Ministerul Finantelor Publice - Comunicate

Comisia Europeana lansează Raportul de țară 2016

Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat, în parteneriat cu Ministerul Finanțelor Publice, o dezbatere despre raportul de țară privind economia românească, publicat în data de 26 februarie 2016. Raportul menționează progresele înregistrate de Romania și atrage atenția privind riscurile reprezentate de măsurile fiscale și de salarizare luate în afara programului anual de bugetare. Totodată, Comisia Europeana încurajează relansarea investițiilorcontinuarea reformelor structurale și asumarea unor politici fiscale responsabile, acestea fiind de altfel prioritățile pentru 2016 ale Semestrului european, instrumentul de coordonare la nivel european a politicilor economice naționale. În plus, săptămâna aceasta, Comisia Europeană a anunțat ieșirea României din grupul țărilor care înregistrează dezechilibre macroeconomice.
 
„Creșterea economică în România este sustenabilă și se bazează pe investiții. Rata investițiilor a fost printre cele mai ridicate la nivel european, ajungând la 24,9% din PIB, și ne aşteptăm să crească pe termen mediu. Suntem conştienţi că pentru menţinerea acestor tendinţe pozitive avem nevoie de continuarea și accelerarea reformelor structurale”, a declarat Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.
 
"Remarcăm cu toții creșterea economică înregistrată de România în ultimii ani. Avem de-a face cu o situație paradoxală: România se află în topul creșterii în Uniunea Europeană, dar în același timp este și în topul sărăciei. Aceasta înseamnă că modelul de creștere nu lucrează în beneficiul cetățenilor. Comisia Europeană dorește să se asigure că evoluția economiei României este echilibrată, având drept model de competitivitate calitatea și inovarea în locul costurilor reduse cu forța de muncă",  a declarat dna Angela Filote, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, în deschiderea conferinței.
 
Conferința de lansare a Raportului de țară a oferit posibilitatea participanților de a discuta și aduna opinii asupra diferitelor aspecte menționate în document. Aceste opinii vor fi utilizate în elaborarea de către Comisia Europeana a recomandărilor specifice de țară din luna mai 2016.
 
Context
La evenimentul din data de 9 martie au participat dna Anca Dana Dragu, ministrul Finanțelor Publice, dna Claudia Ana Costea, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, dl Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naționale, dl Cristian Ghinea, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru, și dna Ioana Bivolaru, director general la Ministerul Afacerilor Externe. Comisia Europeană a fost reprezentată de d-nii Servaas Deroose, director-general adjunct, și Stefan Olsson, director, precum și alți oficiali implicați în procesul de monitorizare a guvernanței economice. La dezbatere au participat și alți reprezentanți ai autorităților române, precum și ai mediului de afaceri, academic și ai societății civile.
 
În noiembrie 2015, Comisia Europeană a prezentat Analiza anuală a creșterii, punctul de pornire al Semestrului european 2016. La finalul lunii februarie 2016 au fost publicate rapoartele de țară ce analizează politicile economice și sociale ale statelor membre.
 
Statele membre urmează să transmită Comisiei Europene, în aprilie, programele naționale de reformă și de convergență. Pe baza acestora și a rapoartelor de țară, Comisia va prezenta recomandări specifice pentru fiecare stat membru.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raportul Comisiei juridice privind solicitarea DNA pe numele lui Tăriceanu ar putea fi inclus pe ordinea de zi a Senatului

03 Jun 2019 455

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, raport la doi ani de mandat ”Am încercat ca prin activitatea desfășurată să pun, să punem în centrul activității cetățeanul”

04 Mar 2019 532

Procurorul general Augustin Lazăr, audiat în Secţia pentru procurori a CSM pe 13 noiembrie

25 Oct 2018 442

Dezbaterile asupra Codului Penal continuă astăzi Peste 30 de amendamente, pentru abuzul în serviciu. Ce declară Florin Iordache, președintele Comisiei pentru Legile Justiției

02 Jul 2018 668

Surse. Ce a decis Secţia pentru procurori a CSM în cazul procurorului general Augustin Lazăr acuzat că a încălcat Codul Deontologic

26 Jun 2018 495

A fost publicat Raportul CNSAS pe 2017. Cazuri din toate județele. Consilieri, revoluționari, candidați. Avem și de la Constanța

14 Mar 2018 1331

Sinteza raportului în cazul polițistului pedofil a fost publicată. Concluziile anchetei (document)

16 Feb 2018 1021

Florin Iordache, despre raportul privind activitatea DNA - ”Ministrul Justiţiei nu are cum să arunce raportul DNA în curtea Parlamentului”

16 Feb 2018 898

Raportul pieței de e-commerce 2017 Românii au cumpărat online de 2,8 miliarde de euro

12 Jan 2018 1154

Mihai Tudose nu vrea să-l demită pe şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu

10 Jan 2018 1983

Parlamentari din arcul puterii cu probleme de incompatibilitate sau conflict de interese. Deputatul USR Stelian Ion a cerut invalidarea mandatelor

07 Dec 2017 1501

Parlamentul a demis conducerea TVR. Iată motivul!

27 Sep 2017 1139

UPDATE. Toţi miniştrii PSD şi-ar fi semnat demisiile din Guvern. Doar 13% din măsurile promise în programul de Guvernare ar fi fost îndeplinite (document)

14 Jun 2017 1193

O fostă angajată a ITM Constanţa a fost condamnată pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragere de înscrisuri

24 Mar 2017 4247

Nereguli în evidenţele financiare ale Primăriei Mangalia! Ce a descoperit Curtea de Conturi la controale (document)

07 Feb 2017 2402