Minodora Cliveti - "Lucratorii detasati au nevoie de o protectie reala pe piata muncii europene"

Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, al carui membru este europarlamentarul Minodora Cliveti, a analizat in cadrul sedintei de lucru situatia propunerii de directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind punerea in aplicare a Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii, act legislativ destinat intreprinderilor care detaseaza in mod temporar lucratori intr-un alt stat membru decat cel a carui legislatie guverneaza raportul de munca.
 
Obiectivul directivei este de a concilia exercitarea libertatii fundamentale de a presta servicii transfrontaliere cu asigurarea protectiei adecvate a drepturilor lucratorilor detasati temporar in strainatate in acest scop.
 
Actul normativ isi propune sa aduca o imbunatatire reala si semnificativa fata de situatia existenta in prezent, incercand sa ofere o protecţie sporita lucratorilor detasati, avand in vedere ca datele actuale arata vulnerabilitatea acestora atunci cand angajatorul este de rea credinta.
 
Propunerea se afla in prezent in negociere la nivelul institutiilor europene, punctele sensibile referindu-se in special la masurile de control pe care trebuie sa le ia statele membre in ceea ce priveste lucratorii detasati si la aspectele legate de relatiile de subcontractare, cu precadere la raspunderea individuala si solidara.
 
Astfel, se are in vedere stabilirea unei liste clare de masuri administrative si de control care trebuie utilizata de organismele de control dintr-un stat membru atunci cand verifica o companie care detaseaza lucratori. Aceste masuri au ca scop sa impiediece autoritatile dintr-un stat membru sa impuna masuri aleatorii, care ar impovara companiile care detaseaza lucratori din alte state membre.
 
De asemenea, este importanta instituirea unui sistem de responsabilitate individuala si in solidar, general, care sa prezinte sanctiuni efective si proportionate impotriva contractorului in situatia in care lucratorii au dificultati in a-si obtine drepturile. Totodata, se doreste combaterea cazurilor de abuz impotriva lucratorilor detasati, oferind in acelasi timp flexibilitate statelor membre sa isi mentina sistemele de responsabilitate individuala si in solidar deja functionale.
 
"Avand in vedere ca acest raport important este preconizat a fi aprobat in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg din luna aprilie, sper ca negocierile care sunt in plina desfasurare sa se concretizeze prin a stabili un set fundamental de conditii de munca si de incadrare in munca bine definite, care trebuie respectate de catre prestatorul de servicii din tara gazda pentru a asigura o protectie reala a lucratorilor detasati", a concluzionat Minodora Cliveti.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

17 Jan 2023 2713

#DobrogeaDigitală „Pentru Tafrali, Dobrogea a fost o datorie”

09 Nov 2021 3219

Jurnalist cunoscut, audiat la DIICOT într-un dosar de trafic de droguri. Cine sunt celelate persoane audiate în dosar

16 Jul 2018 3407

Traian Băsescu speră la o redefinire a abuzului în serviciu de către judecătorii CCR

30 May 2016 3454

MAE Atenționare de călătorie Danemarca

03 May 2016 3794

Interviu online cu Robert Boroianu, candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean „După 16 ani de administraţie a echipei PSD Constanţa, avem o situaţie dezastruoasă atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean!”

30 Apr 2016 6202

Angola – Epidemie de febră galbenă

18 Mar 2016 2671

Plaja Modern, scapă de imaginea dezolantă Se anunţă amenzi pentru cei care nu fac curat

15 Mar 2016 5222

Comisia Europeana lansează Raportul de țară 2016

09 Mar 2016 2993

Comunicat PNL Constanta

08 Feb 2016 3022

Atenţionare de călătorie SUA - Condiții meteorologice severe pentru zonele de Nord - Est și Est, Washinhton DC și metropola New York

22 Jan 2016 3019

Atenţionare de călătorie Turcia – Anulare zboruri de pe aeroporturile din Istanbul

19 Jan 2016 2668

Atenţionare de călătorie Bulgaria – coduri de vreme rece, ninsori și polei

06 Jan 2016 2776

Atenţionare de călătorie Belgia – grevă în sistemul feroviar din capitala Bruxelles și din sudul țării

04 Jan 2016 2765

Ungaria – reglementări privind circulaţia camioanelor în perioada Crăciunului

21 Dec 2015 2762