Vă mai amintiţi cum au ajuns unii parlamentari aleşi ai neamului?Cine sunt deputaţii şi senatorii prin redistribuire

parlamentari-MihaiLupu.jpgDeputaţii Mihai Lupu, Constantin Chirilă şi Maria Stavrositu, precum şi senatorii Puiu Haşotti şi Mircea Banias nu şi-au câştigat mandatele de parlamentari de pe locul I, ci prin redistribuire.

În noiembrie 2008, în România au avut loc primele alegeri generale în sistem uninominal. În realitate, nu a fost vorba despre un vot uninominal pur, ci despre un sistem mixt, în urma căruia, printr-un calcul complex, de neînţeles pentru alegătorul de rând, în Parlament au fost „catapultaţi" candidaţi de pe locurile doi şi trei. Evident, în detrimentul celor de pe locul 1, care obţinuseră scoruri mult mai bune. Sistemul a fost, deci, unul proporţional în colegii uninominale. Efectul acestui pseudo-uninominal este pervers, alegătorii fiind reprezentaţi în Camera Deputaţilor şi în Senat nu de cei pe care i-au preferat şi care au obţinut cele mai bune scoruri, ci de următorii clasaţi.

Lupu şi Haşotti, parlamentari prin redistribuire

Dintre cei 14 parlamentari constănţeni, zece deputaţi şi patru senatori, o parte au ajuns în Parlament de pe locul I, iar o parte prin redistribuire, de primii clasaţi în colegiile lor despărţindu-i câteva procente bune.

parlamentari-PuiuHasotti02.jpgGheorghe Dragomir, liderul Organizaţiei Judeţene a PNL, este singurul parlamentar liberal de Constanţa care a ajuns în Camera Deputaţilor de pe locul I. Spre deosebire de el, colegii săi de partid Mihai Lupu şi Puiu Haşotti au prins un loc în Parlament graţie redistribuirii. Astfel, Mihai Lupu este azi deputatul Colegiului 2, deşi principalul său contracandidat, social-democratul Lucian Băluţ, a avut un scor de 49,64%, fiind, se pare, cel mai mare scor pe ţară care a rămas sub linie. La fel, senatorul Puiu Haşotti a prins un nou mandat de parlamentar tot datorită redistribuirii. Contracandidatul său, Liviu Brăiloiu, candidat la vremea aceea din partea PSD, a avut un rezultat cu mult peste Haşotti.

Iorguş, singurul pedelist ajuns parlamentar de pe locul I

parlamentari-ConstantinChirila.jpgÎn ceea ce-i priveşte pe parlamentarii democrat-liberali de Constanţa, ei bine, dintre cei patru, doar unul a ajuns în Parlamentul României de pe locul I. Este vorba despre Zanfir Iorguş, deputatul Colegiului 5, care a obţinut 34,54%, cu puţin peste Mircea Stănescu (34,12%). Deputaţii Colegiilor 4 şi 10, Constantin Chirilă şi Maria Stavrositu, ocupă astăzi un loc în forul legislativ în urma redistribuirii. Maria Stavrositu a obţinut peste 35% la scrutinul din 30 noiembrie 2008, dar contracandidata sa, Marioara Cojoc, a scos 45,14%. Nici senatorul Mircea Banias, fost membru PDL, actual preşedinte interimar al PC Constanţa, nu şi-a văzut visul cu ochii de pe locul I. El a prins un mandat de parlamentar graţie aceleiaşi redistribuiri, efect pervers al pseudo-uninominalului.

Parlamentari PSD în fiefuri PSD

Spre deosebire de colegii lor din Parlament, social-democraţii constănţeni au „împuşcat" mandatul de parlamentar de pe prima poziţie. Este vorba despre deputatul Cristina Dumitrache, aflată la primul mandat de parlamentar într-un colegiu considerat fief PSD (Colegiul 3), deputaţii Eduard Martin (Colegiul 6) şi Matei Brătianu (Colegiul 7) şi deputatele Manuela Mitrea (Colegiul 8) şi Antonella Marinescu (Colegiul 9). Cât despre senatori, este vorba despre Nicolae Moga (Colegiul 2), aflat la primul mandat de parlamentar, şi Alexandru Mazăre (Colegiul 3), aflat la al doilea mandat, după ce, în legislatura 2004-2008, a fost deputat.

Iată de ce, pentru unii dintre aleşii neamului acest vot uninominal a reprezentat o şansă, în vreme ce pentru alţii un teribil ghinion.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiect adoptat tacit de Senat Condițiile în care un minor de 17 ani poate conduce un un autovehicul

27 May 2024 318

Statele baltice și Polonia ar putea desfășura trupe în Ucraina dacă Rusia sparge apărarea Kievului

26 May 2024 564

CN ACN 40 de ani de la inaugurarea Magistralei Albastre

23 May 2024 613

Președintele Klaus Iohannis, despre bătaia din Parlament „Este incalificabil evenimentul de ieri, din Parlamentul României“

22 May 2024 416

Un deputat AUR continuă procesele pentru a-și recupera o parte din indemnizație. Procesele se desfășoară la Curtea de Apel Constanța

01 May 2024 335

Reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani

30 Apr 2024 789

Trei parlamentari din România, vizați de un grup de hackeri susținut de guvernul chinez

26 Mar 2024 670

70% din operatorii de cazinouri din țară susțin restricționarea totală a publicității

20 Feb 2024 575

Plângere penală împotriva mai multor parlamentari AUR. Printre ei este și deputatul Dănuț Aelenei de la Constanța

07 Feb 2024 892

Ședință de plen la Camera Deputaților pentru proiectele referitoare la autonomia ținutului secuiesc

28 Dec 2023 855

Ședinţă a Camerei Deputaților pentru a dezbate trei proiecte referitoare la autonomia ţinutului secuiesc

27 Dec 2023 727

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru 2024 (VIDEO)

20 Dec 2023 853

Proiect USR pentru siguranța în școli

17 Dec 2023 1297

Propunere legislativă privind sistemului naţional de biblioteci din România! Despre ce este vorba

06 Dec 2023 824

Propunere de lege care completează cadrul legal existent privind punctele gastronomice locale

30 Nov 2023 766