Editorial Candidaţi... de mucava

Deşi se apropie un nou an electoral, tot mai des aud oameni zicând: „nu mă interesează ce spun politicienii“, „nu mai urmăresc dezbaterile de la televizor când au în platou oameni politici“ etc... Iniţial, am fost intrigată şi am pus totul pe seama faptului că românul s-a săturat de promisiuni neonorate, de speranţe năruite, după ce şi-a oferit votul unui candidat. Apoi, am explicat această atitudine prin ignoranţa sau chiar lipsa de răspundere pe care din ce în ce mai puţini şi-o asumă din motive mai mult sau mai puţin obiective. De fapt, indiferent care ar fi fost motivul acestei atitudini, eram nemulţumită şi-i acuzam pe ai mei concetăţeni că preferă comentariile pe la colţuri (fără niciun efect) şi absenteismul de la vot (ce a contat adesea în stabilirea câştigătorului fără reprezentativitate în fruntea unei comunităţi), în locul implicării, al informării înaintea participării la scrutinele electorale. Mi-am spus de multe ori: „Ce laşi! E mai comod să stai pe margine şi să dai din gură decât să încerci, cum şi cât poţi, să schimbi ceva din ceea ce te-a nemulţumit ori ai considerat a fi incorect.“

Aşa gândeam. În timp, am înţeles că, într-o oarecare măsură, românul este îndreptăţit să acţioneze astfel. De ce? Pentru că, de-a lungul anilor, scena politică autohtonă ne-a demonstrat că cei scoşi în prim-plan sunt, de fapt, candidaţi de mucava, marionetele celor direct interesaţi de promovarea acestora pentru a le sluji, din recunoştinţă şi din obligaţie deopotrivă, interesele.

Se spune că în spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică. Adaptând acest enunţ, putem cu uşurinţă afirma că în spatele fiecărui ocupant sau aspirant la funcţii importante (edil, director, parlamentar, secretar de stat sau ministru) se află un om sau un grup de oameni de afaceri puternic. Şi asta se observă după ce candidatul - cerşetor de voturi în schimbul promisiunilor măreţe - se vede instalat în fotoliul mult râvnit. Urmăreşte unde se duc banii publici, cui sunt încredinţate contractele profitabile, pe cine aduce sau promovează în instituţia publică a cărei activitate a ajuns să o coordoneze! Şi totul se clarifică pentru tine, biet alegător credul. Îţi dai seama că ai fost minţit de liderii politici, cei care declarau că promovează şi susţin tinerii capabili când, de fapt, aceia erau pupilele unor afacerişti ce cotizau la partid, în campanii, sau care le dădeau o cotă parte din acţiunile unei afaceri care trebuia să rămână ori să devină de succes...

În contextul celor prezentate, inevitabil mă întreb şi vă întreb: ce „surprize“ ne va oferi anul electoral 2016, dar mai ales ce se va alege de comunitatea noastră, de judeţul nostru, de ţara asta, dacă ni se vor „expune“ iarăşi candidaţi... de mucava?
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Instanța a tranșat disputa PSD și PNL pot renunța la candidatul comun la Primăria Capitalei

01 May 2024 388

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 427

Corina Antonela Cristian, candidatul AUR la Primăria Bărăganu, obligată de instanță să-i achite Magdalenei Neague, actualul primar, 3.000 de lei

29 Apr 2024 591

LIVE TEXT+VIDEO Lista candidaților ADU de la CJC. Claudiu Palaz își depune candidatura la președinția CJ Constanța -„Alianță Dreapta Unită este alternativa corectă!”

29 Apr 2024 536

ZIUA LIVE Candidatul Dreptei Unite pentru municipiul Constanța, Stelian Ion -„Eu joc totul pe această carte, Primăria trebuie câștigată"! (VIDEO)

26 Apr 2024 615

LIVE VIDEO+TEXT Felicia Ovanesian, candidat independent, își depune candidatura pentru Primăria Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 709

LIVE VIDEO+TEXT Horia Constantinescu și candidații PSD pentru Consiliul Local municipal depun candidaturile (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 931

LIVE VIDEO-TEXT Conferință AUR Constanța în care sunt dezbătute probleme de interes național și local (FOTO)

25 Apr 2024 741

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 750

ZIUA LIVE Planurile lui Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru municipiul Constanța!

25 Apr 2024 799

Candidatul din partea ADU pentru Primăria Constanța, Stelian Ion își depune candidatura la Biroul Electoral Municipal

24 Apr 2024 546

ZIUA LIVE Costin Răsăuțeanu, candidat PSD la Consiliul Local - „Îmi doresc să reușim să schimbăm abordarea atitudinii administrației în raport cu cetățenii “ (VIDEO)

24 Apr 2024 1075

LIVE VIDEO-TEXT Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primăria Municipiului Constanța- „Comunitatea tătaro-turco-musulmană este una puternică, cu o istorie care ne apropie“ (FOTO)

24 Apr 2024 786

LIVE TEXT+VIDEO Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța. Cine sunt vicepreședinții organizației municipale? (Galerie FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 1206

Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis după decizia Coaliției de retrage sprijinul pentru candidatul comun pentru Primăria Capitalei (VIDEO)

23 Apr 2024 477