Chiulangii, eliminati din proiectele nationale

Programul "Bani de liceu" se apropie de final

Fata de programul cu calculatoarele, de aceasta data, sunt avantajati elevii care sunt bolnavi, liceenii orfani, urmasi ai eroilor si cei care provin din mediul rural * Nu pot beneficia de acest program national de protectie sociala liceenii care au mai mult de 20 de ore de absente la discipline diferite, cei care au fost eliminati de la cursuri pe o perioada cuprinsa intre trei si cinci zile, in cazul in care au fost exmatriculati sau au nota la purtare sub sapte * Evaluarea cererilor se va face in data de 18 octombrie, urmand ca pe 27-28 octombrie sa fie afisata lista beneficiarilor

Liceenii mai au la dispozitie doar patru zile pentru a-si depune dosarele pentru a beneficia de programul national de protectie sociala "Bani de liceu", prin care se acorda un sprijin financiar in valoare de 1800.000 de lei net lunar elevilor aflati in licee si in scolile de arte si meserii, care provin din familii cu venituri modeste, respectiv familiile in care venitul pe ultimele trei luni, pe membru de familie, este de maximum 1500.000 de lei. De asemenea, acesta este un program important pentru dezvoltarea invatamantului liceal deoarece aduce o majorare considerabila a sumelor de bani acordate celor cu venituri insuficiente. Potrivit declaratiilor inspectorului scolar general, Petrica Miu, pe langa criteriile principale de venit privind eligibilitatea potentialilor beneficiari, mai exista si alte criterii de departajare subsidiare. Altfel spus, se va tine cont si de statutul juridic al elevilor, in sensul ca au prioritate orfanii, urmasii eroilor revolutiei, persoane cu anumite boli. Un al doilea criteriu este domiciliul, prioritate dandu-se celor din mediul rural, insa aceste criterii nu elimina venitul minim pe membru de familie care ramane criteriu principal, dar departajarea se face si prin luarea in calcul a acestor doua criterii subsidiare.

Avantaj, elevii saraci

Programul national de protectie sociala "Bani de liceu" se va desfasura pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe timpul pregatirii si sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma, dar si pe perioada practicii in productie. Miu a mentionat ca plata sprijinului financiar se va face prin unitatile scolare direct catre elevii beneficiari ai programului. Totodata, pentru punerea in practica a acestui program, la nivelul fiecarui liceu si al fiecarei scoli de arte si meserii va fi constituita o comisie de acordare a sprijinului financiar, desemnata de consiliul de administratie a unitatii de invatamant. In momentul de fata, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean i-a instruit pe directorii unitatilor de invatamant de pe raza judetului Constanta in ceea ce priveste programul, urmand ca de la data de 1 noiembrie acesta sa poata fi pus in aplicare. Totodata, acest tip de bursa se acorda pe baza de cerere (dosar), formulata de reprezentantul legal al elevului, inregistrata - pentru anul scolar 2004/2005 - pana la data de 15 octombrie, la unitatea de invatamant la care elevul isi desfasoara activitatea. Fata de programul cu calculatoarele, de aceasta data, sunt avantajati elevii care sunt bolnavi (cei care sufera de tuberculoza, de diabet, de insuficienta renala, astm bronsic etc.), liceenii orfani, urmasi ai eroilor si cei care provin din mediul rural si isi desfasoara activitatea in alta localitate decat cea de domiciliu. Nu pot beneficia de acest program national de protectie sociala liceenii care au mai mult de 20 de ore de absente la discipline diferite, cei care au fost eliminati de la cursuri pe o perioada cuprinsa intre trei si cinci zile, in cazul in care au fost exmatriculati sau au nota la purtare sub sapte. In plus, pot beneficia de acest program mai multi elevi dintr-o familie (in metodologie nu se face nici o precizare cu privire la faptul ca dintr-o familie poate beneficia de acest program numai un membru). De asemenea, liceenii care au dreptul la bursa sociala, pot sa isi depuna dosarul, iar in momentul in care sunt nominalizati ca fiind beneficiari ai programului pot renunta la primul ajutor in favoarea celui de-al doilea. Evaluarea cererilor se va face in data de 18 octombrie, urmand ca pe 27-28 octombrie sa fie afisata lista beneficiarilor. Eventualele contestatii se vor depune in zilele de 2-4 noiembrie, acestea fiind analizate si rezolvate la sediul Inspectoratului Scolar Judetean, de catre o comisie speciala.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 385

Licitații Tulcea Școala Gimnazială Carcaliu, dotată cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale de firmele Woodart SRL și Abitek Devices SRL (DOCUMENTE)

28 Apr 2024 556

“CONSTRUIESC DE MIC, CU BRICK” – atelier de creatie sustinut de Brick Romania in institutiile de invatamant constantene

26 Apr 2024 502

Ministerul Educației Ghid de întrebări și răspunsuri - Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță

24 Apr 2024 456

Licitații Tulcea Woodart SRL va dota Școala Gimnazială Ostrov cu mobilier și materiale didactice (DOCUMENT)

19 Apr 2024 393

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 538

Primăria Tuzla, județul Constanța, organizează licitația pentru achiziția de mobilier școlar și echipamente digitale

14 Apr 2024 480

Centrul Militar Zonal Constanța Înscrierile pentru instituțiile de învățământ superior militar sunt în toi

13 Apr 2024 492

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 606

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 599

Licitații Constanța Licitație pentru dotarea cu echipamente digitale a liceului „Emil Racoviță” din Techirghiol. Când va avea loc (DOCUMENT)

03 Apr 2024 512

Etapa județeană a Concursului de creativitate ”Speak Out”, ediția a XVI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

02 Apr 2024 724

Licitații Constanța Primăria Topalu, achiziție de la o firmă din Ploiești care vizează Școala Gimnazială nr. 1 din comună (DOCUMENT)

01 Apr 2024 562

Părinții din Constanța susțin instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile de învățământ preuniversitar

01 Apr 2024 505

Primăria comunei Costinești, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ (DOCUMENT)

29 Mar 2024 620