Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, partener al Muzeului de Istorie a Moldovei în cadrul expoziției „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”

Foto: Facebook Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, organizează la Palatul Culturii din Iași, în perioada 20 martie – 12 mai 2024, expoziția „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”.
 
„Plecând de la cele câteva sute de lulele (pipe), zeci de accesorii pentru fumat (imamele, portțigarete), dar și recipiente pentru păstrarea tutunului (tabachere), vizitatorul va descoperi o istorie a fumatului, de la cutumă și practică terapeutică, la tabiet și viciu misterios”, se arată pe pagina de Facebook a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
 
Parcursul expozițional este jalonat de câteva teme majore, unele cu tentă moralizatoare: „Negustori cu mii de lulele și tutun în boccele”; „Trei dughene, trei lulele, capul plin de socotele”; „Domnitori, boieri, ciubuccii și cafegii”; „Ciubucul, un instrument de constrângere neobișnuit”.
 
„În aroma discretă a frunzelor de tutun bectimis (adică de cea mai bună calitate), expoziția va purta vizitatorul pe aproape întreg mapamondul, urmând două mari itinerarii. Unul, ce pleacă din spațiul pontic (Constanța), către Bosfor și Insulele Egeene, spre misteriosul Egipt, iar de acolo mai departe, către Marsilia, apoi prin Gibraltar, peste Atlantic, către Americi. Celălalt, de la schelele portuare ale Dunării maritime (Galați, Giurgiu) către marile orașe ale Principatelor Române (București, Iași), iar de aici, pe drumurile de fier, către Viena. Ciubucuri și pipe, lulele din spumă de mare, din porțelan sau diverse esențe lemnoase exotice oferă culoare, dinamism, dar mai ales multe povești”, mai menționează reprezentanții MINAC.
 
Publicul este invitat să viziteze această expoziție, deschisă în spațiul Muzeului de Istorie a Moldovei începând de miercuri, 20 martie 2024, ora 12.00, când va avea loc vernisajul, în prezența echipei formate din specialiști ai muzeelor partenere în acest proiect: muzeografii dr. Ioan Iațcu, drd. Andreea Andrei, dr. Aurel Mototolea și conservatorii dr. Maria Bolocan, Daniela Mustereț și Cătălina Dediu.
 
Expoziția nu promovează un obicei despre care știința modernă a dovedit că dăunează grav sănătății, ci evidențiază realități și tradiții istorice, prezente deopotrivă la Kustenge (Constanța) și Iasbazar (Iași).
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Citește și:
LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul, Comandamentul Marinei de pe faleza Constanța și MINAC, iluminate deja arhitectural (Galerie FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 503

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a închiriat un spațiu de depozitare. Cine îl pune la dispoziție (DOCUMENT)

09 Apr 2024 486

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 580

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 623

Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA Constanța

31 Mar 2024 518

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 553

MINAC închiriază imobil cu destinația de depozitare materiale arheologice și documente administrative pentru următorii 3 ani. Până când se depun ofertele?

14 Mar 2024 626

Constănțenii, invitați la expoziția „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, lansată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 743

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 659

Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale” va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Mar 2024 684

Exponatul lunii martie, la MINAC În luna dedicată femeii - statuete de teracotă descoperite la Tomis ce reprezintă personaje feminine

04 Mar 2024 487

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 882

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1754

Descoperire importantă a arheologilor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța! Ce au găsit într-o necropolă din apropierea Tomis-ului

14 Feb 2024 981

Constanța Catalogul expoziției Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut a văzut lumina tiparului

10 Feb 2024 663