Filmul lui Mungiu, la drum, prin tara

1189967215.jpg

Dupa un periplu de 31 de zile prin tara, caravana care a plecat din Tulcea va reveni in Dobrogea, avand ca destinatie finala Constanta

Caravana cinematografica "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a pornit, duminica dimineata, la drum catre prima destinatie. Tulcea este primul oras in care va fi prezentat filmul premiat cu Palme d'Or la Cannes 2007. Tulcenii vor avea ocazia sa vada pelicula lui Mungiu luni si marti. Caravana va urca apoi spre Moldova, va ajunge la Satu Mare, in Banat si la Calarasi. Dupa 31 de zile, caravana va avea ca destinatie finala Constanta, unde filmul este programat sa ruleze, la Casa de Cultura a Sindicatelor, in perioada 16 - 17 octombrie. Prin acest turneu, sunt acoperite 15 orase in care nu mai exista cinematografe sau in care conditiile de vizionare sunt foarte proaste. "Caravana este tocmai motivul pentru care am amanat lansarea filmului in Romania", spune Mungiu. "Initial, am dorit ca din iunie "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" sa fie pe ecrane, dar cand am aflat ce putine cinematografe au mai ramas in Romania, am hotarat sa ducem noi filmul la oameni", si-a justificat regizorul premiat la Cannes decizia de a organiza o caravana cinematografica. In fiecare oras, caravana va poposi pentru doua zile, timp in care vor avea loc patru proiectii pe pelicula de 35 de mm, cu ajutorul unui echipament tehnic adus din Germania, acelasi de la premiera din Bucuresti. Caravana este insotita in deplasare de o echipa de documentaristi si reporteri, care vor transmite stiri si vor realiza un documentar al acestei calatorii cinematografice. Premiera de gala a filmului lui Mungiu a avut loc pe 13 septembrie, la Teatrul National din Bucuresti, in prezenta a circa 1.100 de persoane, printre care presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si directorul Centrului National al Cinematografiei, Eugen Serbanescu. De pe 14 septembrie, primul lungmetraj romanesc care a castigat prestigiosul Palme d'Or ruleaza in cinematografe din Bucuresti, Iasi, Brasov si Timisoara. Mungiu negociaza cu Ministerul Educatiei pentru a folosi, ca material didactic in scolile din Romania, filmul care a primit premiul Educatiei Nationale la Festivalul de la Cannes, Franta. "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a fost desemnat cel mai bun film al anului de catre membrii Federatiei Internationale a Criticilor de Film si va primi Marele Premiu FIPRESCI la gala de deschidere a Festivalului de la San Sebastian, pe 20 septembrie. Productia reprezinta si propunerea Romaniei pentru nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film strain si candideaza pentru nominalizare la Premiile Europene de Film.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 693

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 573

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 737

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 996

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1320

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1588

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 995

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 779

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 619

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 825

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 693

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 590

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 1022

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 620

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 748