Încep înscrierile în Registrul electoral a alegătorilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate

 
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, începând de astăzi (1 aprilie 2016), alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înscrie în Registrul electoral, inclusiv cu opțiunea pentru votul prin corespondență, în perspectiva alegerilor parlamentare din acest an.
Înscrierile se pot face până cel mai târziu cu 48 de ore după începerea perioadei electorale pentru alegerile parlamentare, prin perioadă electorală înțelegând intervalul de timp care începe la data aducerii la cunoștință publică a zilei alegerilor și care se încheie odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a rezultatului scrutinului.
Precizăm că, pentru cei care doresc să voteze prin corespondență, este obligatorie înscrierea în Registrul electoral cu această opțiune. Conform Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cei interesați trebuie să depună personal sau să trimită prin poștă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință o cerere scrisă, datată și semnată, însoțită de o copie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și o copie a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine. Modelul cererii poate fi descărcat de pe site-ul Autorității Electorale Permanente și de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Precizăm că verificarea înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență se poate face online, după cinci zile de la expirarea termenului de înscriere, accesând https://www.registrulelectoral.ro/ și introducând datele personale.
AEP îi încurajează pe alegătorii români să se înscrie în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență, pentru a beneficia de facilitatea de a vota de acasă, printr-o procedură simplă și de scurtă durată, evitând astfel costurile unei deplasări și aglomerația de la secțiile de votare.
Autoritatea recomandă și alegătorilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate care nu optează pentru votul prin corespondență să se înscrie în Registrul electoral, deoarece înregistrarea le oferă facilitatea de a vota la o secție de votare din apropierea domiciliului sau reședinței, scutind astfel costurile și timpul pierdut cu deplasarea la secțiile de votare de pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale. În localitățile sau grupurile de localități unde sunt înregistrați cel puțin 100 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate vor fi  înființate secții de votare.
Fiecare alegător înscris în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate va fi arondat de AEP unei singure secţii de votare. Alegătorul român din străinătate poate afla la ce secție de votare este arondat, inclusiv adresa acesteia, accesând https://www.registrulelectoral.ro/ și introducând datele personale.
Ținem să precizăm că înscrierea în Registrul electoral nu este obligatorie și că au drept de vot toți alegătorii români care au domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate.
Pentru mai multe informații privind înscrierea în Registrul electoral și votul în străinătate, accesați linkul http://www.roaep.ro/vot_strainatate/vot_strainatate.html sau vizionați videoclipurile realizate de AEP, disponibile pe pagina oficială de Facebook și pe canalul de Youtube.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Au cerut demisia lui Greblă Opoziția a reacționat după incidentul de securitate cibernetică produs în cadrul AEP

14 Apr 2024 477

S-a constituit oficial Biroul Electoral Central. Partidele au desemnat avocați cunoscuți în BEC

16 Mar 2024 729

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat Ghidul de prevenire şi combatere a acţiunilor de dezinformare a alegătorilor (DOCUMENT)

15 Mar 2024 527

Preşedintele AEP, Toni Greblă Pentru alegerile din data de 9 iunie, europarlamentare şi locale, va exista o singură infrastructură electorală (VIDEO)

08 Mar 2024 775

„Alegerile trebuie să fie organizate impecabil“ Conducerea AEP, întâlnire cu instituţiile implicate în organizarea alegerilor europarlamentare din 9 iunie

19 Jan 2024 734

UPDATE Un consilier parlamentar din cadrul AEP Constanța a demisionat. Ce a scris in demisia trimisa lui Toni Greblă (document)

19 Sep 2023 2191

Delegație a liderilor USR din regiune, din care face parte și Stelian Ion, la Întâlnirea Regională – Regiunea 2 Sud-Est a PMP (FOTO)

08 Jul 2023 1223

AEP a decis plata subvenției către PMP. Cum a reacționat Eugen Tomac?

05 Jul 2023 1149

Ce subvenții au primit partidele politice în luna mai 2023?

04 Jun 2023 1192

Excepție fac contribuțiile din campaniile electorale PSD vrea ca partidele politice să publice în Monitorul Oficial şi să comunice AEP veniturile totale din cotizaţii și donații

17 Apr 2023 1416

Toni Greblă este noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente

28 Mar 2023 1182

Câți cetăţeni cu drept de vot mai sunt înscriși în Registrul electoral ?

05 Jan 2023 1428

A murit primul președinte al AEP, Octavian Opriș

28 Sep 2022 1437

Partidul Makedonarmânilor se judecă la Constanța cu Autoritatea Electorală Permanentă

13 Apr 2022 2135

Semnăturile depuse pentru organizarea referendumului de demitere a primarului din Agigea validate de AEP și Direcția de Evidență a Persoanei

13 Jan 2022 6302