Olandezii de la Van Oord, la raport „Digul submers din Tomis Nord este gata“ (galerie foto) (document)

Eroziunea costieră din zona de litoral a Mării Negre de pe teritoriul Românie a devenit un risc pentru mediu, fenomenul manifestându-se pe diferite trepte de intensitate de-a lungul celor aproximativ 240 de kilometri măsuraţi de la nord la sud, de la braţul Chilia şi până la Vama Veche.
 
Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, sectoarele cele mai afectate de fenomene de eroziune sunt Mamaia, Tomis, Eforie, Tuzla, Olimp - Venus, Saturn - Mangalia, 2 Mai - Vama Veche. Eroziunea cea mai accentuată se manifestă în staţiunea Mamaia, unde se estimează o retragere a liniei ţărmului de circa 40 de metri în următorii 20 de ani. Multe dintre digurile şi consolidările de la poalele falezelor prezente de-a lungul coastei Mării Negre sunt în stare proastă şi tot mai ineficiente din cauza atacului valurilor. Ieri, în cadrul unei conferinţe, Van Oord Dredging and Marine Contractors BV a prezentat stadiul lucrărilor din cadrul proiectului „Protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre“. La eveniment au fost prezenţi: Marius Stamat, Johannes Hafkenscheid şi Alexandru Matei - din partea Van Oord, Hristu Uzun - din partea ABADL, Ionela Adam - din partea Romair Consulting SRL.
Potrivit managerului de proiect, Marius Stamat, lucrările executate de Van Oord Dredging And Marine Contractors BV constau în construirea unor diguri sparge-val emerse, a unor diguri sparge-val submerse, precum şi în extinderea plajei prin înnisipare în Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord.

 Diguri submerse, diguri emerse şi plaje reînnisipate


 „În cadrul lucrărilor, vor fi executate diguri submerse, diguri emerse legate la ţărm şi înnisipate plaje. Pentru digurile submerse vor fi folosite 243.000 de tone de piatră, pentru digurile emerse, 699.000 de tone de piatră şi pentru înnisipare plaje - 3,7 metri cubi de nisip. Pentru lucrări se vor folosi excavatoare pe uscat, nava cu plasare laterală a pietrei SSDV Frans, excavator plutitor Razende Bol, gabare, remorchere, dar şi o dragă auto-refulantă Utrecht“, a declarat Marius Stamat. Potrivit acestuia, în zona Tomis Nord au fost executate trei diguri emerse. Urmează să fie realizat şi un dig submers, iar pentru lucrările de înnisipare, vor fi folosite 810.000 de metri cubi de nisip. Alte două diguri emerse şi un dig submers vor fi realizate în zona Tomis Centru. Tot aici se vor folosi pentru înnisipare de plaje 600.000 de metri cubi de nisip. De asemenea, în zona Tomis Sud se vor realiza trei diguri emerse şi unul submers. Pentru lucrările de înnisipare din această zonă, va fi nevoie de 775.000 de metri cubi de nisip. Lucrările realizate în zona Eforie Nord cuprind trei diguri emerse, trei diguri submerse, iar pentru înnisiparea plajelor se vor folosi 1.150.000 de metri cubi de nisip. „La ora actuală, digul submers din Tomis Nord este gata. Digurile emerse vor fi gata în luna ianuarie 2015, iar plaja va fi înnisipată în luna decembrie a acestui an“, a mai spus Marius Stamat.

 Cum se face reînnisiparea plajelor

 Pentru proiectul de reabilitare a plajelor din zona Constanţa, mai multe plaje adiacente municipiului trebuie reînnisipate. Nisipul care va fi utilizat în acest scop a fost găsit în două zone de extracție din vecinătatea municipiului. Perimetrul de împrumut pentru dragarea depozitelor de nisip în vederea relocării este situat în apele teritoriale româneşti, pe platoul continental, în două zone: zona nord, în suprafaţă de 2.26 km2, şi zona sud, în suprafaţă de 2,84 km2. Adâncimea apei în zona perimetrului de împrumut este de aproximativ 27 de metri, iar distanţa de la ţărm este de 1.500 de metri. Nisipul va fi adus de la draga auto-refulantă Utrecht până la mal prin tubulaturi submarine. În prezent, la realizarea lucrărilor lucrează 80 de persoane, însă numărul acestora va creşte în momentul demarării lucrărilor de înnisipare a plajelor. În urma acestora, plaja va avea o lăţime de cel puţin 60 de metri în orice punct de-a lungul coastei, în zona Tomis Nord.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Nisiparii de la Nisipuri SA

24 Sep, 2014 10:44

Cred ca olandezii vor avea dificultati, sa intinda 3,7 metri cubi de nisip pe 2,26 kilometri patrati de plaja.

Articole asemanatoare

Peste 940 milioane lei Iată ce vizează cel mai recent contract semnat între ABADL și firma care se va ocupa de reducerea eroziunii costiere de pe litoral

16 Nov 2023 1104

ABADL S-a finalizat semnarea celor 11 contracte pentru reducerea eroziunii costiere

10 Nov 2023 902

Portul, digul și litigiul! Peste 150 milioane lei, mărul discordiei dintre olandezii de la Van Oord și CN APM Constanța (DOCUMENTE)

24 Jan 2023 2350

ABADL a atribuit trei contracte pentru proiectare și execuție lucrări de apărare de coastă, în valoare de peste 900 de milioane de lei (DOCUMENT)

20 Dec 2022 1451

LIVE Ministrul Mediului, prezent la lucrările de înnisipare la lotul 5, întreprinse de Van Oord România, la Eforie (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Sep 2022 1906

Reabilitarea litoralului în zona Eforie costă cu 12 milioane de euro mai mult! Cine se ocupă de contract

02 Aug 2022 1383

Marius Stamat de la Van Oord Dredging and Marine Contractor BV Rotterdam a deschis o firmă nouă, la Constanța

29 Jun 2022 3187

Parcul eolian Baltic Eagle Iberdrola a atribuit un contract companiei olandeze Van Oord

27 Jul 2021 1507

ZIUA-n amiaza mare Ce legătură este între lucrările de lărgire a plajei Eforie Sud și Armata Română

24 Jul 2021 3106

ZIUA-n amiaza mare Marius Stamat, directorul Van Oord România, despre stadiul lucrărilor de lărgire a plajei din Eforie Sud, până la Tuzla

23 Jul 2021 2808

ZIUA-n amiaza mare Invitatul este Marius Stamat, directorul Van Oord România

22 Jul 2021 3543

Ministrul Mediului Tanczos Barna, prezent la inaugurarea proiectului de lărgire a plajelor din zona Eforie (video)

04 Jun 2021 2803

Van Oord Dredging începe lucrările de protecția litoralului Mării Negre în zona Eforie

04 Jun 2021 3925

Ministrul Mediului Tanczos Barna, prezent vineri la inaugurarea proiectului de lărgire a plajelor

03 Jun 2021 1646

Litigiul CN APM – Van Oord Dredging, tranșat de Curtea de Arbitraj Directorul general Daniela Șerban - „Pentru noi, este un succes“

02 Dec 2019 4578