Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA ConstanțaVernisajul expoziției temporare „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduit de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, în Sala Arta, marți, 2 aprilie 2024, de la ora 11:00.
 
Expoziția poate fi vizitată în perioada 2 aprilie – 31 mai 2024.
 
Conform instituției, proiectul expozițional este realizat de către Institutul de Cercetări Eco – Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Arhivele Naționale ale României – Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale.
 
„Noul proiect expozițional, inedit pentru publicul vasluian, cuprinde 46 de bunuri culturale diverse – obiecte de podoabă și port și veselă de factură otomană – precum și 23 de panouri înfățișând; evoluția administrativă a Dobrogei și a orașelor acestui ținut, firmane ale diferiților sultani otomani privitor la Dobrogea, fotografii ale unor pagini din relatările de călătorie ale lui Evlya Çelebi (istoric și călător otoman din secolul al XVII-lea) precum și documente privitoare la relațiile domnitorilor români cu Imperiul Otoman în cursul secolului al XIX-lea.
De asemenea, în cadrul vernisajului, va fi prezentat volumul „DOBROGEA OTOMANĂ ÎN DOCUMENTE ⁓ 1420 -1878 ⁓ ” autori: dr. Claudiu Victor Turcitu, Arhivele Naționale ale României și dr. Constantin Aurel Mototolea, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța”, menționează reprezentanții Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.
 
Proiectul expozițional a fost realizat grație colaborării dintre specialiștii instituțiilor amintite. Din cadrul Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea au participat: dr. Sorin-Cristian Ailincăi managerul instituției, dr. Adina Ailincăi și dr. Aurel-Daniel Stănică membrii colectivului de organizare a instituției tulcene. Din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au participat: dr. Constantin Aurel Mototolea managerul muzeului constănțean, dr. Delia Roxana Cornea și drd. Andreea Andrei membri ai colectivului de organizare de la muzeul constănțean. Organizatorii acestei activități, din partea Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui sunt: prof. dr. Ramona Maria Mocanu, managerul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui; muzeograf Albert-Gabriel Grecu, șef de secție în cadrul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui; arheolog Mălina-Andreea Libiț, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui conservator Simona Hăisan, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
LIVE TEXTVernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un proiect ce vizează Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie, pe ordinea de zi a ședinței CJ Constanța (DOCUMENT)

24 May 2024 325

Exponatul lunii mai al MINAC- Edificiul cu mozaic din Constanța

23 May 2024 597

Lansare multiplă de volume la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Când are loc evenimentul

20 May 2024 509

In memoriam Ștefan Cucu, scriitorul și profesorul al cărui apogeu a fost atins la Constanța

19 May 2024 602

LIVE TEXT MINA Constanța celebrează 145 de ani de activitate muzeală (FOTO+VIDEO)

17 May 2024 541

MINAC și muzeele de artă din Constanța nu vor participa la Noaptea Muzeelor

16 May 2024 606

MINAC Vernisajul expoziției temporare „O istorie a celui mai vechi oraș locuit din România – Constanța“ la sediul Muzeului Național de Istorie a Moldovei

14 May 2024 644

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează evenimentul "Mvsevm CXLV", care marchează 145 de ani de activitate muzeală la malul mării

14 May 2024 863

Simpozion dedicat unei triplei aniversări, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

08 May 2024 680

Programul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și a obiectivelor din teritoriu în perioada 1 – 6 mai 2024

30 Apr 2024 514

Cazinoul, Comandamentul Marinei de pe faleza Constanța și MINAC, iluminate deja arhitectural (Galerie FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 913

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a închiriat un spațiu de depozitare. Cine îl pune la dispoziție (DOCUMENT)

09 Apr 2024 555

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 653

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 698

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 616