. Ministrul de externe a exprimat sprijinul României pentru aplicarea Declarației Conferinței de la Bruxelles, care corespunde poziției țării noastre. Cei doi oficiali au convenit să continue dialogul cu ocazia unei vizite la Strasbourg a ministrului român de externe, care va avea loc în luna mai.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Mondiale a Libertății Presei

03 May 2024 301

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 438

MAEAniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman

01 May 2024 251

MAERepublica Bulgaria – timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei rutiere bulgare în perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

01 May 2024 319

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

01 May 2024 287

MAERepublica Elenă – Grevă în sectorul transportului public

01 May 2024 253

MAE Atenționare de călătorie în Grecia! Grevă în sectorul transportului public

30 Apr 2024 549

MAE Atenționare de călătorie în Bulgaria pentru perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

30 Apr 2024 1282

Atenționare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, emisă de MAE

30 Apr 2024 522

MAERegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Perturbări ale activității poliției de frontieră din aeroportul Heathrow/Londra

30 Apr 2024 283

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 255

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 30 aprilie 2024, vă semnalăm

30 Apr 2024 236

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 29 aprilie 2024, vă semnalăm

29 Apr 2024 288

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 317

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 274