LIVE TEXT Trei momente culturale susținute în cadrul evenimentului „Basarabia – lacrimă de dor”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzuiește astăzi, 3 martie 2023, începând cu ora 14:00, manifestarea culturală intitulată „Basarabia- lacrimă de dor”. 

Potrivit organizatorilor, programul evenimentului cuprinde următoarele momente:
• vernirea „Expoziției Monumentele Basarabiei furate”
• lansarea volumului „Războiul monumentelor”, semnat de Iulian Rusanovschi
• recitalul „Din Basarabia”, susținut de compozitorul și maestrul în Artă, Viorel Burlacu

„Expoziția, compusă din 32 de panouri tematice, aduce în atenția publicului o serie de monumente din spațiul basarabean, datând din perioada interbelică, și va rămâne deschisă spre vizitare publicului larg în perioada 3-17 martie 2023.

Manifestarea se bucură de prezența Ambasadorului Iuliana Gorea Costin, iar la festivitate va vorbi și autorul cărții, avocat Iulian Rusanovschi“, au mai precizat reprezentanții MINAC.

UPDATE: 

În debutul evenimentului ia cuvântul directorul MINAC Aurel Mototolea. 

„Este o manifestare densă. Vom avea un recital muzical și o lansare de volume. Avem un oaspete de seamă, anume pe Iulia Gorea Costin“ - a precizat Aurel Mototolea. 


În continuare ia cuvântul Delia Cornea. 

„Ca de obicei, este o onoare să fim gazda unui eveniment cultural“ - a precizat Delia Cornea. 


Aceasta vorbește despre istoria ținutului basarabean, punctând faptul că toate monumentele Basarabiei au o semnificație istorică. 

„Este trist că după 1990, monumentele salvate nu au fost refăcute“ - a precizat Delia Cornea care a adăugat și faptul că Iulian Rusanovschi mai lucrează la un volum. 


Ia cuvântul ambasadorea Iulia Gorea Costin. 

„Luna martie celebrează în România Basarabia, inițiativa aparținând studenților basarabeni. Este un eveniment ținut în cinstea personalităților Sfatului din Basarabia“ - a precizat Iulia Gorea Costin. 


Expoziția "Monumentele Basarabiei furate" a fost înainte de a ajunge la Constanța în orașe precum: București, Alba Iulia, Galați și urmează să ajungă la Iași la sfârșitul lunii acesteia. 
 

„Sper ca această primăvară să aducă forță în fiecare și puterea de a renaște“ - a mai menționat Iulia Gorea Costin. 


Va lua cuvântul Iulian Rusanovschi, avocat la Chișinău și autorul cărții "Razboiul monumentelor". 

„Am realizat primul volum în 2018. Titlul îi aparține arhitectului Eugen Bâzgu. În anul 2022, am reușit să scoatem de sub tipar al doilea volum. A apărut în luna decembrie. În acest volum sunt redate peste 150 de monumente restaurate în ultimii 12 ani. Cartea cuprinde și informații despre procesul de edificare al monumentelor. Îmi propun ca al treilea volum să apară la finalul anului. Va fi despre cimitirele Armatei Române. “ - a precizat Iulian Rusanovschi. 

În coninuare are loc recitalul lui Viorel Burlacu. 


La finalul evenimentului, Ioana Gorea Costin oferă directorului MINAC harta României Mari. 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul ETERIA Etniile din Dobrogea, prezintă tradițiile și gastronomia, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

21 Sep 2023 505

Activități culturale din cadrul proiectului internațional E.T.E.R.I.A., organizate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

15 Sep 2023 484

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează mai multe activități culturale în cadrul proiectului internațional E.T.E.R.I.A.

14 Sep 2023 417

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este partener Când va avea loc a doua ediție a Școlii de Vară de la Cetatea Carsium?

07 Sep 2023 471

Se reia licitația pentru executarea lucrărilor de reabilitare a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța

03 Sep 2023 645

Știri Constanța azi LIVE TEXT. Vernisajul expoziției „Amprenta Brătienilor în Dobrogea. Podul Carol I de la Cernavodă”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (FOTO+VIDEO)

01 Sep 2023 675

Vernisaj la MINA Constanța Expoziție despre povestea Podului de la Cernavodă și implicarea lui Ionel și Vintilă Brătianu, fiii lui I.C. Brătianu

31 Aug 2023 504

LIVE TEXT. Vernisaj la Constanța Expoziția „Ovidiu acasă, la Tomis” are loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (GALERIE FOTO+VIDEO)

31 Aug 2023 534

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va găzdui vernisajul expoziției „Ritmuri în natură”. Expozanta este o absolventă a Universității „Ovidius”

21 Jul 2023 849

UPDATE Acțiune de donare de sânge la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (GALERIE FOTO)

21 Jul 2023 1028

Reabilitarea Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța, în linie dreaptă. A fost emisă autorizația de construire

12 Jul 2023 846

Oficial de la MINAC Atenție turiști! Care sunt obiectivele turistice din județul Constanța, închise pentru reabilitare

03 Jul 2023 900

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, gazda „Expoziției Itinerante Perpetuum Țăndărică”

23 Jun 2023 667

Evenimente dedicate copilăriei și ludicului la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

16 Jun 2023 752

Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța, Primăria Cumpăna și Primăria Murfatlar organizează Zilele Europene ale Arheologiei

14 Jun 2023 931