România asigură în 2014 preşedinţia Grupului de lucru general (GWG) din cadrul Aranjamentului de la Wassenaar

 
7 ianuarie  2014
 
    Comunicat de presă
România asigură în 2014 preşedinţia Grupului de lucru general (GWG) din cadrul Aranjamentului de la Wassenaar pentru controlul exporturilor de arme convenţionale şi de produse şi tehnologii cu dublă utilizare (AW)
 
România a preluat, de la începutul acestui an, preşedinţia Grupului de lucru general (GWG) din cadrul Aranjamentului de la Wassenaar pentru controlul exporturilor de arme convenţionale şi de produse şi tehnologii cu dublă utilizare (AW). Funcţia de preşedinte al GWG va fi exercitată de reprezentantul permanent al României pe lângă Organizaţiile Internaționale de la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, care va prezida cele două sesiuni ale GWG, din lunile mai şi octombrie 2014. În exercitarea funcţiei sale, preşedintele român al GWG va fi sprijinit de o echipă formată din experţi ai Misiunii permanente a României de pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena și direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv Departamentul pentru controlul exporturilor (D-ANCEX).
 
Prin exercitarea funcţiei de preşedinte al GWG, România urmăreşte dinamizarea dialogului între statele membre în abordarea principalelor teme de pe ordinea de zi, respectiv realizarea la timp şi în conformitate cu regulile în materie a schimbului de informaţii generale şi specifice de control al exporturilor, consolidarea procesului de licenţiere şi control, asigurarea transparenţei exporturilor/transferurilor de arme convenţionale şi produse şi tehnologii cu dublă utilizare. Totodată, preşedinţia română va urmări şi alte teme importante, precum acordarea de asistenţă statelor care nu participă la Aranjamentul de la Wassenaar şi admiterea de noi membri. În acelaşi timp, România, în calitate de preşedinte al GWG va sprijini cooperarea statelor părţi la Aranjamentului de la Wassenaar în vederea  creării unor seturi comune de reguli care să contribuie la consolidarea eforturilor împotriva ameninţărilor la adresa păcii şi securităţii internaţionale şi regionale, pe care le reprezintă acumulările destabilizatoare de armament.
 
Informaţii suplimentare:
 
Aranjamentul de la Wassenaar (AW) pentru controlul exporturilor de arme convenţionale şi de produse şi tehnologii cu dublă utilizare a fost creat în 1996 ca succesor al Comitetului de coordonare al controlului multilateral al exporturilor (COCOM). AW îşi propune să contribuie la întărirea securităţii şi stabilităţii la nivel regional şi internaţional prin promovarea transparenţei şi responsabilităţii, a schimbului de informaţii generale şi specifice şi a coordonării multilaterale în transferurile de arme. Totodată, statele participante sprijină eforturile comunităţii internaţionale de prevenire a acumulărilor destabilizatoare de arme.
România este membru fondator al AW. Participarea României la Aranjamentul de la Wassenaar pentru controlul exporturilor de arme convenţionale şi de produse şi tehnologii cu dublă utilizare a fost aprobată prin Legea nr. 499 din 11 iulie 2002, care reglementează şi contribuţia anuală a României la funcţionarea Secretariatului AW.
Prin participarea la acest grup de elită al producătorilor şi exportatorilor de produse şi tehnologii militare avansate, România s-a angajat să contribuie la pacea şi securitatea regională şi internaţională, alături de  celelalte 40 de state participante la Aranjament.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rămas fără titlul de „luptător cu rol determinant", un revoluționar constănțean îl cheamă în judecată pe președintele Iohannis

04 Nov 2022 1597

Nicolae Ciucă analizează dacă îşi va depune candidatura la preşedinţia PNL. "Eu până în acest moment nu am luat o decizie"

03 Apr 2022 969

Decizie a CCR Iohannis trebuie să desemneze un alt premier. Există conflict juridic privind desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de premier

24 Feb 2020 2002

UPDATE Alegeri prezidențiale 2019 Politicienii României unde și pentru ce au votat. Declarații la urne

24 Nov 2019 2778

Decrete de decorare semnate astăzi de Klaus Iohannis

01 Aug 2019 1305

Cu cine a fost coleg la Academia Navală. Detalii din trecutul lui Florentin Pandele. Și-a anunțat candidatura la prezidențiale

01 Jun 2019 4908

Mobilitatea pacienților cu boli rare, unul dintre obiectivele Președinției române a Consiliului Uniunii Europene

03 Mar 2019 1267

Editorial Ţinutele alese de femeile ministru la preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România. Păreri pro şi contra

17 Jan 2019 1775

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, în vizită la Strasbourg. Va prezenta prioritățile Președinției României la Consiliul UE

13 Jan 2019 1267

Manifestaţie în apropierea Ateneului Român, sub sloganul ''Vrem Europa, nu dictatură''

10 Jan 2019 1674

Senatorul ALDE Ion Popa, despre preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene

04 Jan 2019 1794

Este aşteptată semnătura preşedintelui Klaus Iohannis. Localitatea Băneasa din judeţul Constanţa va redeveni comună

25 Dec 2018 2775

SUA Descoperire impresionantă, la reşedinţa din New York a soţilor Clinton

24 Oct 2018 2092

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale „ Președintele României consideră că rectificarea bugetară anunțată reprezintă o încălcare grosolană“

07 Aug 2018 1098

Klaus Iohannis „Marcarea Zilei Imnului Naţional constituie un bun prilej de a reînnoi angajamentul nostru pentru consolidarea unei Românii puternice“!

29 Jul 2018 1616