Guvernul a aprobat Proiectul de lege privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice

 

 

21.04.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Guvernul a aprobat Proiectul de lege privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice

            În şedinţa de Guvern din  21.04.2010 s-a aprobat Proiectul de Lege care reglementează stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice în concordanţă cu prevederile actualului Cod silvic – Legea nr.46/2008.

            Ordonanţa de urgenţă stabileşte faptele contravenţionale care pot fi sancţionate în cazurile de încălcare a prevederilor din Codul silvic referitoare la administrarea pădurilor, la amenajarea pădurilor, la integritatea fondului forestier, paza şi protecţia pădurilor, la regenerarea pădurilor şi punerea în valoare a masei lemnoase, la exploatarea masei lemnoase şi recoltarea produselor nelemnoase, precum şi la controlul aplicării normelor privind circulaţia materialelor lemnoase.

            “Era nevoie de modificări ale sancţionării contravenţiilor silvice, întrucât Codul silvic din anul 2000 era perimat. Având în vedere fenomenul tăierilor ilegale cu care ne confruntăm, am introdus sancţiuni drastice pentru o arie mai largă de abateri. Pentru mai multă eficienţă în aplicarea măsurilor prevăzute, am inclus Jandarmeria, Poliţia de frontieră şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, pe lângă cei din sistemul silvic, care vor putea aplica aceste sancţiuni în cazul constatării unor abateri de la Codul silvic”, a declarat  László Borbély.

Ordonanţa de urgenţă prevede şi sancţiuni contravenţionale complementare, cum ar fi reţinerea sau confiscarea materialelor lemnoase şi mai stabileşte, de asemenea, şi cazurile în care limitele sancţiunilor se dublează dacă fapta este săvârşită în mod repetat.

            Sumele încasate din plata amenzilor vor fi distribuite  astfel: 20% se varsă în contul persoanei juridice în structura căreia îşi desfăşoară activitatea agentul constatator care a aplicat amenda, iar 80% la bugetul de stat în cazul contravenienţilor persoane juridice sau, după caz, la bugetul local pentru contravenienţii persoane fizice.

            Actul normativ defineşte şi persoanele care au obligaţia şi dreptul să efectueze controlul, să constate contravenţiile silvice şi să aplice sancţiunile – numite agenţi constatatori  şi care pot fi: personalul silvic din cadrul autorităţii publice centrale, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi al structurilor sale teritoriale,  personalul silvic din cadrul structurilor de rang superior şi al ocoalelor silvice private,  personalul silvic din cadrul structurilor de administrare ale parcurilor naţionale şi ale parcurilor naturale,  ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române şi ai Poliţiei de Frontieră, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul serviciilor profesionale pentru situaţii de urgenţă.

DIRECŢIA DE COMUNICARE


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Local Constanța obligă Uniunea Pensionarilor să îi achite serviciile juridice dintr-un proces anterior (MINUTA)

25 Apr 2024 451

Electrocentrale Constanța SA, proces cu municipalitatea pentru anularea unei HCL din 2001, prin care mai multe trenuri au fost preluate de primărie. Decizia Tribunalului (MINUTA)

25 Apr 2024 407

Achiziționarea serviciilor de consultanță juridică și reprezentare juridică în instanță pentru Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța, în atenția consilierilor județeni (DOCUMENT)

22 Apr 2024 357

Ședință CJ Constanța Achiziția serviciilor juridice de consultanță pentru obiectivele de investiții în curs de realizare, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

21 Apr 2024 440

Percheziții în Constanța Peste 15 vehicule folosite în operațiuni ilegale cu deșeuri, sechestrate (FOTO)

18 Apr 2024 700

Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată

17 Apr 2024 553

Percheziții în municipiul Constanța, Năvodari, Lumina, Topraisar și Dulcești (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 907

Firme Constanța Asociatul unic al societății Medicale Hipocrate SRL a decis dizolvarea și lichidarea firmei!

16 Apr 2024 571

Vladimir Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România

16 Apr 2024 598

Numărul creditorilor a trecut de 400 Se cere insolvența GSP Offshore SRL, administrată de Gabriel Comănescu. Dosarul, amânat pentru finele lunii mai

14 Apr 2024 1213

Un fost ministru de Interne în Guvernul Petre Roman s-a stins din viață. „Moartea sa reprezintă o pierdere majoră pentru România“

14 Apr 2024 2123

Afaceri Constanța Primăria Lumina a închiriat mai multe terenuri către persoane fizice și juridice

05 Apr 2024 1686

Amânare de pronunțare în cazul primarului din Smârdan, Tulcea, Vasile Mărculescu!

04 Apr 2024 682

UPDATE Un nou termen la Judecătoria Mangalia în dosarul tragediei de la 2 Mai! Cererea de schimbare a încadrării juridice, respinsă de instanță (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 1219

Post vacant la Spitalul Municipal Mangalia, județul Constanța! Cine poate participa la concurs

01 Apr 2024 816