Studentii de peste Prut organizeaza „Zilele Basarabiei"

prefectura.jpgIeri, la sediul Instituţiei Prefectului, Organizaţia Studenţilor Basarabeni a organizat o conferinţă pentru promovarea festivalului ,,Zilele Basarabiei". Aceasta va fi cea de-a treia ediţie a evenimentului dedicat datei de 27 Martie 1918 - Unirea Basarabiei cu România, o zi marcantă în conştiinţa neamului românesc.

La întâlnire au participat mai multe personalităţi ale judeţului, cum ar fi: prefectul Claudiu-Iorga Palaz, Anatol Tinică, preşedinte Organizaţiei Studenţilor basarabeni din Constanţa, Marius Şolea, scriitor şi Vlad Madan, jurnalist din Chişinău. Manifestarea marchează împlinirea a 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România şi, cu această ocazie, studenţii basarabeni au iniţiat proiectul festivalului, care va avea loc în perioada 25 - 27 martie dar şi „Trimite o carte peste Prut", un semn de solidaritate cu fraţii din Republica Moldova. Obiectivele de bază ale festivalului ,,Zilele Basarabiei" sunt informarea corectă a publicului din România asupra particularităţilor culturale ale comunităţilor româneşti din Basarbia şi Bucovina şi crearea mijloacelor de educare a studenţilor şi elevilor basarabeni în spiritul unităţii naţionale, stabilirea de contacte, legături şi colaborări în scopul promovării intereselor comune cu asociaţii si organizaţii asemănătoare din ţară şi străinătate. „Criza prin care trec românii din afara graniţelor ţării în legătură cu propria identitate necesită o alimentare stabilă şi constantă cu istorie şi cultură românească. Publicul din România este puţin familiarizat cu situaţia românilor din afară. Constanţa este un mediu multicultural, cadru optim desfăşurării unor astfel de acţiuni, unde în prezent îşi fac studiile peste 200 de tineri basarabeni, unde locuiesc peste 100 de familii de basarabeni, începând din 1990 şi până în prezent, cât şi peste 400 de refugiaţi români din Basarabia şi Bucovina, stabiliţi aici după 1940. Studenţii basarabeni veniţi la studii în România sunt implicaţi prea puţin în activităţi socio - culturale, astfel încât integrarea lor în societatea românească din care fac parte reprezintă o problemă fundamentală. Promovarea valorilor europene este de asemenea un criteriu foarte important pentru ca noua generaţie de tineri care provin din Basarabia, Bucovina şi Sudul Basarabiei să-şi dezvolte orientarea prodemocratică şi proeuropeană. Este necesară implicarea în promovarea acestor valori în mediile din care provin. Nu în ultimul rând se urmăreşte continuitatea tradiţiei de a organiza acest festival cât şi aniversarea jubileului 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România Mare", şi-au justificat studenţii basarabeni iniţiativa. Deschiderea oficială are loc astăzi, între orele 10.00 şi 13.00, în sala mare a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie. Claudiu Palaz, Prefectul Constanţei a declarat că şi soţia sa va participa la proiectul ,,Trimite o carte peste Prut", care se va lansa pe 27 martie, iar cei care doresc sa susţină acest proiect pot dona cărţi la sediul Instituţiei Prefectului.

Mihaela-Cristina CRĂCIUN, studentă Universitatea Andrei Şaguna


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

​Licitații Constanța Primăria comunei Fântânele, licitație deschisă pentru execuția unor lucrări (DOCUMENT)

30 Mar 2024 446

Mesajul premierului Marcel Ciolacu prilejuit de Ziua Unirii Basarabiei cu România prilejuit de Ziua Unirii Basarabiei cu România

27 Mar 2024 313

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 596

UPDATE Intervenție de urgență la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București! Mai mulți elevi, evaluați de cadrele medicale (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2024 812

In Memoriam. Ion Pelivan - Ctitor al Marii Uniri (1876-1954)

26 Jan 2024 533

Știri Constanța Șoferi prinși încălcând legile rutiere în Săcele și Constanța

04 Dec 2023 780

Pericol public în trafic! Un șofer beat a avariat mai multe mașini, printre care și cea a Poliției Locale

24 Oct 2023 770

Știri Constanța Primarul de la Fântânele, despre prima lui zi de școală- „Era altă epocă, alte timpuri“ (VIDEO)

11 Sep 2023 1161

Corifei ai românismului 140 ani de la nașterea lui Pantelimon Halippa, „apostol” și „tribun” al Basarabiei secolului XX

09 Aug 2023 1099

In memoriam Boris Cobasnian, dirijorul de renume al Operei din Constanța

08 Aug 2023 1657

Incendiu! Flăcările au cuprins o biserică

23 May 2023 1167

LIVE TEXT Trei momente culturale susținute în cadrul evenimentului „Basarabia – lacrimă de dor”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Mar 2023 1868

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, gazda manifestării culturale intitulate „Basarabia- lacrimă de dor“

01 Mar 2023 1055

Imagini de la controale Controale ANPC la mai multe restaurante. „Nu suntem pelicanii Europei!“ (FOTO)

07 Jan 2023 1591

Petiție. Peste 1000 de persoane cer plata drepturilor pentru urmașii strămutaților din Bulgaria, Ardealul de Nord și Basarabia

04 Dec 2022 15302