Cum vrea fiecare ministru să modifice Legea învăţământului

nicoleta-baciu.jpgHaos în învăţământul românesc. Clasa a IX-a va rămâne la liceu, fără a mai fi transferată la gimnaziu, aşa cum prevedea Legea Educaţiei concepută de fostul ministru, Daniel Funeriu. De asemenea, s-a modificat şi prevederea care obliga învăţătorii să aibă studii superioare.

Fiecare ministru venit la cârma Ministerului Educaţiei îşi pune mâna la tâmplă (aşa cum au făcut marii filosofi ai vremii) şi se gândesc ce schimbări să mai aducă în sistemul care se ocupă de educarea tinerei generaţii. Nici actualul ministru, Remus Pricopie, nu a omis să-şi treacă numele pe lista celor care au adus modificări, mai mai mult sau mai puţin, importante Legii educaţiei. Ultimele „bombe" aruncate de oficialii Ministerului Educaţiei Naţionale au fost faptul că clasa a IX-a va rămâne la liceu, iar învăţătorii pot profesa în continuare, fără a fie nevoiţi să mai treacă pe la facultate. Explicaţiile privind menţinerea clasei a IX-a la liceu par a înţelepte, de data asta. În primul rând, dacă această clasă ar fi mutată la şcolile generale, unităţile şcolare s-ar trezi, peste noapte, cu mai puţin spaţiu, cu supraaglomerare, cu lipsa infrastructurii şi cu lipsa cadrelor didactice. S-ar fi putut repeta cea ce s-a întâmplat cu clasa pregătitoare, anul trecut: părinţi şi elevi debusolaţi, lipsă acută de învăţători şi spaţii nepregătite pentru micuţii din clasa pregătitoare. Mai mult, păstrarea clasei a IX-a la gimnaziu, prevăzută în Legea Educaţiei Naţionale, ar fi limitat copiii din mediul rural doar la nouă clase. Cât priveşte cei trei ani de liceu, aceştia nu ar fi fost suficienţi pentru ca elevii să se pregătească şi să facă performanţă. Vestea păstrării clasei a IX-a la liceu a fost primită cu bucurie de părinţi, elevi şi sindicaliştii din învăţământ. Potrivit FSLI, mutarea clasei a IX-a la gimnaziu, după cum prevede Legea Educaţiei Naţionale, nu este o soluţie bună din cauză că elevii ar urma să fie „aruncaţi pe piaţa muncii" fără niciun certificat de competenţă. La rândul său, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, consideră că decizia Ministerului Educaţiei Naţionale este benefică, în concordanţă cu interesul copiilor şi al sistemului educaţional. O altă veste bună au primit-o şi educatorii şi învăţătorii care erau obligaţi să urmeze cursurile unei universităţi în domeniul în care activează. Deşi admiteau că studiile superioare reprezintă un avantaj, mulţi dascăli constănţeni au precizat că decizia nu era una fericită, deoarece îi va dezavantaja pe învăţătorii şi educatorii înaintaţi în vârstă.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

“CONSTRUIESC DE MIC, CU BRICK” – atelier de creatie sustinut de Brick Romania in institutiile de invatamant constantene

26 Apr 2024 336

Ministerul Educației Ghid de întrebări și răspunsuri - Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță

24 Apr 2024 389

Licitații Tulcea Woodart SRL va dota Școala Gimnazială Ostrov cu mobilier și materiale didactice (DOCUMENT)

19 Apr 2024 354

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 517

Primăria Tuzla, județul Constanța, organizează licitația pentru achiziția de mobilier școlar și echipamente digitale

14 Apr 2024 442

Centrul Militar Zonal Constanța Înscrierile pentru instituțiile de învățământ superior militar sunt în toi

13 Apr 2024 472

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 578

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 563

Licitații Constanța Licitație pentru dotarea cu echipamente digitale a liceului „Emil Racoviță” din Techirghiol. Când va avea loc (DOCUMENT)

03 Apr 2024 476

Etapa județeană a Concursului de creativitate ”Speak Out”, ediția a XVI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

02 Apr 2024 671

Licitații Constanța Primăria Topalu, achiziție de la o firmă din Ploiești care vizează Școala Gimnazială nr. 1 din comună (DOCUMENT)

01 Apr 2024 537

Părinții din Constanța susțin instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile de învățământ preuniversitar

01 Apr 2024 486

Primăria comunei Costinești, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ (DOCUMENT)

29 Mar 2024 580

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 700

Cumpărări directe Constanța O firmă de apartament din București va livra Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca“ 40 de laptopuri (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 464