Statul a vrut să achite onorariul specialiştilor. Judecătorii s-au opus Cât costă şi cine va face prima expertiză în dosarul retrocedărilor din Constanţa

Curtea de Apel Bucureşti cere raportul de descărcare a gestiunii Primăriei Constanta pentru perioada anilor 2001 - 2007
 
Înaintată spre judecare Curţii de Apel Bucureşti din luna octombrie 2008, cauza penală cunoscută publicului larg drept „Retrocedările din Constanţa” a fost amânată pentru luna septembrie. În acest proces, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu presupusa restituire şi atribuirea „nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză”. Până la următorul termen al dosarului, cei doi specialişti desemnaţi de judecătorii din capitală, Maria Catană şi Marian Chiriţoiu, trebuie să efectueze expertiza topografică, după care se va trece la realizarea ultimelor două cercetări de acest gen, respectiv cea geotehnică-geologică şi cea tehnică imobiliară. Pentru munca depusă, Maria Catană şi Marian Chiriţoiu vor încasa suma de 20.000 de lei. Foarte interesant! Instanţa de judecată a trebuit să se pronunţe şi asupra sursei din care urmează să provină cele 200 de milioane de lei vechi aferenţi decontării expertizei. Şi asta pentru că reprezentantul Ministerului Public a formulat o cerere de suportare a onorariului din fondurile Ministerului de Justiţie. Magistraţii nu au fost de acord!
 
După cum menţionam şi mai sus, dosarul „Retrocedările din Constanţa” a ajuns pe masa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti aproape de finele anului 2008. În cauză, procurorii DNA spun că „a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)”. Dosarul se află în continuare pe rolul Curţii de Apel, următorul termen fiind stabilit pentru începutul lunii septembrie. Până atunci, Maria Catană şi Marian Chiriţoiu trebuie să efectueze una dintre cele trei expertize acceptate în dosar, respectiv cea topografică. Şi asta după ce, în faţa magistraţilor, unul dintre avocaţii celor 37 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA a solicitat ca prima expertiză să fie cea topo-cadastrală deoarece identificarea „terenurilor este deosebit de importantă, pentru că, fără un teren identificat, un evaluator nu poate trece la evaluare”. Zilele trecute, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au respins cererea Parchetului de a suporta onorariului experţilor din fondurile Ministerului de Justiţie. Pe cale de consecinţă, instanţa a decis ca onorariul provizoriu, în cuantum de 20.000 de lei, să fie plătit de inculpaţi în cote egale, urmând a se face dovada plăţii în avans prin depunerea chitanţelor de plată la dosar.
 
„Principiul egalităţii armelor”
 

Referitor la acest aspect, un alt avocat al inculpaţilor a considerat că „nu este admisibilă nici cererea privind plata onorariului de expert din fondurile Ministerului de Justiţie, or onorariul experţilor; munca acestora este dovedită pe ore, cu deviz de calcul, şi este reglementat prin legea de organizare a activităţii de expert”. De menţionat că judecătorii au respins solicitarea Ministerului Public de a se încuviinţa participarea la efectuarea expertizei a unui expert sau specialist parte din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Înainte de acest verdict, reprezentantul ministerului a solicitat să se aibă în vedere „principiul egalităţii armelor”. Mai mult, în cauză s-a arătat că „nu există niciun text de lege care să interzică participarea unui expert sau specialist parte din partea organului de urmărire penală” şi că nu vede „care ar fi impedimentul în a se da posibilitatea acestui expert de a participa la efectuarea expertizei”.
Nu este de trecut cu vederea nici peste faptul că magistraţii din capitală au dispus emiterea unei adrese la Curtea de Conturi pentru a se înainta raportul de descărcare a gestiunii Primăriei Constanta pentru perioada anilor 2001 - 2007.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

SC Sezair Car SRL și Consiliul Local al Municipiului Tulcea, părți într-un dosar de pe rolul Curții de Apel Constanța

08 May 2024 300

Justiție Constanța Situația unui teren de pe strada S11 din Năvodari, în atenția magistraților de la Curtea de Apel Constanța

08 May 2024 317

Avocata Irina Luminița Stanciu – „Susțin în mod cert nevinovația clientului meu, Arhiepscopul Tomisului“

08 May 2024 661

Știri Constanța Dosar penal întocmit unui tânăr de 20 de ani. Acesta ar fi comis mai multe infracțiuni

07 May 2024 588

Tribunalul Constanța, amânare de pronunțare în dosarul unui fost ofițer de poliție în cadrul IPJ Constanța - Serviciul de Investigare a Fraudelor (DOCUMENT)

07 May 2024 653

Dosar la Curtea de Apel Constanța Recurs în acțiunea de constatare proces verbal dintre UAT Năvodari și Inspectoratul de Stat în Construcții Constanța

06 May 2024 521

Alegeri electorale 2024 Contestația depusă de USR Constanța, respinsă de judecători

06 May 2024 586

Oficial de la IPJ Constanța Dosar penal pentru șoferul de ambulanță prins beat la volan

06 May 2024 475

Alegeri electorale 2024 Contestația Partidului S.O.S. România, respinsă de judecătorii din Constanța

06 May 2024 488

Medgidia. Minor decedat după un incendiu provocat. Tribunalul Constanța a fixat un nou termen în dosar

06 May 2024 425

Prefectul Județului Constanța și Consiliul Local Năvodari, părți într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Constanța

04 May 2024 1018

Primăria Constanța a pierdut un proces cu Garda de Mediu! Despre ce este vorba?

03 May 2024 462

Rico SRL contestă amenda primită de la Poliția Locală Constanța

03 May 2024 552

Contestația Marcelei Stancu pentru candidatura la Primăria Limanu, respinsă de Tribunalul Constanța

03 May 2024 537

Prefectura cere anularea ei în instantă În 2023, Consiliul Județean Constanța a adoptat nelegal o hotărâre pe care secretarul județul a anunțat că nu o va contrasemna. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

02 May 2024 763