Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic din cadrul ministerialei de externe NATO din Antalya

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 14 mai 2015, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic (NAC), desfăşurată cu ocazia reuniunii miniștrilor afacerilor externe NATO, care are loc în Antalya (Turcia).
Agenda reuniunii s-a concentrat asupra evoluţiilor din vecinătatea estică şi sudică a Alianţei Nord-Atlantice. Sesiunea NAC s-a desfăşurat cu participarea Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, invitat special al reuniunii.
Şeful diplomaţiei române a subliniat, în intervenţia sa, ca în contextul înrăutăţirii mediului de securitate din jurul Alianţei, este necesară nu doar implementarea completă a deciziilor Aliate, adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie, dar mai ales completarea procesului de adaptare a Alianţei Nord-Atlantice cu o abordare strategică amplă.
În acest sens, Bogdan Aurescu a avansat propunerea unei strategii coerente şi integrate a NATO, "cu două braţe", care să vizeze atât vecinătatea estică, cât şi pe cea sudică. Obiectivele unei asemenea abordări s-ar circumscrie proiectării stabilităţii şi prevenirii conflictelor, cooperării extinse cu ţările partenere din cele două vecinătăţi, precum şi dezvoltării colaborării dintre NATO şi alte organizaţii internaţionale, în special cu Uniunea Europeană. A evidenţiat importanţa coordonării şi cooperării avansate dintre NATO şi UE, pentru a asigura o unitate de acţiune care să permită un răspuns mai eficient la provocările comune.
În acelaşi timp, strategia Aliată ar permite integrarea a trei dimensiuni: un dialog politic consolidat cu partenerii, întărirea capabilităţilor acestora pentru a răspunde provocărilor de securitate, inclusiv a ameninţărilor hibride, şi construirea unor instituţii eficiente şi puternice la nivelul partenerilor.
„În perspectiva Summit-ului NATO de la Varşovia, din 2016, o asemenea abordare strategică va permite NATO integrarea într-un cadru politic subsumat unei viziuni pe termen lung a instrumentelor existente, atât pentru est, cât şi pentru sud, pentru a răspunde provocărilor specifice de securitate din fiecare regiune. În acelaşi timp, România susține un efort Aliat pro-activ destinat identificării vulnerabilităţilor şi nevoilor partenerilor şi nu doar o atitudine reactivă, precum şi multiplicarea rezultatelor pozitive prin cooperarea extinsă cu alte organizaţii, în principal Uniunea Europeană”, a mai subliniat ministrul român.

Bogdan Aurescu a mai arătat că valoarea adăugată a propunerii privind strategia Aliată pentru est şi sud rezidă în contribuţia esenţială la creşterea securităţii regionale, inclusiv printr-o apropiere a partenerilor de Alianţa Nord-Atlantică. În acest context, ministrul român a exprimat speranţa lansării cât mai curând a pachetului privind Consolidarea Capabilităţilor de Apărare pentru Republica Moldova, decis la Summit-ul din 2014.
Nu în ultimul rând, ministrul a subliniat necesitatea includerii mai ferme a zonei Marii Negre pe harta strategica a Alianţei, zona Marii Negre - al cărei echilibru de securitate a fost afectat de criza din Ucraina - plasându-se chiar la punctul de conexiune între vecinătatea estica şi cea sudică a Alianţei, deci având o relevanţă strategică suplimentară, pe care România a susţinut-o constant în ultimii ani.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Mondiale a Libertății Presei

03 May 2024 284

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 430

MAEAniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman

01 May 2024 229

MAERepublica Bulgaria – timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei rutiere bulgare în perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

01 May 2024 273

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

01 May 2024 251

MAERepublica Elenă – Grevă în sectorul transportului public

01 May 2024 228

MAE Atenționare de călătorie în Grecia! Grevă în sectorul transportului public

30 Apr 2024 525

MAE Atenționare de călătorie în Bulgaria pentru perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

30 Apr 2024 1243

Atenționare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, emisă de MAE

30 Apr 2024 453

MAERegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Perturbări ale activității poliției de frontieră din aeroportul Heathrow/Londra

30 Apr 2024 266

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 249

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 30 aprilie 2024, vă semnalăm

30 Apr 2024 228

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 29 aprilie 2024, vă semnalăm

29 Apr 2024 280

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 310

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 269