Mircea Geoana a sustinut intensificarea parteneriatului romano-israelian in domeniul cercetarii stiintifice si tehnologice

Comunicat de presă
Mircea Geoană a susţinut intensificarea parteneriatului româno-israelian în domeniul cercetării ştiinţifice şi tehnologice

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi Preşedintele Statului Israel, Shimon Peres, au discutat în cadrul unei întâlniri oficiale ce a avut loc vineri, 13 august, la Parlamentul României, despre cooperarea bilaterală dintre România şi Israel în domeniul tehnologiei şi cercetării, precum şi în ceea ce priveşte educaţia şi apărarea.
“O cooperare mai îndrăzneaţă în domeniul tehnologic şi al cercetării ştiinţifice ar face parteneriatul dintre România şi Israel mai puternic şi mai cuprinzător”, a declarat Mircea Geoană.
Cooperarea bilaterală în domeniul ştiinţific are un înalt potenţial, având în vedere numărul important de israelieni de origine româna care sunt prezenţi în centrele de cercetare şi în universităţile din întreaga lume. De asemenea, există deja o platformă de cooperare menţinută între membrii comunităţii israeliene aflate în România şi locuitorii de origine română din Israel, mulţi dintre aceştia fiind medici, cercetători sau oameni de ştiinţă. Mircea Geoană a sugerat că România şi Israel ar trebui să aprofundeze colaborarea între universităţi şi institute de cercetare în domeniul farmaceutic, tehnologic, IT&C. Preşedintele Shimon Peres a salutat propunerea lui Mircea Geoană, adăugând că ar trebui să se acorde o mai mare importanţă finanţării departamentelor de cercetare şi dezvoltare din universităţi.
Referindu-se la parcursul ţării noastre în ultimii 20 de ani, Mircea Geoană a afirmat că România a cunoscut o formă de dezvoltare căreia îi lipsesc bazele structurale, asta şi pentru că sectorul ştiinţifico – tehnologic este încă unul slab exploatat. “Dezvoltarea sectorului ştiinţifico – tehnologic este cheia dezvoltării pe termen lung a unui stat”, a mai adăugat Mircea Geoană.
Unul dintre subiectele importante abordate în cadrul întrevederii a fost educaţia, în contextul în care atât preşedintele israelian, cât şi preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor au subliniat importanţa educaţiei în dezvoltarea unui stat. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a remarcat importanţa schimbului de experienţă între elevii şi studenţii din România şi Israel.
Shimon Peres a arătat că în Israel se acordă o importanţă majoră educaţiei, tratată ca un proces continuu, care începe din prima zi de grădiniţă şi se termină în ultima zi de facultate. Oficialul israelian a mai subliniat ponderea semnificativă pe care o are educaţia în viaţa israelienilor, exprimând şi părerea potrivit căreia o ţară poate fi judecată şi după calitatea învăţământului.
În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul apărării, discuţiile s-au axat pe importanţa negocierilor la nivel internaţional şi a eforturilor de a menţine o legătură transatlantică puternică în secolul 21.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 656

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 553

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 715

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 974

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1287

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1564

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 971

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 762

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 607

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 815

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 683

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 587

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 1005

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 614

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 741