Palaz, şicanat de liberali CJC, parte civilă în dosarul în care Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani de închisoare! (galerie foto)

 

Puzderie de proiecte pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Judeţean Constanţa, o întrunire din care nu au lipsit contrele şi răzbunările politice. Consilierii judeţeni liberali nu pot ierta PMP pentru alianţa cu PSD şi au trântit la vot proiectul iniţiat de vicepreşedintele CJC Claudiu Palaz (preşedinte PMP Constanţa), un proiect care propunea demararea procedurilor de preluare a Palatului Copiilor din subordinea Ministerului Educaţiei în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa, în scopul reabilitării acestuia. Consilierii PNL au votat împotrivă, ceea ce înseamnă, de fapt, că Parcul Pionierilor, aşa cum este el cunoscut de constănţeni, va rămâne într-o stare deplorabilă, până când proiectul va fi reluat. Liberalii au motivat că bugetul CJC nu ar permite în acest moment astfel de lucrări.
 
În schimb, PNL a votat în unanimitate proiectul privind creşterea tarifelor pentru serviciile de pază prestate de Direcţia de Pază a judeţului Constanţa la obiectivele de interes judeţean, în condiţiile în care aceste obiective au încheiat şi contracte cu privaţi pentru paza acestora. Un exemplu este Teatrul de Stat Constanţa, al cărui sediu este păzit de Zip Escort, deşi Direcţia de Pază ar avea atribuţii şi asupra acestui obiectiv. Ca fapt divers, domnilor consilieri şi domnilor care conduceţi CJC!

RADJP are o nouă conducere

Fostul inspector de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Constanţa, Lucian Lungoci, este noul administrator special al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP). Acesta l-a „bătut“ la vot pe liberalul Crysti Baisan. Propunerea a fost aprobată în şedinţa de Consiliu Judeţean. Fostul administrator, Virgil Stan, nu s-a mai prezentat în şedinţă pentru a-şi prezenta raportul de activitate. În acest moment, 50 de angajaţi ai RAJDP sunt în preaviz, colaborarea lor cu instituţia urmând să înceteze. Datoriile RAJDP sunt în jur de 8 milioane de euro. 

Au fost completate CA-urile spitalelor din subordinea CJC

Tot ieri, consilierii au votat pentru completarea consiliilor de administraţie ale spitalelor aflate în subordine, dar şi pentru demararea procedurilor necesare elaborării studiilor de oportunitate şi a celor de fezabilitate pentru crearea de noi structuri medicale în domeniile oncologie, obstetrică-ginecologie şi neonatologie în judeţul Constanţa. Din Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean Constanţa vor mai face parte Dina Daniel şi Tofan Robert, iar din Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, Mihaela Roibu, Daniel Turcu şi Marius Enescu. Totodată, consilierii au aprobat şi bugetele de venituri şi cheltuieli ale celor două unităţi medicale aflate în subordinea CJC.
 
În schimb proiectul privind transmiterea unui bun imobil proprietate a judeţului din administrarea CJC în administrarea Spitalului Judeţean a fost respins, tot de liberali. Acesta urmează să fie reanalizat în comisii şi repus pe ordinea de zi, într-o şedinţă viitoare.

Nicuşor şi Gâmbuţeanu vor plăti prejudiciul adus judeţului

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat la sfârşitul lunii iulie de Curtea de Apel Bucureşti la 15 ani de închisoare, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu perdelele forestiere de protecţie. În dosarul perdelelor forestiere, Curtea de Apel Bucureşti a contopit aceste pedepse, iar la cei 12 ani de închisoare rezultaţi a fost adăugat un spor de trei ani, astfel încât el va executa în final 15 ani de detenţie. În acelaşi dosar, instanţa i-a interzis lui Nicuşor Constantinescu exercitarea pe o durată de zece ani după ce iese din închisoare a dreptului de a ocupa o funcţie de conducere, gestiune sau control în cadrul unei entităţi juridice de drept sau interes public.
 
Condamnări au primit şi funcţionari cu funcţii de conducere din CJ Constanţa: Felicia Tăicuţu (director general al Direcţiei Economice) - trei ani cu suspendare; Titi Cenuşă (arhitect-şef la Direcţia de Urbanism) - patru ani şi zece luni cu executare; Lucian Simion (şeful Serviciului Utilităţi Publice) - patru ani şi zece luni cu executare; Constantin Vlăducă (inginer) - trei ani cu suspendare; Ionuţ Țiţimeaua (director al Direcţiei Generale de Administraţie Publică) - doi ani cu suspendare; Tudorel Pârvu şi Bogdan Dima Gavrilă (directori ai Direcţiei Buget-Finanţe) - ambii doi ani cu suspendare.
 
Alte condamnări: Adrian George Gâmbuţeanu (director general la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa) - şase ani şi patru luni cu executare, Gică Ene (inginer silvic) - trei ani cu suspendare; Ruxandra Luminiţa Darie (notar) - trei ani cu suspendare; Florin Georgel Onescu (primar al comunei Lipniţa) - trei ani cu executare; Victor Aurelian Coman şi Daniel Dan Popa (administratori ai SC Rom Coman SRL) - câte nouă ani şi opt luni de închisoare. Instanţa a mai dispus ca SC Rom Coman SRL să plătească o amendă penală de 150.000 de lei, urmând ca această firmă să fie dizolvată, iar SC Stop SRL a primit o amendă penală de 600.000 de lei. De asemenea, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa a primit o amendă penală de 300.000 de lei. Instanţa a decis confiscarea de la inculpaţii Victor Aurelian Coman şi Daniel Dan Popa a câte 11.893.084 de lei, iar de la Nicuşor Constantinescu, 8.587.504 lei. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
 
La propunerea preşedintelui Horia Marius Țuţuianu, Consiliul Judeţean şi-a dat acordul cu privire la constituirea instituţiei ca parte civilă în acest dosar, „pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin săvârşirea unor infracţiuni persoanelor a căror vinovăţie se va constata definitiv în dosarul penal nr. 6854/2/2014 al Curţii de Apel Bucureşti“.

Penalităţi pentru întârzierea proiectelor suportate de constructori

Totodată, ieri a fost aprobată şi prelungirea cu trei luni a termenelor de finalizare a mai multor proiecte pe fonduri europene, cofinanţate de CJC. Este vorba despre: „Centrul multifuncţional educativ pentru tineret“, „Extindere UAMS Agigea prin înfiinţarea unui centru de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni Alzheimer“, „Centrul productiv meşteşugăresc pentru susţinerea activităţilor turistice şi de agrement Ovidiu“, „Modernizarea drumului judeţean între Ovidiu - Poartă Albă DJ 228A“ şi „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Eforie Sud“. Ulterior, acolo unde situaţia o va impune, Consiliul Judeţean se va îndrepta în justiţie împotriva constructorilor care au întârziat finalizarea acestor proiecte, pentru recuperarea penalităţilor suportate din bugetul judeţului Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mihai Lupu, despre refuzul consilierilor județeni de a vota retragerea CJC din Asociația de Dezvoltare Durabilă (VIDEO)

24 Apr 2024 653

Peste cinci zile va fi convocată ședință extraordinară a CJC în format fizic LIVE TEXT. Consiliul Judeţean Constanţa, întrunit în şedinţă ordinară. Ordinea de zi, suplimentată cu un proiect (DOCUMENTE +FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 661

Se renunță la licitație în favoarea negocierii directe Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 512

Ședință CJ Constanța Consilierii vor vota pentru aprobarea documentației de atribuire a lotului 3 din contractul de delegare a gestiunii Serviciului public de transport județean de persoane (DOCUMENT)

22 Apr 2024 1286

Proiectul de hotărâre pe ordinea de zi a ședinței CJ Constanța Se înființează Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor în comuna Topraisar (DOCUMENT)

22 Apr 2024 2412

Achiziționarea serviciilor de consultanță juridică și reprezentare juridică în instanță pentru Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța, în atenția consilierilor județeni (DOCUMENT)

22 Apr 2024 323

Ședință CJ Constanța Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului își dorește repartizarea unui spațiu pentru înființarea unui birou județean (DOCUMENT)

21 Apr 2024 377

Ședință CJC Rămâne sau nu, Consiliul Județean Constanța în Asociația de Dezvoltare Durabilă? (DOCUMENT)

21 Apr 2024 572

Ședință CJC Regulament de finanţare nerambursabilă din fonduri publice pentru activităţi de tineret de interes local (DOCUMENT)

21 Apr 2024 577

Ședință CJ Constanța Achiziția serviciilor juridice de consultanță pentru obiectivele de investiții în curs de realizare, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

21 Apr 2024 409

Ședință a CJ Constanța Preluarea unor bunurilor imobile din domeniul public al UAT Comuna Băneasa în domeniul public al UAT Județul Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

20 Apr 2024 483

Ședință ordinară a CJC Organigrama și Statul de funcții pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

20 Apr 2024 460

Ședință de CJC Mihai Lupu forțează retragerea județului Constanța din Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. Care sunt celelalte proiecte? (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 626

LIVE TEXT Ședință extraordinară a Consiliului Județean Constanța. Ordinea de zi, suplimentată cu încă un proiect (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 960

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 354